作者 主題: 請問B牌...  (閱讀 12445 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 kentskkchu

• 初哥
  • *
  • 文章數: 225
  • 有事走先......!
回覆: 請問B牌...
« 回覆 #15 於: 一月 19, 2010, 01:03:12 pm »
一組已經使用的供電電路,要測絕緣並非容易,

因為已經有很多負荷用電器具相連,

就算可以關上所有分層開闢,

亦因電路使用已久,不可測絕緣。

Eric 兄:
生命無 Take-2,安全最重要,人是無價!這是大家絕對同意。

希望你們接受我的假設性情況!如果真的發生,應該怎樣處理?有套戲曾經講過 "消防員去救人,吾係一命換一命!" 。我們電燈佬有自己的家庭和兒女,怎樣可以以生命去賭博?

還記起我做學師仔的年代,有很多位師父前輩都無佐幾隻手指,又或者皮膚被燒傷。他們就是博輸了!

三個 Over current Relays 操作後,基本上是堅野,不可掉以輕心。我們電工要跟從一般性手則去處理事故。就算真的發生人命損失都是個別事件,手則有問題,責任不在個人操守之上。正如你所說:首先把所有輸出各電路關上,處於 OFF/OPEN 位置。INCOMER 亦是處於 OPEN (因為跳脫了),在這情形下,這個掣櫃是可以做到絕緣測試的。雖然中性線還緊接於是負載端,電巴的 L1, L2, L3 之間和對地 (E) 的絕緣電阻,在正常狀況下是相當之高的 (如果沒有故障),要打回個 2500A ACB INCOMER 都可放心。實際來說,做這個 TEST 我幾十歲人都是用 10-15 或 20 分鐘便完成。總體來說不會影響政局的變化。做基本檢查都要啦!

有些時候要留意有沒有菲士橋(5A, 10A)還接上電巴,會影響絕緣電阻測試的結果,同樣須要隔離。記得要還原呀!

餘下的分支電路處理方法,跟足你的指示做。

如有錯誤,請多加指正。

以上是我水喉佬的個人意見

« 上次編輯: 一月 19, 2010, 01:51:13 pm 由 kentskkchu »

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #16 於: 一月 19, 2010, 04:42:03 pm »
好多人都對我產生一個誤解,鍾意唔停電搵命博。

如果我鑊鑊都係博,唔會做0左 30 年電燈佬。

行外人不會明白,為什麼要博,但係落手落腳的工友,

就一定會試過帶電工作,亦明白箇中苦況。

可能閣下是管理人材,理論行先,但我作為身先士卒的電燈佬,

就有責任告訴你們:

講果個就風涼,做果個就淒涼。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #17 於: 一月 19, 2010, 05:01:14 pm »
仲有,如果單一用電裝置,譬如說是泠氣 CHILLER 等,

是很容易關上負荷一端及測試,但一個供電客戶和大廈的系統,

指示燈、電容組 、收費電錶等等都可以引至測不出絕緣,

況且,就算有跌旗仔在 O/C 位,亦不一定是相間短路,

如果清除一切用電負荷後,它相間只有 0.01 M歐 ,打唔打?

我會建議你用個風筒試一試。

如果OK,就用雙手打制方法,

點試?點打?

我不是賣關子,有很多師傅會知,都是請教有經驗的師傅,

以免我三言兩語解釋不清而累死別人。

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #18 於: 一月 19, 2010, 05:07:14 pm »
電巴的 L1, L2, L3 之間和對地 (E) 的絕緣電阻,在正常狀況下是相當之高的 (如果沒有故障)

作者: kentskkchu
===================================
有冇人同意?

如果係新就當然喇!

如果用0左幾十年的光身筷子巴?

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #19 於: 一月 19, 2010, 05:22:20 pm »
仲有最重要的一點要說的,

師傅們身上的傷痕,是代表戰跡,

並不是代表他們學藝不精,也不是代表魯莽。

就算身在辦公室亦可以有職業病,落手落腳就更易受傷。

時間留下來的戰跡,雖然不是用來誇耀,

但亦不至於被哪班紙上談兵的讀書仔用來嘲諷!

畢竟在香港這顆明珠的萬千星輝,都是由我們創造!

離線 kentskkchu

• 初哥
  • *
  • 文章數: 225
  • 有事走先......!
« 回覆 #20 於: 一月 19, 2010, 06:37:50 pm »
仲有最重要的一點要說的,

師傅們身上的傷痕,是代表戰跡,

並不是代表他們學藝不精,也不是代表魯莽。

就算身在辦公室亦可以有職業病,落手落腳就更易受傷。

時間留下來的戰跡,雖然不是用來誇耀,

但亦不至於被哪班紙上談兵的讀書仔用來嘲諷!

畢竟在香港這顆明珠的萬千星輝,都是由我們創造!

Eric 兄:
首先請原諒我!細佬有不當的地方,請大人有大量!

我只是為大家設想,所以說出自己的見解和經驗,絕無特別的意思!我小時候在 "某電力公司" 做學師仔。看過好多大師父都有這種身體傷痕,與他們工作心中也不好過,他們為什麼有這種痛苦的烙印?幾十年前 "充油式" 高電壓掣櫃 Oil Circuit Breaker 是相當普遍,每次打掣都相當驚慌。如果 Make fault 故障電流高,絕緣油迅速膨脹,當 arcing 末能及時熄滅,就爆掣。不時警惕自己,要小心工作!

入正題了,如果電掣櫃是正常時,而所有掣櫃內的分支電路都被隔離,Busbar 的絕緣電阻值是合理的。特別是相對相和相對地,最差都有好幾 M-Ohm. 中性線對地緊係絕緣度一定低啦!

補充:
1) 隔離線路抱括:上升總線總掣、地鋪總掣、公眾用電總掣(CT 電錶接掣後方)。
2) 來電 CLP Incoming cable 或 HEC Busduct 依然有電供應,要小心!
3) 如果有熗過火,一定有剌鼻的氣味或煙,一開掣房門就有感覺,吾難分便。

如有錯誤,請多多指教!

水喉佬上

23/01/2010
又或者是 "各師各法" 但應該做自己認為對和正確的事情。
« 上次編輯: 一月 23, 2010, 10:14:14 am 由 kentskkchu »

離線 W. H. Cheung

• 版主
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #21 於: 一月 22, 2010, 10:41:05 am »
唔好意思,這幾日家中搬電話,
上唔到網,一上到即刻來吹水 :laugh:

入正題了,如果電掣櫃是正常時,而所有掣櫃內的分支電路都被隔離,Busbar 的絕緣電阻值是合理的。特別是相對相和相對地,最差都有好幾 M-Ohm. 中性線對地緊係絕緣度一定低啦!

kentskkchu兄:
理論是永遠無問題,但實踐上卻又可能是另一回事,
例如,個柜只有1 M-Ohm,你打唔打掣?
若只有0.2 M-Ohm,你又打唔打掣?
唔打就整座大廈無電,俾人追殺 :P
又或者做E-call,根本無帶絕緣錶做測試,你又點做?
而且我試過舊式掣櫃(Meg)唔起,原來是掣櫃內之電力公司CT錶,
但又無control fuse,又好難拆取電點,
你又會否剪鉛鎖?
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 W. H. Cheung

• 版主
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #22 於: 一月 22, 2010, 11:13:44 am »
而且,就算(Meg)得起,亦未必無事,
多年前,我試過救一座工廠,有幾隻牛,
用2500A鋁巴做上升,重係日本的組合式電巴,
當年來說算巴閉,但其中一層爆咸水,
流到Plug in位,炸咗條鋁巴。
連下面個2500A之ACB及電力公司個掣都一併跳掣,
於是E call 救急,夾硬拆開條電巴,
清洗,用電木板插入各條電巴之間,
最後絕緣測試大約是5 M-Ohm,(太耐唔記得)
結果電力公司都同意,各層關上各用戶錶前錶尾,
關上各層Plug in 掣,Draw out ACB,
開牛,Draw in ACB,打掣,各層打回Plug in 掣,
各用戶錶前錶尾未開,到故障個層,
唔敢打掣,重新關上ACB,
打Plug in 掣,再開ACB,無事 :laugh:
伙記打其他樓層各用戶錶前錶尾,
我在故障個層,慢慢打回各用戶錶前錶尾,無事 :laugh:
點知幾分鐘後突然又炸過,原來是鋁巴內之固定物已損壞,
on load 一段時間變形,最唔好彩我重係個層,
結果重要吩咐各人點處理後先至自行入廠,
至今左手仍留下烙印 :-[
笑一笑,世界更美妙!!!