作者 主題: 電圖  (閱讀 33231 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 onmak

• 初哥
  • *
  • 文章數: 33
電圖
« 於: 四月 07, 2009, 12:52:57 am »
各位師兄,我想請問各位,圖A電箱,想劃圖B電圖,我應該怎樣劃,唔該.

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
回覆: 電圖
« 回覆 #1 於: 四月 07, 2009, 02:23:08 am »
onmak エ友:
其實你個配電箱好簡單,你參考吓其他圖,很容易便明白,
幫你畫咪害咗你 ;D
重有,你個B圖畫錯咗,
主電巴接去總接地終端(MET),
咪爆炸 ;D
應該係用虛線圍住配電箱,代表配電箱金屬外殼,
然後先接去總接地終端。
笑一笑,世界更美妙!!!

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #2 於: 四月 07, 2009, 02:28:16 am »
重唔止 :o
二組32A環形電路之保護器件不應寫RCD,
寫RCBOオ對 ;)

離線 onmak

• 初哥
  • *
« 回覆 #3 於: 四月 07, 2009, 10:24:19 am »
圖B我係在機電工程協會找到
http://www.emhk.org/emhk/support/WR1.html
我係用來參考,因為我唔係好識劃,而又需要劃圖A線路圖.
唔該各位

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #4 於: 四月 07, 2009, 06:53:25 pm »
嘩!咁都比人做參考 >:(
我去睇過,原來不是RCD,係RCO,真係不知所謂 ;D
我將你張相畫成schematic,
但電線呎吋不知道,是估計的,未必正確,
原本我想用IEC的標準符號,但....
1. 無咁多時間,
2. 怕你睇唔明 :D
用了2個較多人用的方法 ;D

離線 johnsonleung

• 初哥
  • *
  • 文章數: 277
« 回覆 #5 於: 四月 07, 2009, 10:41:13 pm »
張 SIR:

真係千奇百怪,人哋係地盘執到張草圖當寳,以為是藏寳圖,誰不知害人不淺。

草圖有誤不奇怪,奇怪的是編輯人員未睇清楚就擺上網,咁就唔好啦!

離線 onmak

• 初哥
  • *
« 回覆 #6 於: 四月 07, 2009, 11:58:00 pm »
唔該W.H.Cheung師兄, 我都係一路做,一路不停學,張圖我明白,唔該,如果照你地講,機電工程協會張圖好多問題,即係機電工程協d人會都好多問題.

離線 小師弟

• 初哥
  • *
  • 文章數: 90
  • 成長中
« 回覆 #7 於: 四月 08, 2009, 08:25:18 pm »
好懷念啊~
這好像是多年前小師弟曾到訪過的5MΩ/500Vd.c.低壓裝置絕緣電阻測試模擬選擇問題網站啊~
 :o
====== 以 下 內 容 需 要 回 覆 才 能 觀 看 ======

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #8 於: 四月 08, 2009, 09:54:01 pm »
好懷念啊~
這好像是多年前小師弟曾到訪過的5MΩ/500Vd.c.低壓裝置絕緣電阻測試模擬選擇問題網站啊~
 :o
其實不應討論人地的網站,但D問題真係好有問題 ???
在電工 B 牌測試模擬題
1. 在下列哪一項不適合自藕式變壓器?
     A. 初級與次級繞組電壓差不大   
       B. 初級與次級繞組電壓差極大 
       C. 作鼠籠式感應電動機起動 
       D. 以上都不是
3. 電源與用電點的電壓降不應超標電壓多少?
     A. 4% 
     B. 4.50% 
     C. 6%   
     D. 6.50% 
4. 下列哪一種材料不能作電纜絕緣?
    A. 油紙   
     B. P.V.C 
    C. 電木 
     D. U.P.V.C
5. 電力故障,緊急照明最少要維持多久?
    A. 30分鐘 
     B. 60分鐘   
     C. 90分鐘 
     D. 120分鐘 
6. 變壓器Dd6的'6'是指:
    A. 90°相位移 
     B. 180°相位移 
     C. 270°相位移   
     D. 45°相位移 
7. 電力公司輸送電力,採用高壓,其優點是:
     A. 電阻值 
     B. 功率損耗 
     C. 電容量 
     D. 感抗損耗   
9. 微型斷路之標準為:
    A. BS1363 
    B. BSEN60898 
    C. BS88   
    D. BSEN60947 

大家可以試吓 ;D
我都唔合格,睇怕要做番A仔 ;D

離線 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 154
« 回覆 #9 於: 四月 10, 2009, 10:13:25 pm »
我都無信心合格

C-A-A-D-B-B-B
Dicky 金句︰無問題的人就是最有問題!

