作者 主題: 電線載流量計算?  (閱讀 17284 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 kentskkchu

• 初哥
  • *
  • 文章數: 225
  • 有事走先......!
電線載流量計算?
« 於: 十二月 17, 2009, 02:15:54 am »
今天有位同行問我,都係 "搬水喉的水喉佬"。他說:"水喉佬,我考你!"
(一)兩條LV 300mm2 4/C XLPE 銅導體,鋁裝甲線,並聯 (Parallel running) 可以行幾多Amp明線(Method-1)?
我話Easy La!

條佑再問:
(二)再加多一條LV 185mm2 4/C XLPE 銅導體,鋁裝甲線,今次見到你,就賣大包送多條LV 95mm2 4/C XLPE 銅導體,鋁裝甲線,總共四條並聯 (Parallel running) 可以行幾多Amp明線(Method-1)?
當時我O咀,呢次奶野!

各位大佬,要幫下拖,
有無料到?急要還拖!

« 上次編輯: 十二月 17, 2009, 02:22:20 am 由 kentskkchu »

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
回覆: 電線載流量計算?
« 回覆 #1 於: 十二月 17, 2009, 12:44:26 pm »
kentskkchu 兄:

作晚我開完夜,今早有空,同你研究0下!

1.明線代表乜,行篩定唔行篩?
  好!假設唔行。

(查中文版 COP 2009 - pg.262 得出 599A )
   由於兩條所以乘二,得出 1198A ,收工!
  唔得,因為有GROUP FACTOR
   由於冇講具體情況,只好用最差的 0.8
  0.8 X 1198 = 958 A (沒考慮其他情況 ,如電壓降、氣溫、隔熱.......等等)

2.陷阱處處,基本上可以用不回答假設性問題以作回應。
 又同你研究研究。

並聯電線其一要求是要同截面積,否則 AMP 數會分佈不均,
  但一定要用,又如何計呢?
  我用四條最細截面積計,即是四條都是用 95 線計

如上題查表 95 線得出 289A
  GROUP FACTOR 四條是 0.65
  ( 289A x 4 x 0.65 = 751A )

結果→ 四條衰過兩條

kentskkchu 兄,不如你叫你同行加多條 16 mm sq 再計多次  ;D
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

• 初哥
  • *
« 回覆 #2 於: 十二月 17, 2009, 01:40:23 pm »

作晚我開完夜,今早有空,同你研究0下!

1.明線代表乜,行篩定唔行篩?
  好!假設唔行。

(查中文版 COP 2009 - pg.262 得出 599A )
   由於兩條所以乘二,得出 1198A ,收工!
  唔得,因為有GROUP FACTOR
   由於冇講具體情況,只好用最差的 0.8
  0.8 X 1198 = 958 A (沒考慮其他情況 ,如電壓降、氣溫、隔熱.......等等)

2.陷阱處處,基本上可以用不回答假設性問題以作回應。
 又同你研究研究。

並聯電線其一要求是要同截面積,否則 AMP 數會分佈不均,
  但一定要用,又如何計呢?
  我用四條最細截面積計,即是四條都是用 95 線計

如上題查表 95 線得出 289A
  GROUP FACTOR 四條是 0.65
  ( 289A x 4 x 0.65 = 751A )

結果→ 四條衰過兩條

kentskkchu 兄,不如你叫你同行加多條 16 mm sq 再計多次  ;D

多謝 Eric 兄的幫忙:
首先我在作晚已經恨恨地把這位自稱水喉佬的友仔,用了兩打樽裝生力啤酒把他重重地處理好了。我相信他今日下午應該還不能出來社會再次作惡!

問題(二)是有得計,資料還在整理當中。Eric 兄,你說的都相當正面較合邏輯,用相同尺碼的導線是可以避免很多問題的出現。

多謝幫忙,無言感激!

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #3 於: 十二月 17, 2009, 09:26:29 pm »
問題1,對你不是問題,
睇你的數學,
應該是讀緊part time degree,
所以唔駛講,但有一個小問題,
4芯好少用鋁線做裝甲(非磁性裝甲),
通常是用鉛水鐵線做裝甲(磁性裝甲),
反而單芯先用鋁線做裝甲(非磁性裝甲)。
問題2,根本不是問題,
COP講明不同截面積不可以做並聯導體,
作為研究個案就得,實際根本不可行,
而計算好麻煩,先要計每條線之電阻。
但......
笑一笑,世界更美妙!!!

• 初哥
  • *
« 回覆 #4 於: 十二月 17, 2009, 11:28:46 pm »
問題1,對你不是問題,
睇你的數學,
應該是讀緊part time degree,
所以唔駛講,但有一個小問題,
4芯好少用鋁線做裝甲(非磁性裝甲),
通常是用鉛水鐵線做裝甲(磁性裝甲),
反而單芯先用鋁線做裝甲(非磁性裝甲)。
問題2,根本不是問題,
COP講明不同截面積不可以做並聯導體,
作為研究個案就得,實際根本不可行,
而計算好麻煩,先要計每條線之電阻。
但......

張兄:
重新再說我是個二打六水喉佬,自小家貧,小學修業無什麼料到。只不過讀過幾本A-Maths ,滑然輪都學過下。雖則是個堪坷水喉佬,但對電機幾有著濃厚的興趣,有時自修兩件。行鴨寮街睇呀伯整風扇都學到野!呀伯點我兩招,我就學會繞摩打了,呀伯果然勁。學海無崖,互相切切初初,研研究究!

Code of Practice (COP) 系死的,人就系生的。我也記吾起出過幾多版,在一般常規的裝置可作行規式參考使用,但是在突殊情況下未必跟隨,只要有充份數據支持論點也可以使用,最重要是考慮到多方面安全因素。一本書仔吾夠三百頁包含得幾多野。

有時候上網,看你們交談重學得好多添!

