作者 主題: 查詢B牌可否開關2500A的section掣?  (閱讀 7817 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 william1456

• 初哥
  • *
  • 文章數: 22
查詢B牌可否開關2500A的section掣?
« 於: 八月 09, 2016, 09:54:26 pm »
想問1個掣櫃內有2個2500A的acb和有1個2500A的section掣,B牌電工能否開關2500A的section掣?
請各位師傅指點一下!

離線 poonkinsun

• A級師傅
  • 文章數: 660
  • 幾拾年工齡的電燈什工
Re: 查詢B牌可否開關2500A的section掣?
« 回覆 #1 於: 八月 10, 2016, 09:21:48 am »
如果2個2250掣是有電到的,年撿是要C牌在場
但其中一個是吉掣就B掣都可
溫馨金句:難得胡塗!依法辦事!勤力工作揾$$$$$養小3*

• 初哥
  • *
« 回覆 #2 於: 八月 11, 2016, 08:17:12 pm »
情況是這樣的,如果2個abc都係close,之後要open其中一個acb,之後再close個section 掣,咁B牌電工做唔做得呢?

• A級師傅
« 回覆 #3 於: 八月 11, 2016, 09:51:12 pm »
如果是2500A掣就可以,3200A就唔得!
每個掣都是得2500A B3都可以
因有地方是用2K牛

• 初哥
  • *
« 回覆 #4 於: 八月 12, 2016, 09:17:36 pm »
THX師兄!
其實電力法例有無說明打掣的要求和所需要的牌?

• A級師傅
« 回覆 #5 於: 八月 13, 2016, 08:25:15 am »
個人覺得很簡單!電牌背面已寫明
總需求量不超過2500A就B
你無可能同1時間去開2個掣!咁戇居
你都是打完1個正常後再打1個
有事走唔切

離線 idannyleung

• 初哥
  • *
  • 文章數: 1
« 回覆 #6 於: 八月 18, 2016, 05:18:21 pm »

離線 PTam

• 初哥
  • *
  • 文章數: 4
« 回覆 #7 於: 七月 16, 2022, 06:47:17 pm »
如果是2500A掣就可以,3200A就唔得!
每個掣都是得2500A B3都可以
因有地方是用2K牛

潘師傅或其他師傅:
教學人仕話,只要掣柜有SECTION 掣,如果两雙牛加埋超過2500A,唔理開一隻牛或两隻牛,唔理有冇用條Section,都要C牌人士在場監督才可操作打掣。唔知是對是錯,我目的是尋求正確答案備試,請指教。
« 上次編輯: 七月 16, 2022, 07:00:00 pm 由 PTam »