作者 主題: 有關電錶簡單問題  (閱讀 9595 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 eddiesin

• 初哥
  • *
  • 文章數: 3
有關電錶簡單問題
« 於: 十月 29, 2008, 11:36:29 pm »
各位師傅....小弟想問下...如何得知電錶的電流互感器比例(CT Ratio)是多少?
我知呢個問題係白瘈左啲...唔好見怪....小弟係網上搵左好耐都搵唔到答案,請各位師傅賜教...謝謝

離線 W. H. Cheung

• 版主
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
回覆: 有關電錶簡單問題
« 回覆 #1 於: 十月 30, 2008, 02:12:57 am »
eddiesin工友:
你所指電錶的電流互感器是指:
1. 電力公司之KWH錶之電流互感器。(MCT)
2. 自行測量KWH錶之電流互感器。(MCT)
3. 掣柜電流錶之電流互感器。(MCT)
4. 電錶前之總掣之電流互感器。(PCT)
 ??? ??? ??? ???
重有,每個個案不同,你總掣幾多A ::)
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #2 於: 十月 30, 2008, 03:33:47 am »
張兄:

我相信 eddiesin 工友所問的是電力公司的 CT 比例,因為他有提及(電錶)。

知到個總掣幾大 A 都唔 = 知個 CT 比例,因為我曾經申請過一個 200A 錶(中電)比個 500/5A CT 我裝。

« 上次編輯: 十月 30, 2008, 04:33:19 pm 由 Tandy »
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #3 於: 十月 30, 2008, 03:53:33 am »
EDDISEIN 工友:

通常在 CT 上有張 label 寫得好清楚,不幸張 label 唔見咗! :'(

還可以看看張電費單有無表示,再唔喺試吓打個電話去電力公司問,如果個 CT 唔喺電力公司提供的,而是自家提供的。

咁就好大幾會要做注電測試,取讀數轉比例。 :-X :-\

• 版主
  • 頂級師傅
« 回覆 #4 於: 十一月 01, 2008, 08:45:03 am »

通常在 CT 上有張 label 寫得好清楚,不幸張 label 唔見咗! :'(

還可以看看張電費單有無表示,再唔喺試吓打個電話去電力公司問,如果個 CT 唔喺電力公司提供的,而是自家提供的。

咁就好大幾會要做注電測試,取讀數轉比例。 :-X :-\

Tandy兄:
"咁就好大幾會要做注電測試,取讀數轉比例" ???
初級注電測試,咁咪好大wok ;D
我相信EDDISEIN 工友一定無初級注電測試儀器 ;D

• 版主
  • 頂級師傅
« 回覆 #5 於: 十一月 01, 2008, 09:02:50 am »
CT有1A及5A二種,但若是MCT則99%都是5ACT,
而MCT是不預期過載,因飽和區為非線性,誤差很大 :D
因此200A 錶可以用 500/5A CT ,
但400A錶不可以用200/5A CT ,
而若想知CT 比例,請預備2個鉗錶,
一個要大,可足夠鉗總線 / 電巴 ;D
一個要細,即量程較細,比較少的電流仍可測量 ;D
例如初級電流為100A,次級電流為1A,
即CT比例為100倍 ;)
則99%是500/5A CT

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #6 於: 十一月 01, 2008, 03:35:49 pm »
Cheung 兄:

做注電測試取得 CT 比例都唔一定要用初級注電測試器,只是方式或方法而且。與你用兩個鉗錶方式大同小意,不過你的方式可能要帶電鉗(可足夠鉗總線 / 電巴)。
我的原意是用一條帶有電流有護套保護的單支電線穿過 CT ,用個鉗錶讀取初、次級電流,計算一下便知 CT 比例 :police:
« 上次編輯: 十一月 01, 2008, 03:57:51 pm 由 Tandy »

離線 eddiesin

• 初哥
  • *
  • 文章數: 3
« 回覆 #7 於: 十一月 15, 2008, 10:08:57 pm »
多謝各位師傅嘅詳細回覆! :) 我亦已使用各位提供嘅法得到答案!

• 版主
  • 頂級師傅
« 回覆 #8 於: 十一月 16, 2008, 01:51:50 am »
多謝各位師傅嘅詳細回覆! :) 我亦已使用各位提供嘅法得到答案!

eddiesin工友:
我想知你用邊種方法得到答案! :D