作者 主題: 電力故障  (閱讀 45566 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
回覆: 電力故障
« 回覆 #15 於: 四月 24, 2012, 11:42:45 pm »
張師傅:有的嘢好唔明?
(此個案因大量故障電流注入接地極,又因為建築時三座大廈的地基鋼筋互通,)
(因二隻牛,公眾及部份住宅個邊炸到七彩,)
故障電流真係咁犀利?原因何在?當時如果有人接觸到接地極咪這死梗?想請有何教預防方法?
謝謝討論!kspoon上

潘兄,無需太擔心,事情無你想像咁嚴重,
要對人產生危險,要有二個因數,
1. 接觸電壓。
2. 持續時間。
接觸電壓是多少?可否用歐姆定律 V= I x R?
通常屋邨制櫃環阻唔會太差,由 0.04至0.08左右,
簡單計當夠0.05,短路電流?唔通係 40kA?
係錯的,因 40000 x 0.05 = 2000V!!
無可能高過220V。 ??? ???
錯在那裏?暫時唔開估。 ;D ;D
但極有可能高於50V的安全電壓!
但都未必有事,牽涉跨步電壓,
記否外國有一個案,閃電打在高球場,
最近的人無事,較遠的走緊反而電死,
因兩腳間出現跨步電壓!
笑一笑,世界更美妙!!!

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #16 於: 四月 24, 2012, 11:54:51 pm »
討論另一問題,持續時間,
相信唔駛點計,一定極快,隨時只有0.1秒。
當穩陣些計0.2秒。
你知否RCD跳脫時間最大是多少,
唔計Delay Type,一般30mA是0.2秒或0.3秒內。視乎用那個標準。
正常人觸電死亡不是被電燶,
是打亂心跳而導致心臟停止跳動,
心臟跳動每次 ??? ???
你想一想 ::)
又暫時唔開估。 :D :D

離線 poonkinsun

• A級師傅
  • 文章數: 660
  • 幾拾年工齡的電燈什工
« 回覆 #17 於: 四月 25, 2012, 12:03:26 am »
張師傅:
如你所講但為何居屋短路會影響到公屋都爆掣呢?
« 上次編輯: 四月 25, 2012, 07:41:01 am 由 poonkinsun »
溫馨金句:難得胡塗!依法辦事!勤力工作揾$$$$$養小3*

離線 擇善固執

• 頂級師傅
  • 文章數: 1791
« 回覆 #18 於: 四月 25, 2012, 12:45:28 am »
本人愚見,引致E/F的不是相對相的短路電流 ,是相對地的接地故障電流。
經驗分享! 知識交流! 集思廣益! 共步向前!

離線 小師弟

• 初哥
  • *
  • 文章數: 90
  • 成長中
« 回覆 #19 於: 四月 25, 2012, 06:52:43 am »
本人愚見,引致E/F的不是相對相的短路電流 ,是相對地的接地故障電流。

固執老師:
您在玩什麼東西!
====== 以 下 內 容 需 要 回 覆 才 能 觀 看 ======

離線 小師弟

• 初哥
  • *
  • 文章數: 90
  • 成長中
« 回覆 #20 於: 四月 25, 2012, 07:18:01 am »
張師傅:
如你所講但為何公屋短路會影響到公屋都爆掣呢?

此個案因大量故障電流注入接地極,
又因為建築時三座大廈的地基鋼筋互通,
令到其餘二座之地線電壓昇高。
導致有不平衡的電流注入CT,觸發E/F。

各位師傅:
事源於居屋故障,而導致公屋接地保護器件錯誤操作?
這樣理解對嗎?
====== 以 下 內 容 需 要 回 覆 才 能 觀 看 ======

• A級師傅
« 回覆 #21 於: 四月 25, 2012, 08:54:43 am »
張師傅:
會否因居屋早前曾發生問題而令到E氣原由掣後供電改由掣前供電,可能因地阻偏高故障電流無法即時宣泄,
可能因電力公司保護器件無即時跳脫,故障後經地基鋼筋流向公屋變壓器星㸃繼而經N線流向電力系統令E/F及其它保護跳脫?
如果是無理由公屋會爆掣!謝謝討論!kspoon上
« 上次編輯: 四月 25, 2012, 09:28:44 am 由 poonkinsun »

