作者 主題: 五年抗戰,終於勝利:  (閱讀 23944 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
五年抗戰,終於勝利:
« 於: 一月 20, 2005, 02:24:22 pm »
本人於2000年考C牌,結果長問題(乙部)合格,但選擇題(甲部)卻肥佬,而01年及02年二次之甲部都肥佬,於是03年重新開始,又到甲部合格但乙部肥佬,04年再考乙部,終於剛接到通知pass了。本人在此替工會賣廣告,若非本人於02及03年報讀工會之C牌班,從中增加知識,未必能考到C牌,亦可告訴各位曾考C牌而遇到挫折的工友,一時之失敗並不代表甚麼,歡迎各位工友回應考C牌之辛酸血淚史!
 :amour2:  :-D  :lol:  :sante:

笑一笑,世界更美妙!!!

離線 小師弟

• 初哥
  • *
  • 文章數: 90
  • 成長中
Re: 五年抗戰,終於勝利:
« 回覆 #1 於: 一月 20, 2005, 07:23:10 pm »
W.H.Cheung 師兄:

[color=CC0000]恭喜恭喜![/color][/b]
 :sante:
====== 以 下 內 容 需 要 回 覆 才 能 觀 看 ======

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
« 回覆 #2 於: 一月 20, 2005, 11:05:12 pm »
Cheung 兄︰

[color=CC3300]恭喜哂[/color][/u],果然有志者事竟成,希望唔好浪費一身好武功,多啲同「他線佬」撐,為各大工友爭取權益,正所謂『前人種褔後人享』,唔同「他線佬」撐,就等如『前人種禍後人受』。

咁可能我哋有數面之緣,我又係嗰年喺工會讀 C 牌,不過我晚晚「烚眼瞓」,後尾仲因工作繁忙 ( 可能係借口 ) 而做埋絕學雙雄,退學嗰隻「輟學」。:-D

因為我係碌地盤出身既小學生,英文及電學根基比較差,對讀 C 牌真係有啲氣餒, Cheung 兄可唔可以過幾招比小弟,以我資質應該唔會令你失望,再見。
  :sante:
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 Simon

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
« 回覆 #3 於: 一月 30, 2005, 11:28:35 am »
Cheung 及各工友:

我亦恭喜 Cheung 兄你。

不知現在C牌的人工市值如何?找工是否因難?

我多年前因香港經濟因難,工作移至外地,現有意回流,想略知市度怎樣。

謝謝各位!

Simon

• 初哥
  • *
« 回覆 #4 於: 二月 02, 2005, 12:34:30 am »
Cheung 兄︰

讀 C 牌嗰陳時你喺未坐第二行第一排呢?當亞 sir 一講到算式既時候,你就有好多發問呢?我就當然係坐喺最後一排到烚眼瞓啦!  :zzz:

為咗証明我好奇心強,我已經明查暗訪咁起清你嗰底嘞,你係工會港島區既區代表,會員號碼係 1X6X2,吃吃吃……豪哥今次仲唔係我在暗你在明!:-D  :-D

電學方面你係師兄,但講到工會資歷,我係師兄嘞,我入咗工會廿年嘞!唔好以為我年紀好大,同你差唔多啦。:amour2:

喺未好好奇我係乜水呢?實有機會既。請呀……………
   :ciouss:

離線 Simon

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
« 回覆 #5 於: 二月 02, 2005, 03:52:26 am »
Dicky 兄:

你”起底”咁叻,考考你,曾否與我有一面之緣?

提示: 我在十年前曾在”低壓電器指南”班出現過,之後在工會出現不多,但同陳前會長,溫會長,孫先生,冼先生,李秀瓊等也有認識 (我識佢地,佢\地亦識我)。

[color=FF0000]其實我地未必見過面,嘻嘻[/color]!

開玩笑。。抱歉

[color=FF0000](又:我識佢地,佢\地亦識我 - 喺老鼠)[/color]

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #6 於: 二月 03, 2005, 08:37:39 pm »
Dicky 兄:
全中了,果然利害,甘拜下風!相信到將來老了,無力?黑韖J可以轉行做偵探。
 :-D  :-D
笑一笑,世界更美妙!!!

• 初哥
  • *
« 回覆 #7 於: 二月 03, 2005, 11:53:06 pm »
Cheung 兄︰

我無渣鎚仔好耐嘞,鑿坑有機鑿,而且有學師做,而喺十三年前我喺公司開始話得事既時候,已經唔用二分綠膠質,而用 S6 飛機質,釘線工程就更加唔會做。

我諗你都無乜幾何渣鎚仔啦! :-D  :-D

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #8 於: 二月 04, 2005, 01:29:10 am »
我架生袋都係冇鎚,好衰唔衰今日要用o黎"偷大個窿",唯有用平鉗,鑿損手,宜家隻手仲痛緊!
不過以後都係唔帶鎚。
經我統計最多用係----1.拉呎 2.十字批 3.他筆 4.平鉗 5.水筆 6.可度交直流電壓、電阻、電流的鉗表,一表走天崖。
膠布唔計。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 Mervy

• 初哥
  • *
  • 文章數: 1
« 回覆 #9 於: 二月 16, 2005, 03:20:11 pm »
恭喜晒豪哥 :sante:
可唔可以用守得雲開?憭諰?黎形容? :zidane:

Ken LuK

• 訪客
« 回覆 #10 於: 二月 27, 2005, 04:24:20 pm »
Dear W.H.,

Congratuation!! But you can take a high cert or dip first and go to degree that is more knowledge you learn and mor efficency in spend more $ and 5 yrs time. Cus you can learn more about EE calculation, theory. Anyway, you can achieve that satisfactory from your hard study.