作者 主題: 電力故障  (閱讀 45638 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
電力故障
« 於: 四月 17, 2012, 11:13:10 pm »
今早凌晨,有一E call,一個小型屋苑,
由2座Y型公屋及1座Y型居屋組成,
每座都是二牛三制,公屋E call 叫我,
去到每座公屋跳了一組2500A,另外零星跳了幾個500A上升總制,
重有好幾個RCD亦一起跳了,大家覺得點解 ???

提示:好彩座居屋唔關我事,座居屋炸到七彩 :-\

附上相片,但因用手機,又大停電,效果麻麻。

笑一笑,世界更美妙!!!

離線 poonkinsun

• A級師傅
  • 文章數: 660
  • 幾拾年工齡的電燈什工
回覆: 電力故障
« 回覆 #1 於: 四月 17, 2012, 11:45:09 pm »
超級師傅(張師傅)第一幅相好像是自動轉換器短路情況?其他看不到!
謝謝討論!kspoon上
溫馨金句:難得胡塗!依法辦事!勤力工作揾$$$$$養小3*

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #2 於: 四月 18, 2012, 10:16:02 pm »
潘師傅,
(超級師傅)真係唔敢當 ::) ::)
超級慢師傅,超級懶師傅就真 ;D ;D ;D
不論做鐵喉鐵槽,或者是用Autocad,
都係唔夠公司 D 細嘅快! :D
1. 是800A 轉換制,
2. 是800A正常供電 MCCB,
3. 是轉換制旁受波及之灰士制,
4. 是背面中間的檔板。

• A級師傅
« 回覆 #3 於: 四月 19, 2012, 07:31:37 pm »
想請教張師傅:等我估吓答案!
1  你上載的相片是居屋總掣房?
2  公屋跳的2個掣都是有連公眾電?
3  估計一對行環型高壓比哂3座大廈
4  因居屋總掣房短路引至電壓降?公屋總掣當時用電7成?
5  電壓降引至電流上升引至公屋總掣跳掣?

離線 擇善固執

• 頂級師傅
  • 文章數: 1791
« 回覆 #4 於: 四月 21, 2012, 10:57:15 am »
今早凌晨,有一E call,一個小型屋苑,
由2座Y型公屋及1座Y型居屋組成,
每座都是二牛三制,公屋E call 叫我,
去到每座公屋跳了一組2500A,另外零星跳了幾個500A上升總制,
重有好幾個RCD亦一起跳了,大家覺得點解 ???

提示:好彩座居屋唔關我事,座居屋炸到七彩 :-\

附上相片,但因用手機,又大停電,效果麻麻。

版主 :
該處爆制前有否收到大夏樓層爆咸水的紀錄/報告 ?
經驗分享! 知識交流! 集思廣益! 共步向前!

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #5 於: 四月 21, 2012, 08:35:35 pm »

版主 :
該處爆制前有否收到大夏樓層爆咸水的紀錄/報告 ?
因公屋及居屋是不同管理公司,我是公屋個邊承判商,之前剛做完WR2A,
所以唔知居屋個邊前因後果,聽講話再早一日曾經試過1200A公眾ACB無故跳制,
轉換制800A跳至E氣由制前攞電。

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #6 於: 四月 21, 2012, 08:48:50 pm »
想請教張師傅:等我估吓答案!
1  你上載的相片是居屋總掣房?
2  公屋跳的2個掣都是有連公眾電?
3  估計一對行環型高壓比哂3座大廈
4  因居屋總掣房短路引至電壓降?公屋總掣當時用電7成?
5  電壓降引至電流上升引至公屋總掣跳掣?

1. 相片是居屋總掣房。
2  公屋跳的2個掣都是有連公眾電?
二座公屋,一座是有連公眾電供電,另一座是純住宅供電
3  估計一對行環型高壓比哂3座大廈
是,問過港燈,一對環型高壓比哂3座大廈
4  因居屋總掣房短路引至電壓降?公屋總掣當時用電7成?
唔知,雖然公眾日夜差別不大,但當時是晚上11時許,未必有用電7成
5  電壓降引至電流上升引至公屋總掣跳掣?
唔知,但應該未必是,但二個2500A及幾個500A上升總制全部有E/F,全部有紅旗

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #7 於: 四月 22, 2012, 10:55:39 am »
因公屋及居屋是不同管理公司,我是公屋個邊承判商,之前剛做完WR2A,
所以唔知居屋個邊前因後果,聽講話再早一日曾經試過1200A公眾ACB無故跳制,
轉換制800A跳至E氣由制前攞電。
版主:
發生如此嚴重的電力故障,
到場的電業註冊工程人員應該作出怎樣的處理/跟進?

