作者 主題: B牌攞牌  (閱讀 23131 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 peterchan

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
B牌攞牌
« 於: 十二月 16, 2004, 02:28:55 am »
攞B牌時要否面試,面試多數問咩問題,及多數既人攞B幾既牌,有分0,1,2,3是否大部分人拿0架,請幫忙!!

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
Re: B牌攞牌
« 回覆 #1 於: 十二月 16, 2004, 12:25:38 pm »
據我所知 A B C 牌都唔駛面試,但遞交申請時會有資料審閱;所有電工牌申請時最重要的文件是:\r

1. 學歷 或 考三個級別電工試的合格通知書。

2.工作資歷證明書。必須寫明----從事相關工的電力工作多少年。

現在很多 B 級電工都是 B0 。B2 和 B3的電工很多是最早期申請但又不完全合乎資格的一批,不過有一批B2工友在持牌6年後機電處把他們升為B0。

其實工作資歷證明書是很重要,如果是維修公司發出的,申請人好大可能只得B3,所以一定要爭取安裝及設計經驗。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
« 回覆 #2 於: 一月 09, 2005, 06:31:08 pm »
peterchan︰

攞 B 牌時機電署第一句絕對會問,你嗰 A 牌夠5年未!

未夠就可以早抖,等夠5年先再嚟嗰!   :-D
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 peterchan

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
« 回覆 #3 於: 二月 16, 2005, 08:26:12 pm »
據你所知係咪聽人吹水因為我有朋友羅B牌時真係面過試,請問有無得求真

• 初哥
  • *
« 回覆 #4 於: 二月 17, 2005, 12:58:45 am »
EricWan 兄︰

有人挑戰你攞牌既經驗喎,不過我撑你,攞 B 牌一定無需面試。

:sante:

• 初哥
  • *
« 回覆 #5 於: 二月 17, 2005, 01:01:38 am »
 peterchan 工友︰

呢度係大眾討論區,發表回應文章請寫「抬頭」!

由 99 至 04 年,經我公司孕育出嚟既 B 牌超過 10 位( 包括我自己 ),從來無一個話需要面試既。

92 年攞 B 牌既工友,就有部分需要面試,因為佢哋係靠年資而唔係靠考公開試攞牌既。

我認為你朋友可能係吹水,又或者會唔會喺交申請表時要面對面,咁就當面試呀!:lol:

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #6 於: 二月 20, 2005, 01:38:01 am »
Dicky:

我唔敢話一定唔需要,只是未聽過有需要。

但係要面對面問就唔方有運行!Peterchan工友,請問你老友成唔成功?
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

• 初哥
  • *
« 回覆 #7 於: 二月 20, 2005, 05:41:45 pm »
EricWan 兄︰

新既一年,果然無咁衝動,真係「萬事留一線」。

雖然我都無咁衝動,但係有例可依既,我就比較敢言。

peterchan 工友︰

莫講話今時今日,就算係 92 年第一次攞牌既時候,都無明文規定話需要面試。

當然… 如果交啲資料唔詳盡,又或者機電署唔太相信啲資料既時候,就梗係要當事人親身去機電署,面對面傾吓偈啦!

如果咁都算面試,加簽 WR2 都要面試囉!

:-D  :lol:  :-D  :lol: