作者 主題: 取電工A牌要帶D怎麼  (閱讀 33630 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 acdc

• 初哥
  • *
  • 文章數: 3
取電工A牌要帶D怎麼
« 於: 十月 21, 2008, 11:36:32 pm »
我以做了七年電工,以自僱性質跟隨一名A牌人仕任職在機電處注冊的一間公司內,但近半年已離職,在最近考取了A牌證書,請問要怎樣拿取A牌?

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
回覆: 取電工A牌要帶D怎麼
« 回覆 #1 於: 十月 22, 2008, 12:25:12 am »
A 級 電 業 工 程 人 員 註 冊 資 格:
a. ..................。  唔 係  ;D

b. 曾 受 僱 為 電 業 工 程 人 員 最 少 五 年 , 其 中 最 少 一 年 包 括 電 力 工 作 實 際 經 驗 , 並
1. 持 有 由 職 業 訓 練 局 電 機 業 訓 練 中 心 頒 發 的 電 工 或 電 氣 打 磨 裝 配 工 進 修 課 程 證 書 , 或 具 有 相 等 資 格 ; 或 
2. 已 在 一 項 由 機 電 工 程 署 署 長 認 可 或 主 辦 的 考 試 或 行 業 測 試 中 取 得 及 格 。
係 啦 ! 係 啦 ! ;D ;D ;D
不過要工作證明 ???
找舊老細試吓 :o
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #2 於: 十月 22, 2008, 12:56:42 pm »
工友:

加埋供強積金文件就一定得,但你用自僱形式可能無你舊老闆的供款證明,有信都未必得。

最近我同一個舊伙計取了A 牌,他不是五年內也和我工作,只有間斷性最長也不超過一個月,五年內加埋都無六個月,個《呀蛇》同佢講只要你其求能夠攞得出一期供款單與證明信公司對口便比個牌你,因他有我公司的強積金供款單,也可用我公司出給他的公司信取得A牌。

佢之前都攪咗好耐都攪唔到,最後搵我幫佢攪掂!咁佢都有良心起碼叫聲我師傅同請我食餐飯。 ;D ;D ;D
« 上次編輯: 十月 22, 2008, 01:07:19 pm 由 Tandy »
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 acdc

• 初哥
  • *
« 回覆 #3 於: 十月 26, 2008, 10:22:24 pm »
Tandy先生: 

請問是否每一個拿取A牌的師傅都會被(呀蛇)接見呢?

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #4 於: 十月 26, 2008, 11:51:18 pm »
工友:

資料足夠啲蛇唔會出嚟咬你 ;D ;D ;D

離線 acdc

• 初哥
  • *
« 回覆 #5 於: 十二月 09, 2008, 10:14:43 pm »
今天總算到機電署交了新申請A牌的表格,而且也沒有被蛇所傷!
但係我想問是否交了$475元後就等如成功取得A牌而只是牌未到手呢?
機電署叫我等收掛號信.

離線 wang

• 初哥
  • *
  • 文章數: 72
« 回覆 #6 於: 十二月 10, 2008, 07:54:23 am »
工友:
你坐定粒陸等掛號信啦、攞掛號信時記得簽大名呀!

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #7 於: 十二月 10, 2008, 01:49:36 pm »
ACDC 工友:

預祝您成功!一同做電氣工友,記住入埋工會做會員。 ;D ;D ;D
« 上次編輯: 十二月 11, 2008, 01:41:40 am 由 Tandy »

離線 king

• 管理員
  • 初哥
  • 文章數: 171
    • 電器工會
« 回覆 #8 於: 十二月 11, 2008, 07:18:05 pm »
ACDC 工友:

預祝您成功!一同做電氣工友,記住入埋工會做會員。 ;D ;D ;D

對,做埋會員,下次續牌,唔使自己去機電署,交比工會搞掂 :laugh:
無論我是否在思考,前途總是一片光明-_-

離線 kentskkchu

• 初哥
  • *
  • 文章數: 225
  • 有事走先......!
« 回覆 #9 於: 十二月 10, 2009, 06:38:22 am »
對,做埋會員,下次續牌,唔使自己去機電署,交比工會搞掂 :laugh:

朋友:

我還記起於一九九零年時,這間寶號還在南昌街的一座舊大廈樓上,鄰近 Hong Kong Bank (是十五樓嗎?)。當時內裡的工作人員個個面色十分難看,正直EO90(Electricity Ordinance 1990, 電力條例)實施在即之時。真的不可一世,佳因人人有求於事。

細佬當年代年幼,人雲亦雲,加入了工會。但拿電工牌都是靠自己的滿師紙、工作經驗和學歷;只有努力學習,充實自己,才有出頭天!工友要加把勁,我還正在進修中,其望更上一層樓。

話雖如此,到了今天,人己長大都四十幾了,也有些意思再次加入。試試看吧!有機會見面?不知道工會會否追討多年來會費嗎?

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #10 於: 十二月 10, 2009, 02:49:47 pm »
kentskkchu 兄:
我同你差不多,都係因電力條例實施在即之時入會。
不過我感覺當年之職員都很友善,
至於你話面色十分難看,我就覺得無可厚非 ::)
你試想像,得幾個人,
每日要處理百幾個查詢、入會申請、攞牌文件審查及協助......
真係人都顛 ;D ;D
我都係過橋抽板,之後無續會。
做一個平淡的A牌仔,雖然繼續進修,
但始終未能有突破,後來,因為讀工會課程,
再行復會,再入會後,與各前輩溝通及學習,
才能有突破,再一級級考上去及繼續進修。

有時不要看輕一些老前輩,
他們可能祇有A牌,英文、數學及理論亦不知道,
但總有一些他們的強項可供學習。
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 kentskkchu

• 初哥
  • *
  • 文章數: 225
  • 有事走先......!
« 回覆 #11 於: 十二月 10, 2009, 05:33:04 pm »
kentskkchu 兄:
我同你差不多,都係因電力條例實施在即之時入會。
不過我感覺當年之職員都很友善,
至於你話面色十分難看,我就覺得無可厚非 ::)
你試想像,得幾個人,
每日要處理百幾個查詢、入會申請、攞牌文件審查及協助......
真係人都顛 ;D ;D
我都係過橋抽板,之後無續會。
做一個平淡的A牌仔,雖然繼續進修,
但始終未能有突破,後來,因為讀工會課程,
再行復會,再入會後,與各前輩溝通及學習,
才能有突破,再一級級考上去及繼續進修。

有時不要看輕一些老前輩,
他們可能祇有A牌,英文、數學及理論亦不知道,
但總有一些他們的強項可供學習。

張兄:

多謝你的忠言,本人作風一向不會睇少人,我也是學師仔出身,由低做起,晚間進修。還記得在1990年香港分域街,跑地盆,一條友搬鐵槽由地下做安裝到三十樓,單拖,這情境還活現眼前。不境是自己人生寶貴經驗,十分回味!

做人沒有高低,理應互相尊重,互相幫助。在同一個天空,一起生活吧!
無須有太多白眼,同意嗎?