作者 主題: 做到回塘, 好灰, 求指教  (閱讀 14726 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 go2shing01

• 初哥
  • *
  • 文章數: 114
做到回塘, 好灰, 求指教
« 於: 四月 03, 2016, 09:52:59 am »
請教各位師傅, 在一個全新色碼三相菲箱內, 所有裝置均為單相, 全用啡藍線。還需要在線頭加標記(L1 / L2 / L3)碼? 它線計。ki

我從使用 Tapatalk 的 LGL22 發送

離線 poonkinsun

• A級師傅
  • 文章數: 660
  • 幾拾年工齡的電燈什工
Re: 做到回塘, 好灰, 求指教
« 回覆 #1 於: 四月 04, 2016, 06:20:32 pm »
我通常用白色熱縮套寫上1L1
你這個配電箱內索掣位置應該唔得
不容易檢查。羅絲位不是向正面應該唔得
以前加水線座在箱內向上都唔得
溫馨金句:難得胡塗!依法辦事!勤力工作揾$$$$$養小3*

• 初哥
  • *
« 回覆 #2 於: 四月 04, 2016, 06:39:55 pm »
謝回覆, 索制問題再另行討論。我只是想討論 / 知道是否要在每組單相電路要標記? 你的做法固然好, 但資源有限情況下, 如可不用標記就不標記了。謝謝!

• 初哥
  • *
« 回覆 #3 於: 四月 04, 2016, 06:45:06 pm »
這是實際情況

• A級師傅
« 回覆 #4 於: 四月 04, 2016, 07:44:33 pm »
十元8塊你到唔想比.都無計喎!1條熱縮套應該可用很多位
要你串珠仔咪死得

• A級師傅
« 回覆 #5 於: 四月 04, 2016, 07:45:54 pm »
做到咁灰!個人覺得你應該退休了。

• 初哥
  • *
« 回覆 #6 於: 四月 04, 2016, 09:29:37 pm »
我真係好想退休, 不過要面對現實。

• A級師傅
« 回覆 #7 於: 四月 04, 2016, 10:07:28 pm »
現在年代這種配電箱新安仲可以用嗎?
三相用電有機會跳1條做成缺相情況
又要自己拖線,線耳/電線/人工會多番
比排骨箱仲要多成本

• 初哥
  • *
« 回覆 #8 於: 四月 04, 2016, 10:10:45 pm »
現實係個客唔換菲箱。

• 初哥
  • *
« 回覆 #9 於: 四月 05, 2016, 06:35:42 pm »
今天僥倖掛到錶

• 初哥
  • *
« 回覆 #10 於: 四月 05, 2016, 06:37:34 pm »
比排骨箱仲要多成本
我都想佢換個排骨箱, 靚靚仔仔又好做, 不過最終都係比錢嗰位話事。

• 初哥
  • *
« 回覆 #11 於: 四月 05, 2016, 06:45:47 pm »
比排骨箱仲要多成本
你所指出得絕對認同, 安個水氣掣都要改裝菲箱, 真係好嘥人工。

• A級師傅
« 回覆 #12 於: 四月 06, 2016, 01:01:08 pm »
當他周不時跳水氣掣,全部插蘇無電時
就知道新箱好處