作者 主題: 搵唔到人做  (閱讀 21381 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 裝修佬

• 初哥
  • *
  • 文章數: 7
搵唔到人做
« 於: 三月 25, 2008, 07:11:43 pm »
想請問各位:有單野係翻身間住家
要加個1匹冷氣,得一個位冇電燈佬肯制
如果係地腳插穌整個拖餅比個冷氣用唔知岩唔岩例
請問得5得

離線 裝修佬

• 初哥
  • *
  • 文章數: 7
回覆: 搵唔到人做
« 回覆 #1 於: 三月 26, 2008, 11:18:29 pm »
請問得5得
冇人幫到我 :angel:

離線 小川

• 初哥
  • *
  • 文章數: 16
« 回覆 #2 於: 五月 10, 2008, 02:02:50 am »
一匹一定唔得啦未傻

離線 4169

• 初哥
  • *
  • 文章數: 79
« 回覆 #3 於: 五月 10, 2008, 05:50:20 pm »
請問點解唔可以?
請賜教,謝謝!

離線 linine

• 初哥
  • *
  • 文章數: 131
« 回覆 #4 於: 五月 10, 2008, 11:22:40 pm »
請問得5得
電力線路規例工作守則已經寫明,空氣調節機須由獨立電路供電
可以做出凡人做唔出既野,所以叫做神.
勿以善小而不為,勿以惡小而為之.

離線 4169

• 初哥
  • *
« 回覆 #5 於: 五月 11, 2008, 11:03:55 pm »
根力電力規例指引,電工安裝插蘇供泠氣機使用,唔用獨立電路是違犯電力規例。

唔識電力規例的非電工人員,只將冷氣機插落牆邊其中一個插蘇使用,是否觸犯
電力規例及有甚麼罰則?

手頭上有本2003年版機電署電力規例,寫明空氣調節機,電熱水器,廚房內插蘇
及固定用具,…等等,須由獨立電路供電。

抽油煙機,雪櫃及洗衣機,算唔算係固定用具要由獨立電路供電,要點樣方式獨立
電路供電?

獨立電路是一條菲士只有一個插蘇,或是一條菲士可以多個插蘇,我唔識獨立電路
真正意義,請各位多多賜教,謝謝!

離線 小川

• 初哥
  • *
  • 文章數: 16
« 回覆 #6 於: 五月 12, 2008, 04:05:25 am »
根力電力規例指引,電工安裝插蘇供泠氣機使用,唔用獨立電路是違犯電力規例。

唔識電力規例的非電工人員,只將冷氣機插落牆邊其中一個插蘇使用,是否觸犯
電力規例及有甚麼罰則? :其實罰則我正係罰款,如果唔跟規例做野都得,你唔好有事發生一有事查到你大件事姐.
                                   正常1個電工人員都應有電力規例指引既知識,唔跟既話佢是個無良電工

手頭上有本2003年版機電署電力規例,寫明空氣調節機,電熱水器,廚房內插蘇
及固定用具,…等等,須由獨立電路供電。

抽油煙機,雪櫃及洗衣機,算唔算係固定用具要由獨立電路供電,要點樣方式獨立
電路供電?:規例中廚房內插蘇及固定用具表示要用獨立一個菲士去供電
你所講既抽油煙機,雪櫃及洗衣機算唔算係固定用具,,第一雪櫃及洗衣機可以任意改位所以不是.抽油煙機通常獨立拉線俾佢.
你自己想下是否算唔算係固定用具

獨立電路是一條菲士只有一個插蘇,或是一條菲士可以多個插蘇,我唔識獨立電路

獨立電路表示供電給1樣野用.

以上是小弟做左,=.="3年既知識
如用錯請原諒

離線 4169

• 初哥
  • *
« 回覆 #7 於: 五月 12, 2008, 10:34:47 pm »
兄台,

我係半桶水,知的唔知的,寫野一舊舊,周時令人誤解,請諒!

我係問唔識電力規例的非電工人員將冷氣機插落牆邊其中一個插蘇使用,是否觸犯
電力規例及有甚麼罰則?唔係問電工裝插蘇唔啱例點樣罰,可否清楚賜教?

我見識少,好像未見過厨房油煙機在總箱有獨立菲士直接拉線連接,菲士要用幾大,M3或M6?
兄台話獨立電路表示供電給1樣野用,如果厨房有5個插蘇,係唔係每個插蘇都要有獨立菲士?
我要寫消楚些避免令人誤解,獨立菲士是指總制箱內菲士,並非蘇頭內或菲士蘇內的瓦菲士。

換雪櫃搬位間中見過,我未見過有人將洗衣機週屋搬來搬去,除非裝修至會改變位置,我想唔
到是否屬固定用具,兄台可否直接話我知。
我又要寫清楚些避免令人誤解,係要裝獨立來水龍頭及去水的洗衣機,唔係個種可以拉得週圍
使用的舊式孖桶洗衣機,

請多多賜教,謝謝!

離線 擇善固執

• 頂級師傅
  • 文章數: 1791
« 回覆 #8 於: 五月 13, 2008, 10:33:15 am »

4169兄 :

1,最終電路(Final circuit),

2,固定安裝式器具(Fixed equipment)

的定義.

資料來源 : I.E.E.
« 上次編輯: 五月 14, 2008, 10:44:31 am 由 擇善固執 »
經驗分享! 知識交流! 集思廣益! 共步向前!

