作者 主題: 他筆測試3相電  (閱讀 25656 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 W. H. Cheung

• 版主
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
回覆: 他筆測試3相電
« 回覆 #15 於: 十一月 07, 2008, 01:08:23 am »
W. H. Cheung師傅:
請問師傅佰幾蚊的電子他燈o係邊樹買到?是什麼牌子?需要入電芯嗎?(小師弟現在使用的需要入電芯,很麻煩) 謝謝。

???

小師弟:
我的電子他燈不需要入電芯,可測量DC6V,12V,24V及AC110V,220V,380V,
重可以試埋RCD,經RCD的話,L-E便跳RCD。
現時唔知邊處有得賣,由於約10年前購買已甩色看不出牌子。
當年在灣仔東亞購買,但東亞已經執咗 :D
聽聞鴨記有類似產品,平嘢(雜牌)及貴嘢(fluke牌)都有,
但唔知要不要入電芯 :D
笑一笑,世界更美妙!!!

• 版主
  • 頂級師傅
« 回覆 #16 於: 十一月 07, 2008, 01:16:27 am »
重有,我支電子他燈若不停連續測試幾分鐘都會幾熱 ::)
要休息幾分鐘再測試 ;D

離線 小師弟

• 初哥
  • *
  • 文章數: 90
  • 成長中
« 回覆 #17 於: 十一月 08, 2008, 08:24:21 pm »
小師弟:
我的電子他燈不需要入電芯,可測量DC6V,12V,24V及AC110V,220V,380V,
重可以試埋RCD,經RCD的話,L-E便跳RCD。
現時唔知邊處有得賣,由於約10年前購買已甩色看不出牌子。
當年在灣仔東亞購買,但東亞已經執咗 :D
聽聞鴨記有類似產品,平嘢(雜牌)及貴嘢(fluke牌)都有,
但唔知要不要入電芯 :D
重有,我支電子他燈若不停連續測試幾分鐘都會幾熱
要休息幾分鐘再測試

W.H. Cheung 師傅:
今日小師弟已經行過鴨記了,今日行程共找到了四款品牌有電子他燈的產品售買。
師傅提及用電子他燈試RCD,但咁咪試唔到是否在30mA時跳?
另外,小師弟現時的電子他燈如果連續測試幾分鐘都一樣會熱熱地,說明書重有講每次量度唔可以停留係測試點超過30秒,如果唔係他燈可能會發燒兼罷工,一樣要俾佢休息番幾分鐘先可再用。

:)
====== 以 下 內 容 需 要 回 覆 才 能 觀 看 ======

離線 擇善固執

• 頂級師傅
  • 文章數: 1791
« 回覆 #18 於: 十一月 08, 2008, 10:02:41 pm »
今日小師弟已經行過鴨記了,今日行程共找到了四款品牌有電子他燈的產品售買。
師傅提及用電子他燈試RCD,但咁咪試唔到是否在30mA時跳?
另外,小師弟現時的電子他燈如果連續測試幾分鐘都一樣會熱熱地,說明書重有講每次量度唔可以停留係測試點超過30秒,如果唔係他燈可能會發燒兼罷工,一樣要俾佢休息番幾分鐘先可再用。

小師弟師父:
你條嘢持久度大約30秒,
重可能罷工!
我條嘢用咗幾十年,
重好駛好用 !
可唔可以講出兩條嘢的優缺點  ?

註 :你條=電子.
     我條 =傳統 .

經驗分享! 知識交流! 集思廣益! 共步向前!

離線 小師弟

• 初哥
  • *
  • 文章數: 90
  • 成長中
« 回覆 #19 於: 十一月 08, 2008, 11:46:50 pm »
小師弟:
你條嘢持久度大約30秒,
重可能罷工!
我條嘢用咗幾十年,
重好駛好用 !
可唔可以講出兩條嘢的優缺點  ?

註 :你條=電子.
     我條 =傳統 .

固執老師:
小師弟現時所持條嘢持久度雖然大約得30秒,但可以準確得知電壓強度,射程最高可達750V交流或直流,防塵防水,符合IEC 61243-3安全規格,有過熱保護,但如果LED燒了就很大鑊,不過我諗有排先發生;老師您果條傳統嘢,唔知係咪有兩粒燈膽仔果款?如果是的話,印象中好像只能量度交流電壓,靠光暗來斷定當中的電壓強度,防塵不防水,但燈膽仔或菲士燒了可以更換。今日在鴨記看到的,當中甚至有可測試埋連續性、相序、LCD顯示和危險電壓聲響或振動提醒功能。其實最好用都係鉗錶,不過想要部好少少的話價錢都幾貴。

:P
====== 以 下 內 容 需 要 回 覆 才 能 觀 看 ======

離線 物業維修員

• 初哥
  • *
  • 文章數: 125
« 回覆 #20 於: 十一月 09, 2008, 08:09:07 am »
固執老師:
小師弟現時所持條嘢持久度雖然大約得30秒,但可以準確得知電壓強度,射程最高可達750V交流或直流,防塵防水,符合IEC 61243-3安全規格,有過熱保護,但如果LED燒了就很大鑊,不過我諗有排先發生;老師您果條傳統嘢,唔知係咪有兩粒燈膽仔果款?如果是的話,印象中好像只能量度交流電壓,靠光暗來斷定當中的電壓強度,防塵不防水,但燈膽仔或菲士燒了可以更換。今日在鴨記看到的,當中甚至有可測試埋連續性、相序、LCD顯示和危險電壓聲響或振動提醒功能。其實最好用都係鉗錶,不過想要部好少少的話價錢都幾貴。

:P

小師弟兄:
小師弟.你條嘢可以測試絕緣媽?
我條嘢除了可以測試絕緣還可以烘乾麼打,購買容易結構簡單優點。

• 版主
  • 頂級師傅
« 回覆 #21 於: 十一月 09, 2008, 10:18:43 pm »
W.H. Cheung 提及用電子他燈試RCD,但咁咪試唔到是否在30mA時跳?
 :)
無錯,試唔到是否在30mA時跳,但起碼知有無經RCD及RCD是否work ;D
其實條嘢無論是龐然大物、短小精悍、大而無當、老而彌堅、銀樣臘槍..... :D
最緊要係睇條嘢的主人如何有效地使用 :D

其目的不需太準確,需簡單輕便,方便外勤修理,
但最緊要安全耐用,功能視每個人之個人需要。

離線 擇善固執

• 頂級師傅
  • 文章數: 1791
« 回覆 #22 於: 十一月 09, 2008, 10:33:44 pm »
糟老頭有個主意:
(手羅)出泥展覽吓 !
 好嗎 ?
經驗分享! 知識交流! 集思廣益! 共步向前!