作者 主題: 考c牌問題  (閱讀 17061 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 pennywu

• 初哥
  • *
  • 文章數: 19
考c牌問題
« 於: 三月 25, 2007, 12:24:21 am »
本人今年會進修完 ive 高級文憑,現在成績都算係良好,但英文不好問題唔想住去大學進修,但我又好想有 c 牌這個資格,所以想去考c牌試。
請問各位師兄,以 ive 學生個程度去考會唔會唔足夠呢?
如果唔夠係唔係要報讀工會舉辦 c 考課程呢?
還有考c牌係唔係要有B牌後6年先可以去得考呢?
請各位師兄支點一下。

離線 king

• 管理員
  • 初哥
  • 文章數: 171
    • 電器工會
Re: 考c牌問題
« 回覆 #1 於: 三月 26, 2007, 12:00:35 pm »
本人今年會進修完 ive 高級文憑,現在成績都算係良好,但英文不好問題唔想住去大學進修,但我又好想有 c 牌這個資格,所以想去考c牌試。
請問各位師兄,以 ive 學生個程度去考會唔會唔足夠呢?
其實冇所謂程度夠唔夠,聽講博士都未必一次過掂。
如果唔夠係唔係要報讀工會舉辦 c 考課程呢?
你肯讀,咁梗好D  ;D ;D ,講真,比較可以針對C牌考試既範圍。
未聽過有咁既要求。但考試合格後,要申請C牌,要有B牌後5年先可以。
無論我是否在思考,前途總是一片光明-_-

離線 pennywu

• 初哥
  • *
  • 文章數: 19
« 回覆 #2 於: 三月 29, 2007, 11:13:56 pm »
真係唔該這位師兄回應啦,但我今日去工會報名讀c牌備試課程,但已經開左課2個月啦,所以報唔到啦。
但工會又有一個進階課程,咁樣又足唔足夠呢,如果唔足夠又可以點做呢。
請指點。

離線 HKEE-whatsapp技術討論精選

• 初哥
  • *
  • 文章數: 95
« 回覆 #3 於: 三月 30, 2007, 09:39:04 pm »
工會嗰個c牌課程,應該唔止1年開1個挂?? 候住啦,實讀到架。
鶴一隻,九唔搭八嗰隻

離線 chanmanshun

• 功能小組
  • 初哥
  • 文章數: 2
回覆: 考c牌問題
« 回覆 #4 於: 八月 30, 2007, 01:49:52 pm »
我可以話你知,無此要求,機電工程署所講嘅6年,係講當你有6年有關工作經驗,再加上考試合格,方可有資格申請c牌。