作者 主題: 關於領取A牌的資格  (閱讀 26091 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 hon_sing

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
關於領取A牌的資格
« 於: 一月 31, 2005, 03:55:42 pm »
我想問下關於領取A牌的資格. 我間公司唔係註冊電力工程公司, 但係如果幫我寫公司信個經理有C牌, 有H牌, 咁得唔得? 我本身係電機高級文憑畢業, 做o左電年幾, 成功機會大唔大呀? thanks!

離線 hon_sing

• 初哥
  • *
Re: 關於領取A牌的資格
« 回覆 #1 於: 一月 31, 2005, 03:57:37 pm »
我好似放錯地方喎, sorry.

離線 Mervy

• 初哥
  • *
  • 文章數: 1
« 回覆 #2 於: 二月 16, 2005, 03:11:51 pm »
如果個經理有C牌可以,但係要報返佢D電牌資料係信上面。而你果張電機高級文憑就要睇過先知得唔得,最好帶上工會比工會職員睇睇。

離線 chapwiek fok

• 初哥
  • *
« 回覆 #3 於: 四月 24, 2005, 09:24:07 pm »
If you want to get A 牌 whatever you have any type of license, you need to have an examination for A 牌.

So any bachelor degree, Master degree you have which  is / are equal to any qualification in A 牌.

I've no luck to apply as you.  I have technical master degree.

離線 ip-BEN-BY_WEBMASTER

• 初哥
  • *
« 回覆 #4 於: 四月 30, 2005, 10:41:59 pm »
chapChapwiek君:
      全討論區百份之98%都睇緊翡翠台, 閣下就別樹一幟,轉咗明珠台,除表示
閣下高人一等,不屑與廣大討論區學識一般的會員切磋,討論,可否明示閣下的理由?

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
« 回覆 #5 於: 五月 01, 2005, 04:35:30 am »
ip 兄︰

好高興你回歸口水區。

我都表態支持[color=CC3300]中文台[/color]

:sante:
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

• 初哥
  • *
« 回覆 #6 於: 五月 01, 2005, 05:04:55 pm »
DICKY兄:
       小弟不學無術,口水亂噴,煩多多賜教,吹水也有知心友,多謝,多謝!

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #7 於: 五月 02, 2005, 12:06:19 pm »
IP兄:
好久不見,請多多指教。聽聞IP兄之摩打及control非常了得。
本人在摩打及control乃一知半解。敬希指教。
 :sante:  :sante:  :sante:
不醉無歸! :sante:  :sante:
 :sante:  :sante:  :sante:
笑一笑,世界更美妙!!!

• 初哥
  • *
« 回覆 #8 於: 五月 02, 2005, 08:51:29 pm »
W.H Cheung兄;
       小弟不才,都唔知邊位仁兄將啲嘢作到咁大,唔好亂信人呀,愼之,慎之.!
   小弟略為透露吓本人的QUILI.:

自出道至今,接觸摩打冇錯係好多,但衰在我手(釘咗)嘅,大大話話冇一萬

都有八千,問你服未?

本人在哈佛大學*主修的是JOHNSXN CONTROL,中文譯作撞散控制

*哈爾濱佛教大學

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #9 於: 五月 03, 2005, 05:30:56 pm »
ip兄:
不用太謙虛了,因我是學電子出身,卻去做"電燈佬"。
現時的工作70%電氣,30%電子。
電子之問題難不到我,至於電氣;雖然我做很多WR1、WR2及掣柜工程,但見識始終不及一些老行尊(並非話你老)。
 :-D

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #10 於: 五月 03, 2005, 05:51:35 pm »
ip兄:
就以早前一篇摩打分頭尾線之文章,理論我或可以,但並無實際做過。
難道叫我問跟我之A牌仔!
所以一個人之知識太有限。起碼你令我知國內除了(福建大學)還有(哈佛大學)。
其實我是(北京大學)的高材生。
對不起,寫錯字。
 是(不經大學)的高材生。
:-D  :-D
  :sante:

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #11 於: 五月 05, 2005, 09:57:15 am »
嘩,位位工友都系出名門,好彩我都唔弱,話晒都係*"牛津"出o黎!
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #12 於: 五月 07, 2005, 12:45:51 am »
牛頭角津貼小學,簡稱牛津。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。