請指導一下.
謝謝

• A級師傅
« 回覆 #8 於: 四月 22, 2012, 11:11:40 pm »
版主:
好在我A牌仔都估中一半,想請問會否現場環阻或地阻偏高,故障電流流向相關電掣引至唔跳?
曾接觸過有2座住宅(1東涌、2香港仔) 很多時行雷閃電就跳E/F,
後期跟進1其中一個CT一邊珠仔串錯,引至錯接。2其中一個CT線錯接S1,S2!
等緊你開估!謝謝討論!kspoon上

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #9 於: 四月 23, 2012, 06:29:05 pm »
版主:
好在我A牌仔都估中一半,想請問會否現場環阻或地阻偏高,故障電流流向相關電掣引至唔跳?
曾接觸過有2座住宅(1東涌、2香港仔) 很多時行雷閃電就跳E/F,
後期跟進1其中一個CT一邊珠仔串錯,引至錯接。2其中一個CT線錯接S1,S2!
等緊你開估!謝謝討論!kspoon上

其中一個CT一錯接, ::)
就算無行雷閃電,平時一樣會跳E/F,
除非長期低負載。
此個案因大量故障電流注入接地極,
又因為建築時三座大廈的地基鋼筋互通,
令到其餘二座之地線電壓昇高。
導致有不平衡的電流注入CT,觸發E/F。
« 上次編輯: 四月 23, 2012, 06:40:11 pm 由 W. H. Cheung »

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #10 於: 四月 23, 2012, 06:33:02 pm »
版主:
發生如此嚴重的電力故障,
到場的電業註冊工程人員應該作出怎樣的處理/跟進?

請指導一下.
謝謝
立即劈炮  ;D ;D ;D
若果有得揀,我會揀唔做,
因這類故障要2至3日留在地盤,伙記輪替開工,但自己因客戶催迫及責任問題,
要在地盤留守,雖然任你開數,但絕對是辛苦錢,我已經老了,每次這類工程事後一定病幾日。

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #11 於: 四月 23, 2012, 06:36:28 pm »
話得說回來,這類急修第一件事是車部細發電機,提供臨時照明及工具之使用,
其次是先救簡單及减少影響,以這個案為例,好彩唔係我做,
因二隻牛,公眾及部份住宅個邊炸到七彩,首先清理另一邊,
抽出滙流排分段開關,測試後要求港燈開一隻牛,使大部份住宅有電,
做好安全設施,另一倉拆壞零部件,清理,訂貨,
若可行抽出食水泵,公眾照明,部份升降機,與港燈商討,
提供低壓臨時電,由牛房LV加電錶直接比電,又或者由健全的另一邊比電。
現場做新電巴,做好及測試後還原。

• A級師傅
« 回覆 #12 於: 四月 23, 2012, 10:17:37 pm »
張師傅:有的嘢好唔明?
(此個案因大量故障電流注入接地極,又因為建築時三座大廈的地基鋼筋互通,)
(因二隻牛,公眾及部份住宅個邊炸到七彩,)
故障電流真係咁犀利?原因何在?當時如果有人接觸到接地極咪這死梗?想請有何教預防方法?

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #13 於: 四月 24, 2012, 10:49:30 am »
話得說回來,這類急修第一件事是車部細發電機,提供臨時照明及工具之使用,
其次是先救簡單及减少影響,以這個案為例,好彩唔係我做,
因二隻牛,公眾及部份住宅個邊炸到七彩,首先清理另一邊,
抽出滙流排分段開關,測試後要求港燈開一隻牛,使大部份住宅有電,
做好安全設施,另一倉拆壞零部件,清理,訂貨,
若可行抽出食水泵,公眾照明,部份升降機,與港燈商討,
提供低壓臨時電,由牛房LV加電錶直接比電,又或者由健全的另一邊比電。
現場做新電巴,做好及測試後還原。

歸納版主的實戰經驗:
1,設置臨時電力,供照明及所需的搶修工具使用.
2,儘快找出故障,將故障隔離 .
3,儘可能在最短時間恢復無故障的電力供應.
4,最優先考慮恢復電力供應的是影響民生/安全的設施,如咸/淡水水泵,公眾照明,升降機,消防設備等等.
5,善後,找出故障,進行修復,恢復電力供應.

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #14 於: 四月 24, 2012, 11:52:56 am »
根電力公司的資料:1500kva的最高預期短路電流是40
KA ,照此基礎計算,預期最高接地故障電流是---?請賜教