18/12/2009
各位工友:
計算文件已上載供參考。有不同觀點及意見,不防大家討論!

水喉佬上。
« 上次編輯: 十二月 18, 2009, 05:27:28 pm 由 kentskkchu »

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #5 於: 十二月 20, 2009, 03:57:29 pm »

各位工友:
計算文件已上載供參考。有不同觀點及意見,不防大家討論!

水喉佬上。

我不同意以上的計算方法,因為太簡單。
首先,查表得出的電線電阻值是以最高工作溫度計算。
你環境是30度,但導體溫度?無理由係90度。
在線表中,r 是受溫度影響,越熱越高。
故此實際上r 一定比查表低。
在線表中,x 是感抗,不太受溫度影響。
而功率因數假定為1 ::)
當然不好 :o
因為日常大廈的運作,功率因數多數為0.85-0.95。
有時比0.85更低,作為一個設計者,
不能祗考慮理想情形,要考慮最壞情形。
但隨著功率因數改變,Rr及Rx亦改變。
因此計算非常麻煩。

• 初哥
  • *
« 回覆 #6 於: 十二月 20, 2009, 05:53:05 pm »
我不同意以上的計算方法,因為太簡單。
首先,查表得出的電線電阻值是以最高工作溫度計算。
你環境是30度,但導體溫度?無理由係90度。
在線表中,r 是受溫度影響,越熱越高。
故此實際上r 一定比查表低。
在線表中,x 是感抗,不太受溫度影響。
而功率因數假定為1 ::)
當然不好 :o
因為日常大廈的運作,功率因數多數為0.85-0.95。
有時比0.85更低,作為一個設計者,
不能祗考慮理想情形,要考慮最壞情形。
但隨著功率因數改變,Rr及Rx亦改變。
因此計算非常麻煩。

張兄:
多謝指教。簡單就容易明白,如果每次都要計算才找出每條線的載流量,要有A牌基本要數學學士?萬變不離其中,地球是圓的,一天過後太陽又在東邊昇起,你話有無大分別呢!

你說得對。我用 90度導線溫度,這樣已是最差的情況出現了(高導線電阻, r 為最大值,在線表上)。你看看我們查表得出的載流量都是 90度導線溫度,並且周邊溫度又是 30度。

另外,功率因素數我再用 0.8 滯後計多一次,你又看看結果差距如何變化!

這種方法:在某大公司現在還使用中,亦在理工大學今年(2009/2010)電機工程系某個正規課程內的筆記都有,真是有參考價值呢!我都算好彩當天去修理屎抗,所以比我拾獲,好野大家分享,無臭味的!

如果有可能的話,把導線冷凍於 -273度攝氏(0度K),基本來說電阻值為零時,超級導體SUPER-CONDUCTOR 就出現啦!

多謝指教.....!

水喉佬上(20/12/2009)
« 上次編輯: 十二月 20, 2009, 06:41:48 pm 由 kentskkchu »

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #7 於: 十二月 21, 2009, 11:03:46 pm »
我不是玩針對,更非常欣賞你的求真態度 :police:
我只想指出,並聯導體儘可能要:
同一長度,同一截面積,同一佈線方法......
否則好麻煩,就算你計得掂條數,
你估實際上做出來,中電及港燈會不會安錶 ???
如果有可能的話,把導線冷凍於 -273度攝氏(0度K),基本來說電阻值為零時,超級導體SUPER-CONDUCTOR 就出現啦!
你既然咁認真,等我又認真些,
1. 超導體唔駛(0度K)就可以出現。
2. -273度攝氏不等於(0度K),大約是-273.15度攝氏。

• 初哥
  • *
« 回覆 #8 於: 十二月 22, 2009, 12:47:09 am »
我不是玩針對,更非常欣賞你的求真態度 :police:
我只想指出,並聯導體儘可能要:
同一長度,同一截面積,同一佈線方法......
否則好麻煩,就算你計得掂條數,
你估實際上做出來,中電及港燈會不會安錶 ???你既然咁認真,等我又認真些,
1. 超導體唔駛(0度K)就可以出現。
2. -273度攝氏不等於(0度K),大約是-273.15度攝氏。

張兄:
立場不變,要堅持自已主見,亦要聽取別人意見。我都吾知.....!
有數據,有理論,欠實行。

其實這個方法原用於鐵道上的,現正使用當中,堅野!
DC traction current 分分鐘過萬安培(Amp)上落,(兩隻4MVA火牛/1500V,並聯,重有對面兩邊)如果有問題,佢仲大獲。

有資料大家分享,大家討論,會學到很多。千其吾好見怪,我都是一邊做一邊學。

所以今次整屎抗係好值得,下次再整又可以拾到些?

另外,你古下他們(兩電)是否個個清楚 Incomer 中用 4個CT和 7個CT的分別呢?
今天有人說有種光纖CT吾會飽和,你信吾信?

水喉佬上(21/12/2009)

離線 wewewetwet

• 初哥
  • *
  • 文章數: 14
« 回覆 #9 於: 三月 22, 2010, 08:05:00 pm »
水喉佬,咁最後另一個考你位水喉佬俾左個咩答案你呢

• 初哥
  • *
« 回覆 #10 於: 三月 23, 2010, 12:07:12 am »
水喉佬,咁最後另一個考你位水喉佬俾左個咩答案你呢

老兄:
他說:"接駁好電纜後,通電起 Amp 等到邊條線頂吾住,就是這個 Amp 數了,減少少就得囉!"。 老屎忽, 果然有高見! 真吹帳。

水喉佬上
« 上次編輯: 三月 23, 2010, 05:24:02 pm 由 kentskkchu »