作者 主題: 想考 A, B, C 牌  (閱讀 62763 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 W. H. LAU

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
想考 A, B, C 牌
« 於: 三月 29, 2005, 01:39:43 pm »
我從事教育工作,持香港出既電機電子工程碩士學位,曾任職工程界,有參加過香港工程學會 scheme A 既註冊工程師計劃 (不過 n 年前),而家想報讀加考牌,不過我見d資料話要有相關既行業工作經驗同証明(考牌方面),請問各位師傅有咩門路可以指點下?

Thanks

離線 sleeper

• 初哥
  • *
Re: 想考 A, B, C 牌
« 回覆 #1 於: 三月 31, 2005, 01:47:43 pm »
A 級 電 力 工 程

A 級 證 明 書 申 請 人 必 須 具 備 (a) 、 (b) 或 (c) 任 何 一 段 所 述 資 歷 和 經 驗 :

a. 已 完 成 一 份 根 據 《 學 徒 條 例 》 ( 第 47 章 ) 登 記 的 電 器 安 裝 工 匠 或 電 業 工 匠 行 業 的 學 徒 訓 練 合 約 , 並
1. 持 有 由 香 港 專 業 教 育 學 院 頒 發 的 電 機 技 工 證 書 ; 及  
2. 具 有 最 少 一 年 的 電 力 工 作 實 際 經 驗 。  

b. 曾 受 僱 為 電 業 工 程 人 員 最 少 五 年 , 其 中 最 少 一 年 包 括 電 力 工 作 實 際 經 驗 , 並
1. 持 有 由 職 業 訓 練 局 電 機 業 訓 練 中 心 頒 發 的 電 工 或 電 氣 打 磨 裝 配 工 進 修 課 程 證 書 , 或 具 有 相 等 資 格 ; 或  
2. 已 在 一 項 由 機 電 工 程 署 署 長 認 可 或 主 辦 的 考 試 或 行 業 測 試 中 取 得 及 格 。

c. 具 有 相 等 於 ( a ) 或 ( b ) 段 所 規 定 的 資 格 及 經 驗 。  

B 級 電 力 工 程

B 級 證 明 書 申 請 人 必 須 具 備 ( a ) 、 ( b ) 、 ( c ) 或 ( d ) 任 何 一 段 所 述 資 歷 和 經 驗 :

a. 已 完 成 一 份 根 據 《 學 徒 條 例 》 ( 第 四 十 七 章 ) 登 記 的 電 器 安 裝 工 匠 、 電 業 工 匠 或 電 機 工 程 技 術 員 行 業 的 學 徒 訓 練 合 約 , 並
1. 持 有 由 香 港 專 業 教 育 學 院 頒 發 的 電 機 工 程 學 高 級 證 書 , 或 具 有 相 等 資 格 ; 及
2. 具 有 最 少 2 年 的 電 力 工 作 實 際 經 驗 。

b. 持 有 由 香 港 專 業 教 育 學 院 頒 發 的 電 機 工 程 學 文 憑 , 或 具 有 相 等 資 格 , 並 受 僱 為 電 業 工 程 人 員 最 少 已 5 年 , 其 中 最 少 2 年 包 括 電 力 工 作 實 際 經 驗 。  

c. 已 持 有 A 級 證 明 書 最 少 五 年 , 或 已 具 有 持 有 A 級 證 明 書 的 資 格 最 少 五 年 , 並
1. 持 有 由 香 港 專 業 教 育 學 院 頒 發 的 電 機 工 程 學 證 書 或 具 有 相 等 資 格 , 且 具 有 最 少 3 年 的 電 力 工 作 實 際 經 驗 ; 或
2. 具 有 最 少 五 年 的 電 力 工 作 實 際 經 驗 , 且 已 在 一 項 由 機 電 工 程 署 署 長 認 可 或 主 辦 的 考 試 或 行 業 測 試 中 取 得 及 格 。

