作者 主題: 環阻測試問題  (閱讀 12134 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 OnTim

• 初哥
  • *
  • 文章數: 7
環阻測試問題
« 於: 二月 28, 2012, 11:39:15 am »
各位好,現有一問題請教

在有RCBO或有RCD保護的13A插座測試環阻(earth loop),我用6010a來測試,把相位檔在0度時rcd是會跳脫的,所以我把相位檔改為180度再測試,結果rcd沒有跳脫而有數值。請問我這樣測試是否正確?

以前我是將個rcd關上,再用電線 by pass個rcd,然後再測試的,請問我這樣測試是否正確?

多謝各位指教。

OnTim
電器仔

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
回覆: 環阻測試問題
« 回覆 #1 於: 二月 29, 2012, 10:00:23 am »
OnTim 工友:

1. 不正確。
2. 正確。

再講買個真正可過漏電斷路器的測試錶,在工會會員價賣一萬左右的多合一錶,不用做 by-pass 人工都慳返,好快返本,個官見到個靚錶,心情都靚啲! :laugh:  點會(噫噫鵝鵝)  ;D ;D
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 OnTim

• 初哥
  • *
« 回覆 #2 於: 三月 01, 2012, 02:40:39 am »
Tandy師傅你好:
首先多謝Tandy兄的指教!
請問:
我在6010A catalogue上見到一段說明話可過漏電斷路器的,是不會trip的,請問這是什麼意思和怎樣設定?
"Short duration low test current will prevent tripping of many passive RCDs"
而我在網上找到一份中文手冊,話如果把相位檔改為180度再測試,這樣就有可能不會trip的。

請各位指教。

OnTim
電器仔

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #3 於: 三月 02, 2012, 11:59:33 am »
OnTim

你叫電器仔,我叫電氣佬,唔代表技術比你高只是比你老,哈哈! :laugh:

180o 只是試唔同波型的數據,唔代表RCD唔跳,這樣試是不正確的,現在新推出的6010A已經把180o擋位廢除,以免誤導。
他所指低電流唔跳RCD係指高mA那些,因RCD最高可去到2A。
我試過多種議錶說可過RCD(30mA),就只有過萬元這個才能直正做到,共立早前賣2千幾說可過rcd那個,只可過幾款RCD不是全部,RCBO就一定唔得。
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #4 於: 三月 03, 2012, 04:36:12 pm »
OnTim 工友:
測試環阻用電線 by pass個rcd,
同用6010A的2000ohm擋位,
數據如何?
你試一試就知 :D :D
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 OnTim

• 初哥
  • *
« 回覆 #5 於: 三月 03, 2012, 11:26:18 pm »
多謝各位師傅袋錢入我袋,我完全收到。
我以叫老細買個正錶給我們這些經驗不多的電器仔(比較安全),但機會比較微,只好自已做野小心D啦!

請問Tandy師兄,工會隻多合一錶是什麼牌子同型號呀?等我可以參考下。

再次多謝各位指教。

OnTim
電器仔

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #6 於: 三月 04, 2012, 01:38:50 am »
OnTim 工友:
我好多時都係用平錶,貴錶作為鎮山之寶,
亦同意你講之貴錶不會比經驗不多的電器仔用。
但平錶有一個致命傷,就是:
OnTim 工友:
測試環阻用電線 by pass個rcd,
同用6010A的2000ohm擋位,
數據如何?
你試一試就知 :D :D
原本每Way都係1 歐姆樓下,但一到插座就幾歐姆。
雖然30mA之RCD 係1667歐姆樓下,
但阿 sir實會質疑你,你拆唔拆得掂 ::)
拆得掂,用平錶。
拆唔掂,用貴錶。

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #7 於: 三月 04, 2012, 01:46:03 am »
引述: OnTim  link=topic=1893.msg15421#msg15421 date=1330788378

工會隻多合一錶是什麼牌子同型號呀?等我可以參考下。

平錶 - 共立,
貴錶 - Megger,
但係不論平貴,好似都斷貨,要訂貨 ;D ;D