作者 主題: 電圖  (閱讀 33230 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 johnsonleung

• 初哥
  • *
  • 文章數: 277
回覆: 電圖
« 回覆 #15 於: 四月 11, 2009, 09:45:12 pm »
張 SIR:

係我身邊就有一個真實個案,一位去年10月入職的同事在某間機電協會的A牌考試班上堂,曾租用器材練習,見到佢份線路我就眼都大埋,如果照接的話是無自保持電路,我話俾佢聽佢就話亞SIR的話唔會錯的,唔通你仲識過亞SIR,唯有收口。考試結果:九線掣,按掣開車,鬆手停車,要影相留念。

BS88幾時由炮仗菲士變成MCB的標準?
變壓器的Dd6的6是代表時針指向6點鐘?羅經花未必個個識睇,唔通連指針手表都睇錯?

睇嚟要同孫SIR、陳SIR講吓,要改吓講義。

離線 wkw

• 中工級
  • **
  • 文章數: 411
« 回覆 #16 於: 四月 11, 2009, 11:12:46 pm »
Cheung師父
第7題 , 答案會吾會係A 比較適合, 如果不用高壓, 遠程傳輸條線可能要粗好多...

離線 linine

• 初哥
  • *
  • 文章數: 131
« 回覆 #17 於: 四月 11, 2009, 11:45:24 pm »
復活節假期各位工友有無放假去旅行 ::)
抑或好似我咁繼續捱呀 ;D
樓上貼出的7條問題係xx工程協會的B級電工模擬考試,
總共10條,我祇答對3條,我貼出的7條係我答錯的,(當然不合格啦) ;D跟住我同大家分析,我的答案未必正確,
睇吓各位是否同意我的睇法 ::)
1. 在下列哪一項不適合自藕式變壓器?
     A. 初級與次級繞組電壓差不大   
       B. 初級與次級繞組電壓差極大 
       C. 作鼠籠式感應電動機起動 
       D. 以上都不是
我的答案係B,但答案竟然係A。
自藕式變壓器最大缺點是若果共同繞組燒斷,
則初級之電壓差不多等於次級電壓。
因為N1/N2=V1/V2=I2/I1,
若果初級與次級繞組電壓差極大,意味電流差一樣極大,
則共同繞組需要很粗才可以應付有關之電流。
正常情形下,自藕式變壓器絕大部份是作為降壓用途,
但亦會作為摩打的起動線路來降低起動電流(自藕牛降壓起動)。

好早好早前,我都去過,記憶中,我都只中2,3題,跟隨就未去過,^_^無奈
可以做出凡人做唔出既野,所以叫做神.
勿以善小而不為,勿以惡小而為之.

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #18 於: 四月 12, 2009, 12:17:08 am »
wkw兄:
我的答案未必正確,
但問題出得唔好,
7. 電力公司輸送電力,採用高壓,其優點是:
     A. 電阻值 
     B. 功率損耗 
     C. 電容量 
     D. 感抗損耗
問題都算OK,但答案就...... >:(
根本無講清楚 :D
A. 電阻值。電阻值的乜野先 ???
降低電阻值的影響?增加電阻值的影響?
抑或影響電阻值 ???
由於電阻值並不受電壓影響,
因此我不選A.
但B. 功率損耗及D. 感抗損耗是會受電壓影響,
故答案應該係B.及D.ニ選一。
不過,我相信出題目條友,唉 :-[
根本就不可多得 ;D
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #19 於: 四月 12, 2009, 12:32:28 am »
Cheung 兄:

我都全軍覆沒,七星伴月無個食到。

第 4 條我答 UPVC,因其它我由細個學師時已接觸過,但UPVC多是水喉佬用的膠喉標準,所以我答 4 。4 個都可以但無得揀,只好揀水喉佬的物料! :-\ :-\ :-\
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 wkw

• 中工級
  • **
  • 文章數: 411
« 回覆 #20 於: 四月 12, 2009, 01:38:54 am »
Cheung師父
題目及答案都不好,無寧兩可, 是肯定..
雖然電阻值並不受電壓影響,但電阻值會影響電流, 條數是電阻值不變,
電壓升高, 電流就降低, 就可以降低輸電電流...

離線 onmak

• 初哥
  • *
  • 文章數: 33
« 回覆 #21 於: 四月 13, 2009, 12:45:52 am »
我似符都係做返A仔算把,A仔我都大把野學,B仔d問題深到......
不過都多謝各位師兄討論,我又學多左野.

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #22 於: 四月 14, 2009, 01:58:41 am »
onmak工友:
咁無上進心點做大事呀 ;D
慢慢浸吓啦 ;D :D

離線 onmak

• 初哥
  • *
  • 文章數: 33
« 回覆 #23 於: 四月 18, 2009, 12:05:25 am »
我會努力,thanks

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #24 於: 四月 23, 2009, 07:16:31 pm »

離線 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 154
« 回覆 #25 於: 四月 23, 2009, 09:40:49 pm »
好好多!

今次合格啦!只係錯了 6 題。 ;D
Dicky 金句︰無問題的人就是最有問題!

離線 johnsonleung

• 初哥
  • *
  • 文章數: 277
« 回覆 #26 於: 四月 24, 2009, 12:53:09 pm »
毫無準備下,免強有192 pts,總算合格。

離線 shing888

• 中工級
  • **
  • 文章數: 408
« 回覆 #27 於: 四月 26, 2009, 03:02:20 pm »
第四題我好肯定係電木,同其他張先生係全中的,都係我地電器工會專業好多,所以我都是多年會員,其他網頁的試題唔好信。
本是同行生、相窒何太急!

離線 linine

• 初哥
  • *
  • 文章數: 131
« 回覆 #28 於: 四月 26, 2009, 07:17:23 pm »
最重要都是自己個腦,單信這些試題,學識都無用
可以做出凡人做唔出既野,所以叫做神.
勿以善小而不為,勿以惡小而為之.

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #29 於: 四月 27, 2009, 02:41:57 am »
第四題我好肯定係電木,同其他張先生係全中的,都係我地電器工會專業好多,所以我都是多年會員,其他網頁的試題唔好信。
shing888:
我唔敢話我一定啱,每人的觀點可以不同,可能二個對立的答案都正確,
祗是角度不同 :D
最緊要有容人之量,
凡事包容、凡事......、凡事忍耐,
真相祗會越辯越明,
但我提出這些有問題的問題,
是對事不對人(會),
我亦相信祗是手文之誤,雖然多咗些少 ;D
我提出是免得誤人子弟,學壞師,
個人其實幾欣賞電協,有衝勁,高增長,
很多東西都值得作為借鏡 ::)
最重要都是自己個腦,單信這些試題,學識都無用
完全同意 :D