d. 具 有 相 等 於 ( a ) 、 ( b ) 或 ( c ) 段 所 規 定 的 資 格 及 經 驗 。

C 級 電 力 工 程

C 級 證 明 書 申 請 人 必 須 具 備 ( a ) 、 ( b ) 或 ( c ) 任 何 一 段 所 述 資 歷 和 經 驗 :

a. 已 取 得 認 可 大 學 或 專 上 教 育 院 校 頒 授 的 電 機 工 程 學 學 位 , 或 具 有 相 等 的 資 格 , 及
1. 在 學 位 課 程 畢 業 後 完 成 最 少 2 年 的 機 電 工 程 署 署 長 認 可 電 機 工 程 學 訓 練 , 且 具 有 最 少 兩 年 其 後 的 電 力 工 作 實 際 經 驗 ; 或
2. 具 有 最 少 6 年 的 學 位 課 程 畢 業 後 的 電 機 工 程 實 際 經 驗 , 包 括 最 少 1 年 電 力 工 作 實 際 經 驗 。

b. 已 持 有 B 級 證 明 書 最 少 6 年 , 或 已 具 有 持 有 B 級 證 明 書 的 資 格 最 少 6 年 , 並
1. 具 有 最 少 6 年 的 電 力 工 作 實 際 經 驗 ; 及
2. 已 在 一 項 由 機 電 工 程 署 署 長 認 可 或 主 辦 的 考 試 或 行 業 測 試 中 取 得 及 格 。

c. 具 有 相 等 於 ( a ) 或 ( b ) 段 所 規 定 的 資 格 及 經 驗 。  

R 級 電 力 工 程

R 級 證 明 書 申 請 人 必 須 受 過 特 別 訓 練 , 並 已 具 備 與 所 申 請 的 工 程 類 別 或 相 近 類 別 的 電 力 工 作 經 驗 最 少 4 年 。

H 級 電 力 工 程

H 級 證 明 書 申 請 人 必 須 具 有 資 格 持 有 B 級 或 C 級 證 明 書 , 並 具 備 下 列 ( a ) 段 或 ( b ) 段 所 述 資 歷 或 經 驗 :

a. 已 完 成 一 項 經 機 電 工 程 署 署 長 認 可 的 關 於 高 壓 電 力 設 備 及 裝 置 的 設 計 、 安 裝 、 維 修 、 測 試 或 操 作 的 訓 練 課 程 。

b. 具 有 最 少 1 年 的 高 壓 電 力 設 備 及 裝 置 的 設 計 、 安 裝 、 維 修 、 測 試 或 操 作 方 面 的 實 際 工 作 經 驗 。

備 註 :

a. A 級 電 力 工 程 : 最 高 電 力 需 求 量 不 超 逾 400 安 培 ( 單 相 或 三 相 ) 的 低 壓 固 定 電 力 裝 置 的 電 力 工 程 。

b. B 級 電 力 工 程 : 最 高 電 力 需 求 量 不 超 逾 2500 安 培 ( 單 相 或 三 相 ) 的 低 壓 固 定 電 力 裝 置 的 電 力 工 程 。

c. C 級 電 力 工 程 : 任 何 電 量 的 低 壓 固 定 電 力 裝 置 的 電 力 工 程 。

d. R 級 電 力 工 程 包 括 下 列 任 何 一 項 或 多 項 :
1. 霓 虹 招 牌 裝 置 ;
2. 低 壓 空 氣 調 節 裝 置 ;
3. 低 壓 發 電 設 施 裝 置 ;
4. 在 某 一 或 某 類 裝 置 或 某 類 房 產 進 行 的 電 力 工 程 , 詳 情 應 在 申 請 表 內 清 楚 註 明 。

e. H 級 電 力 工 程 指 高 壓 電 力 裝 置 的 電 力 工 程

• 初哥
  • *
« 回覆 #2 於: 三月 31, 2005, 05:34:56 pm »
first, thank you very much

前上之資料,其實o係我發問前已經在 emsd / 工會網頁睇過.不過我o係唔同既地方收到唔同既消息,所以不厭其煩想問清楚,我將我既情況同 工會 / emsd  / vtc 既人傾過,有三個版本:

