作者 主題: 關於拖蘇問題,水線有電?  (閱讀 14221 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 kenny45

• 初哥
  • *
  • 文章數: 10
關於拖蘇問題,水線有電?
« 於: 五月 10, 2011, 11:32:08 pm »
有兩個插座,一個有接水線,一個無接水線
將拖蘇插落無接水線既插座到,用電筆度條水線著燈 ???
將拖蘇插落有接水線既插座到就唔怕
請問各位大大點解?
兩個唔同牌子都係咁,用針錶度條水線對N,有成50v出 ??? ???

離線 poonkinsun

• A級師傅
  • 文章數: 660
  • 幾拾年工齡的電燈什工
回覆: 關於拖蘇問題,水線有電?
« 回覆 #1 於: 五月 11, 2011, 10:11:05 am »
致kenny45:
問題好簡單,拖蘇線是三條互紐,
所以當無水線時拖蘇水線感應到電壓,他筆着
而有水線插蘇因水線已接地,插上拖蘇時感應電壓經水線引走,
所以他筆唔着!謝謝討論!kspoon上
溫馨金句:難得胡塗!依法辦事!勤力工作揾$$$$$養小3*

離線 kenny45

• 初哥
  • *
« 回覆 #2 於: 五月 11, 2011, 06:10:42 pm »
Poon兄你好

咁係個無接水線蘇底,用孖支孖膠加水 新加一個挿蘇出來?情況是否一樣?

• A級師傅
« 回覆 #3 於: 五月 11, 2011, 08:47:48 pm »
致kenny45:
無接水線蘇底不第同無水線(未拆離蘇底計),首先你的暗箱是否鐵喉鐵箱?(暗鐵箱無水線連接蘇底30年前是可以)
如果是可用他錶試吓氣線對鐵箱有無電壓,如有即表示有水氣。
咁你可把新加孖支線內水線接落鐵箱就有水氣。再接一條水線至蘇底,規例蘇底拆離時要有真水線連通,
如果是後加孖支線,明膠箱安插蘇,這個插蘇應請不要使用,因不合規格!
答你的問題:前級無水線後級點會有?想問你是否有牌電工?謝謝討論!kspoon上

離線 kenny45

• 初哥
  • *
« 回覆 #4 於: 五月 11, 2011, 10:03:16 pm »
Poon兄﹕

等我詳盡d講返件事先
早幾日碰個電腦機箱,隻手痺一痺,咪拿d他筆隊個機箱有燈着(插住拖蘇),覺得奇怪,我將佢插落第二個牆身插蘇,一樣他筆著燈,咪蚊晒d用電設備,(之前叫個師父加插蘇,佢就係哥個無接水線既插蘇用孖支線並左個插蘇出來),用他筆度下牆身插蘇個水線位,有燈著,咁我咪拆開個蓋睇睇,原先個蘇無接水線,係膠箱,無鐵框在裏面,而新加哥個插蘇有接條水線,我明白前級無水線保護,下一級一定無,但我唔明,點解新加個插蘇個水線位,同個拖蘇插係無水線既插蘇一樣有電壓???我以為條線傷左,咪用錶度下,但又無問題
我都唔知點講,希望你明白,謝謝
P.S我不是電工
Kenny

• A級師傅
« 回覆 #5 於: 五月 11, 2011, 11:16:57 pm »
致kenny45:
你現在住的是新樓(暗膠喉暗膠箱)?或是舊樓(明孖支線,明或暗膠箱)?
但兩者正常都應該有跟水線!謝謝討論!kspoon上
叁拾幾年前釘孖支線都跟條14號光身銅線做水線喇

離線 kenny45

• 初哥
  • *
« 回覆 #6 於: 五月 12, 2011, 12:47:28 am »
 舊樓
明膠箱但舖暗藏牆線
其實其他插座都有水線,係唯獨哥個咁o岩無,不過想知點解會係佢新加插蘇到,水線有電壓之麻

• A級師傅
« 回覆 #7 於: 五月 12, 2011, 09:11:25 am »
致kenny45:
多數做法是暗線暗箱外觀好睇D,你家的安裝我想是暗藏孖支線無用膠管?看藏的是否孖支線就知,
如果藏單支單膠線回南天不要點牆身因會漏電小心!因電線直接藏牆身會加速絕緣膠老化
現唯一方法是由最近有水線蘇駁條水線至無水線蘇用住先!長遠方法更換全屋電線。
謝謝討論!kspoon上

離線 kenny45

• 初哥
  • *
« 回覆 #8 於: 五月 12, 2011, 01:43:28 pm »
謝謝Poon兄專業意見,
但我想問,點解係哥個挿座 用孖支線並多一個插座出來,個新挿座個水線位有電?

• A級師傅
« 回覆 #9 於: 五月 12, 2011, 04:46:56 pm »
致kenny45:
因哥個插座無真水線做回路,用孖支線由它並多一個插座出來,看見有3條線以為有水線,但這水線實際是斷開的等同於空電線,
所以它會感應相線電壓,如你用他筆他它因由你身體像回路所以他筆會着燈。
謝謝討論!kspoon上

離線 kenny45

• 初哥
  • *
« 回覆 #10 於: 五月 12, 2011, 06:00:18 pm »
感謝Poon兄的詳盡的解答
這討論區真好