離線 4169

• 初哥
  • *
« 回覆 #9 於: 五月 13, 2008, 11:37:42 pm »
兄台,

手頭上亦有一本中文IEE十六版,查唔到獨立電路是一條菲士只有一個插蘇,或是一條菲士可以
有幾個插蘇,兄台可否給我一個肯定荅案。

問過幾個經常做室內電力工程有牌老友記,獨立電路表示供電給1樣野用,如果厨房有5個插蘇,
係唔係每個插蘇都要有獨立菲士,老友記都是引導我遊花園沒有肯定答案,看來表面簡單及基本
的問題,荅案竟是極之複集難言,兄台又可否給我一個肯定荅案。

我在本欄問唔識電力規例的非電工人員,只將冷氣機插落牆邊其中一個插蘇使用,是否觸犯電力
規例及有甚麼罰則。
得到荅案是"無良電工",原來非電工人員將冷氣機插落牆邊插蘇使用,就是"無良電工",奇妙!

離線 滋事知事

• 初哥
  • *
  • 文章數: 35
« 回覆 #10 於: 五月 14, 2008, 01:41:49 am »
C兄
你都幾野蠻喎!
唔識電力規例的非電工人員將冷氣機插落牆邊其中一個插蘇使用...
非電工人員將冷氣機插落牆邊其中一個插蘇使用...是否觸犯電力規例
請睇第406章 第31條

你手頭上有本2003年版機電署電力規例...
但我建議你先學好兩文三語,
我覺得你理解能力出了問題
厨房內供電應點做你睇番26A 2a

離線 HKEE-whatsapp技術討論精選

• 初哥
  • *
  • 文章數: 95
« 回覆 #11 於: 五月 14, 2008, 10:00:11 pm »
4196兄:
我唔係好覺你野蠻,不過就覺得你幾假,一時話
兄台,

我係半桶水,知的唔知的,寫野一舊舊,周時令人誤解,請諒!
一時又話
我在本欄問唔識電力規例的非電工人員,只將冷氣機插落牆邊其中一個插蘇使用,是否觸犯電力
規例及有甚麼罰則。
得到荅案是"無良電工",原來非電工人員將冷氣機插落牆邊插蘇使用,就是"無良電工",奇妙!
我覺得你係度遼交嗌多過想解決問題。
你如果真係知,就爽爽快快講出來,無謂扮野考人;
如果唔清唔楚或者半桶水,不妨謙虛D,多謝下人答你問題,咁先係學野態度。
又想學野又寸,識都費事教曉你啦.......... ;D
鶴一隻,九唔搭八嗰隻

離線 W. H. Cheung

• 版主
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #12 於: 五月 14, 2008, 10:42:03 pm »
各位工友:
早前公告天下休息一個月,現在私事已差不多搞妥,
又可回來同大家吹水討論。 ;D ;D
其實工作守則很開放,有一些原則是有空間可靈活處理,
例如守則4A指出有關器具依照某些認可之標準設計及建造,
亦可視作符合法例有關之規定,
祗是部份工友視工作守則為上方寶劍,盲從每一個字。 ::)
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 W. H. Cheung

• 版主
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #13 於: 五月 14, 2008, 10:45:34 pm »
個人應為,『盡信書不如無書』,
好似成龍大哥所說:靈活運用,方為大師傅! :D
有一些字眼,例如:必需,不少於,大於......等,是未必有自行發揮的空間,
但:建議,最好......等字眼,則不一定要跟從。
有關冷氣機是否要獨立電路,個人覺得是有空間改動,
首先,該出處是守則6E中13A之電路其中一點,雖然字眼上好像必需跟從,
但英文版之字眼較有彈性,(Separate circuit are to be used for......)
感覺上語氣較輕。況且,參看上下文字,是在說明13A電路之安排,
眾所週知13A電路是容許一組電線多個插蘇,又何來獨立電路?
例如6E3(a)提及廚房13A要獨立電路,但表26(1)則指出廚房最少要3個插蘇,
難道要3組放射式供電3個插蘇?
很明顯,意思就是不應有其他器具,以免互相影響,
但若全部冷氣機又如何?
就本人所見,很多新樓之小型單位,由一組32A環形供電,
出3個13A接線灰士蘇,供電與客廳及2間房之冷氣機,
難道又是不合例?因此守則是死的,需靈活運用,
至於可否用拖線供電一匹之泠氣機,個人覺得並無問題,
祗要不可同時插上其他電器便可以。
況且非固定電力裝置,不是工作守則的範圍,
涉及電氣產品安全條例,有機會再詳細討論。 ;D ;D
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 4169

• 初哥
  • *
« 回覆 #14 於: 五月 14, 2008, 10:47:45 pm »
兄台,

有位師兄問微歐姆表,有大師傅正確回荅,佩服!

唔識當然要問,你話我都幾野蠻喎!咁我就野蠻一次啦!

我問唔識電力規例的非電工人員將冷氣機插落牆邊其中一個插蘇使用是否觸犯電力規例,
你係唔係叫我睇法例第406章 第31條,如果係,未見過非電工人員將冷氣機插落牆邊其中
一個插蘇使用會被刋憲遣責,電燈佬做錯野被刋憲遣責經常見到。兄台識唔識電工與非電
工人員的分別,點解唔回荅我的簡單問題,道理好簡單,同我一樣都係唔識,唔識荅就話
我都幾野蠻囉!

最終電路,獨立供電,獨立電路,各位大師傳大師兄當然耳熟能詳,我學人了解"獨立電路
獨立供電",立即令我迷惑唔識在厨房安裝供電設施。
找係問獨立電路是一條菲士只有一個插蘇,或是一條菲士可以多個插蘇,點解無人真正賜教,
就話我理解能力出了問題,係唔係眾人同我共醉,大家都唔識所以無人回荅,得罪晒大師傅
大師兄,自已都覺得太野蠻。