離線 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 154
« 回覆 #10 於: 四月 10, 2009, 10:22:18 pm »
嘩!咁都比人做參考 >:(
我去睇過,原來不是RCD,係RCO,真係不知所謂 ;D

我都有去睇過,張兄既睇法我完全同意!

我開始發覺我在本工會有啲……身在福中不知福! ;D

Dicky 金句︰無問題的人就是最有問題!

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #11 於: 四月 11, 2009, 07:07:00 pm »
復活節假期各位工友有無放假去旅行 ::)
抑或好似我咁繼續捱呀 ;D
樓上貼出的7條問題係xx工程協會的B級電工模擬考試,
總共10條,我祇答對3條,我貼出的7條係我答錯的,(當然不合格啦) ;D
其實不應討論人地的網站,但D問題真係好有問題 ???
大家可以試吓 ;D
我都唔合格,睇怕要做番A仔 ;D
跟住我同大家分析,我的答案未必正確,
睇吓各位是否同意我的睇法 ::)
1. 在下列哪一項不適合自藕式變壓器?
     A. 初級與次級繞組電壓差不大   
       B. 初級與次級繞組電壓差極大 
       C. 作鼠籠式感應電動機起動 
       D. 以上都不是
我的答案係B,但答案竟然係A。
自藕式變壓器最大缺點是若果共同繞組燒斷,
則初級之電壓差不多等於次級電壓。
因為N1/N2=V1/V2=I2/I1,
若果初級與次級繞組電壓差極大,意味電流差一樣極大,
則共同繞組需要很粗才可以應付有關之電流。
正常情形下,自藕式變壓器絕大部份是作為降壓用途,
但亦會作為摩打的起動線路來降低起動電流(自藕牛降壓起動)。

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #12 於: 四月 11, 2009, 07:32:01 pm »
3. 電源與用電點的電壓降不應超標電壓多少?
     A. 4% 
     B. 4.50% 
     C. 6%   
     D. 6.50% 
我答A. 4%  ,但佢答案係C. 6%,
難道佢係電力公司,低壓供電電壓可以正負6% ;D

4. 下列哪一種材料不能作電纜絕緣?
    A. 油紙   
     B. P.V.C 
    C. 電木 
     D. U.P.V.C
根據COP13B(1)(c)
 非浸漬的紙張、石棉、織物、木材或壓麻等材料,不應用作絕緣。 ::)
但呢處無,點算 ???
於是我答C. 電木,電木雖然可以作電纜絕緣,
但點屈 ???一屈咪碎 ;D
難道有軟電木 :o
但佢答案係A. 油紙 ,
我記得以前6.6kV的年代,全部cable的絕緣都係浸漬紙(絕緣油浸漬紙),
唔通佢的油紙不是絕緣油浸漬紙,係電油浸漬紙,
一點就燒著 ;D

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #13 於: 四月 11, 2009, 07:41:14 pm »
5. 電力故障,緊急照明最少要維持多久?
    A. 30分鐘 
     B. 60分鐘   
     C. 90分鐘 
     D. 120分鐘 
呢條有商確,電例定消防例先,
電例就A. 30分鐘 (參考COP4F),
消防例就D. 120分鐘
但佢答案係B. 60分鐘

6. 變壓器Dd6的'6'是指:
    A. 90°相位移 
     B. 180°相位移 
     C. 270°相位移   
     D. 45°相位移 
時針由12點去到6點,明明係 B. 180°相位移
但佢答案係C. 270°相位移 ???

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #14 於: 四月 11, 2009, 08:03:57 pm »
7. 電力公司輸送電力,採用高壓,其優點是:
     A. 電阻值 
     B. 功率損耗 
     C. 電容量 
     D. 感抗損耗
由於P=V x I,輸送相同功率,V大則I細,V細則I大。
I大則cable的電壓降大,意味功率損耗,
於是我選B. 功率損耗,但佢答案係D. 感抗損耗,
雖然佢錯唔哂,因為傳輸CABLE絕大部份係感抗,
但感抗(XL)係同頻率有關,電力公司輸送電力祇係升壓,
並無升頻,相比較下,B比D正確 ::)

9. 微型斷路之標準為:
    A. BS1363 
    B. BSEN60898 
    C. BS88   
    D. BSEN60947 
明明係B. BSEN60898 ,但佢答案係 C. BS88  ???

我真係唔知點講,祇能寫個服字 ;D
唔怪之得B牌合格率越來越低 :o