1. 工會職員過我已有等同 c 牌之考試合格資歷,所以只要 2年經驗,便可考 C 牌.唔使取 A/B 牌.
2. emsd 話我要考考試局/香港大學既 B/C 牌試合格,再加上 5 年經驗,同埋要有埋 A 牌先,先可以取 B 牌,所以都要由 A 牌開始.
3. vtc 電機講師不建議我修讀旗下電機相關的文憑課程,由於我有打算修讀再豁免 50% 學科以便一年內取得其文憑資歷以符合 emsd 之要求取 A 牌,不過呢位講師建議我直接報考考試局既 B 牌試,佢知我無 A 牌,佢無同我提過 A 牌.

由於幾個版本有d出入,所以我想請高人指點.謝謝

離線 Mervy

• 初哥
  • *
  • 文章數: 1
« 回覆 #3 於: 四月 02, 2005, 01:58:14 pm »
EMSD比既資料個一定錯,可能提供資料比你果位EMSD職員唔係咁熟,B/C牌沒有說明一定要拿取A牌才可以領取B/C牌,只要有足夠資歷同証明文件就可以,但係如果你領取左A牌,就算考到B考試合格都一定要等5年先可以領取B牌。

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #4 於: 四月 04, 2005, 01:17:41 am »
如果由頭開始,你要16年時間才可取 C 牌。

如果由A開始,你要11年時間才可取 C 牌。

如果由B開始,你要6年時間才可取 C 牌。

你的學歷已經超過要求,但你現在所欠的是6年的經驗,搵人證明你有6 年經驗,幾封信加埋6年都可以,你就可以大搖大擺去(才羅)牌。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

• 初哥
  • *
« 回覆 #5 於: 四月 04, 2005, 06:06:51 pm »
thanks for your reply first.

其實我問  emsd 既一般查詢,再由一般查詢俾個位職員既電話我,佢係負責 a/b/c 既發牌,佢係用戶裝置分部既黎永源 (tel: 28083812),我直接將我既情況同佢講,佢\話:

學歷:
1. emsd 唔承認中文大學既電子工程學士學位.
2. emsd 唔承認香港大學既電機電子項士學位.
3. 要考考試局/香港大學既 b/c 牌試先有等同學歷去取 b/c 牌,不過要 c 牌首先要有 b 牌,b 牌首先要有 a 牌,所以我要由 a 開始.

1. 五年,a/b 既經驗可以重疊 (重疊呢點我知道係可以,不過我都有個疑問係唔係好似 2 yr?)

請指點

• 初哥
  • *
« 回覆 #6 於: 四月 04, 2005, 06:15:51 pm »
thanks for your reply first.

請問高人有無洞路可以指點小弟去做 parttime (義工無妨) 寫証明,(二,三,四,五或六年的)經驗我知道是一定要的,正如前文所講,由於小弟係做全職教師,唔想失去教席的同時,又想再試試其他發展 (請原諒有些人可能會覺得多X餘),請作在下明燈.

先謝.

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #7 於: 四月 05, 2005, 01:17:34 am »
天啊!
睇番資格要求,又真係冇話碩士學位喎。我都睇漏眼!
不過既然你才高八斗,都賞面同我o地班電燈仔一齊(才羅)牌,我同你諗辦法。
你冇可能想(才羅) A 牌,你亦冇可能想(才羅) B 牌,但其實 A BC 牌對你來說,都是一樣難度。

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #8 於: 四月 05, 2005, 01:20:46 am »
A 牌要考工藝,難度不少。而且仲要等11年才取 C 牌,
B 牌你最易,不過亦要考試,好處是 EMSD 對 B 牌審查會比 C 鬆(少少喇!)