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #22 於: 四月 25, 2012, 06:57:25 pm »
擇善固執兄,全中,正是問題所在,
短路故障有以下幾種:
L-L-L, L-L, L-N, L-E......
好多時電弧爆炸是炸二次,
以個案出現故障的800A轉換制為例,
第一次未必是接地故障,可能是 L-L或 L-N出事,
但故障水平未必能立即令上游之800A MCCB或2500A ACB跳制,
但電弧爆炸出現CORONA,
(唔知中文點叫,但不是墨西哥啤酒)
之後全部短路故障都出齊,於是炸到七彩,
亦出現接地故障電流注入接地極,
引發公屋之E/F啟動。

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #23 於: 四月 25, 2012, 07:02:01 pm »
如果是無理由公屋會爆掣!謝謝討論!kspoon上
潘兄,唔係好明?我係處理公屋跳制,
爆制係居屋,居屋唔關我事。
公屋跳制我檢查後好快就復原,
之後八掛去居屋,見到個行家原來見過面,
咪同佢講用手機影幾張相,
傾二句便回家睡覺。

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #24 於: 四月 29, 2012, 09:16:25 am »
固執老師:
您在玩什麼東西!

願聞其詳.

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #25 於: 四月 29, 2012, 09:49:58 am »
潘兄,唔係好明?我係處理公屋跳制,
爆制係居屋,居屋唔關我事。
公屋跳制我檢查後好快就復原,
之後八掛去居屋,見到個行家原來見過面,
咪同佢講用手機影幾張相,
傾二句便回家睡覺。
糟老頭接觸過的嚴重電力故障實例如下:
大夏內高層爆咸水喉,大量咸水沿縱向電巴流下,
咸水積聚在低層縱向與橫向電巴的"曲呎 "位置.
如積聚在該處的咸水未及時處理,
初時電巴的相對相,相對地絕緣電阻仍保持在高數值,
電巴可以通電運行.
在通電運行一段時間後,
電巴的相對相,相對地絕緣電阻逐漸下降,
最後達至電壓擊穿,
出現爆巴,爆制等事故.

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #26 於: 四月 29, 2012, 10:01:02 am »
擇善固執兄,全中,正是問題所在,
短路故障有以下幾種:
L-L-L, L-L, L-N, L-E......
好多時電弧爆炸是炸二次,
以個案出現故障的800A轉換制為例,
第一次未必是接地故障,可能是 L-L或 L-N出事,
但故障水平未必能立即令上游之800A MCCB或2500A ACB跳制,
但電弧爆炸出現CORONA,
(唔知中文點叫,但不是墨西哥啤酒)
之後全部短路故障都出齊,於是炸到七彩,
亦出現接地故障電流注入接地極,
引發公屋之E/F啟動。

版主 :
CORONA,
中文是否稱為電槳 ?

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #27 於: 四月 30, 2012, 11:51:47 pm »
版主 :
CORONA,
中文是否稱為電槳 ?
Plasma先至係電槳或譯作等離子,
Corona大約是電(X),
唔記得點寫個(X)字 ???

• A級師傅
« 回覆 #28 於: 五月 01, 2012, 12:49:51 am »
向兩位師傅求知識:
corona好像解作比靚女望一眼或比電電親的後果電暈
會否是當第一次短路後繼而產生帶電荷空氣及四散,令到再發生更多短路?
會否同行雷時情況避雷針帶有負極電荷來引下天空正極電荷情況一樣?

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #29 於: 五月 01, 2012, 10:14:46 pm »
向兩位師傅求知識:
corona好像解作比靚女望一眼或比電電親的後果電暈
會否是當第一次短路後繼而產生帶電荷空氣及四散,令到再發生更多短路?
會否同行雷時情況避雷針帶有負極電荷來引下天空正極電荷情況一樣?

可以譯為電冕或電暈,
但此暈不同彼暈,不是暈低的意思,
日暈即是太陽外圍燃燒的光環,
電暈即是......