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #9 於: 四月 05, 2005, 01:21:26 am »
C 牌當然是最理想,考試唔走得,雖然你學歷大超班,但都要花時間刨書,而且一年一次,未必十拿九穩。
A 牌你一定唔諗, 我建議你入工會讀 B 牌,一來識人,搵工作經驗,二來考慮有沒有機會一次取得 C 牌。如果冇方法,就報考 B 。

• 初哥
  • *
« 回覆 #10 於: 四月 05, 2005, 05:45:44 pm »

EricWan 寫道:
天啊!
睇番資格要求,又真係冇話碩士學位喎。我都睇漏眼!
不過既然你才高八斗,都賞面同我o地班電燈仔一齊(才羅)牌,我同你諗辦法。
你冇可能想(才羅) A 牌,你亦冇可能想(才羅) B 牌,但其實 A BC 牌對你來說,都是一樣難度。

其實如果可以(才羅) A 牌,我無所謂;如果可以(才羅) B 牌,我都無所謂.主要問題係要做既經驗.如果可以(才羅) C 牌,我更加無所謂啦.

我以前於兩間公司 (其士 + motorola) 都分別試過做d唔知可唔可以算係經驗 (才羅) 牌既工 (工作內容都要接觸單相既 220),我都打返去搵人事部問過,佢話我上級已經無做,好難出個d工作証明俾我.

• 初哥
  • *
« 回覆 #11 於: 四月 05, 2005, 05:47:48 pm »

EricWan 寫道:
A 牌要考工藝,難度不少。而且仲要等11年才取 C 牌,
B 牌你最易,不過亦要考試,好處是 EMSD 對 B 牌審查會比 C 鬆(少少喇!)

考試 (不論工藝 or 手寫) 我唔驚,因為可以操,經驗我 major concern.

• 初哥
  • *
« 回覆 #12 於: 四月 05, 2005, 05:52:06 pm »

EricWan 寫道:
C 牌當然是最理想,考試唔走得,雖然你學歷大超班,但都要花時間刨書,而且一年一次,未必十拿九穩。
A 牌你一定唔諗, 我建議你入工會讀 B 牌,一來識人,搵工作經驗,二來考慮有沒有機會一次取得 C 牌。如果冇方法,就報考 B 。

花時間刨書不是問題.A 牌其實我都有諗架,總知係牌就諗,踏出第一步以後就唔驚.入工會可以搵工 (i mean parttime) 寫經驗?

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #13 於: 四月 06, 2005, 02:34:01 am »
好多工友連正職都冇得撈,你想搵 part time?
不過工會真係有義工隊。
我唔想誤導你,上工會識人只是第一步.......

倒不如你講你為何想取電牌?
你可能花心機在博士學位仲化算。

• 初哥
  • *
« 回覆 #14 於: 四月 06, 2005, 08:33:21 pm »

EricWan 寫道:
好多工友連正職都冇得撈,你想搵 part time?
不過工會真係有義工隊。
我唔想誤導你,上工會識人只是第一步.......

倒不如你講你為何想取電牌?
你可能花心機在博士學位仲化算。

我唔係想搵parttime, 我只係想搵經濟, 我走落街問樓下檔光記水電個老闆等唔等人用, 我話明可以無人工 or 唔收錢, 佢啤到我實叫我過主.

我想取電牌純粹想取電牌,我中意工藝,我都讀緊一d出面攪既 course, 準備報考 CITA 既水喉 & 細木工既中工試,不過唔係為左轉行用,純粹想試下.

兄台你識人?可否直接帶我入你所謂既義工隊?

博士叫老細取政府 funding, 佢地唔會謬謬然投放資源o係一個唔係從事呢個行業既人.我爭取過,but 失敗.