作者 主題: 10AX開關的X=?  (閱讀 12403 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 ip-BEN-BY_WEBMASTER

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
10AX開關的X=?
« 於: 七月 16, 2004, 06:59:27 pm »
10AX開關的X=?
記憶中該X=電感或電容性負載,是否正確,請有識之士指點,可以的話,請註明資料來源,謝謝.

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
Re: 10AX開關的X=?
« 回覆 #1 於: 十月 05, 2004, 10:20:21 pm »
唔知係味講普通燈掣,如果係的話,電阻性器具 (唔過火牛的燈胆) 可以負載 10A,電感性器具 (例如傳統光管及過火牛的燈具) 可以負載 6A ,大部分燈掣的包裝紙皮合都有列明。 :sante:
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 ip-BEN-BY_WEBMASTER

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
« 回覆 #2 於: 十月 17, 2004, 08:31:55 pm »
DICKY:
    冇錯,我係講普通燈掣,10AX可負載10A電感性負載我夠知咯,駛你講,喂,??,??,??,唔好發脾氣呀!咁,係邊度搵資料可証實此論點.

• 初哥
  • *
« 回覆 #3 於: 十月 18, 2004, 12:31:47 am »
ip 工友
放心我無嬲,10A 電阻性負載,6A 電感性負載,係我多年前係四海電器批發行到發現。

有無印象江湖傳聞話奇勝燈掣唔足 A ,啲燈掣用嚟開燈盤好容易有火花及消掣,20A 燈曲開冷氣亦一樣,後來子細啲睇燈掣包裝紙皮合,真係有寫 10A 同 6A 負載有所不同,依家啲新合有無寫,等我聽朝返公司睇吓再回答你。

所以話奇勝燈掣唔係唔足 A ,只不過佢啲 A 數係講電阻性唔係電感性,好似買索掣咁,你話買個 20A ,佢都比個 AC1 20A 你一樣,一講到索掣你強項啦,你實明既。 :sante:

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #4 於: 十月 18, 2004, 02:27:09 pm »
IP 工友:

Dicky 工友講??10Ax, x=電阻性唔?鶾q感性,又話你夠知!

唔知你入行有幾耐?等我講?嚝?史;在IEE 15版前的年代所有燈掣都是寫6A,後期15版面世,5A插座不能和照明同一條電路及保護器件,照明電路多數轉用10A保護器件(因好多牌子5A,6A開始貴過10A),當年七國咁亂都唔知幾多人"他線肥佬",我都是其中一個,因當年多數用MK掣及英制3/22線,那時奇勝開始打入香港市場只有它的燈掣寫10A,所以其它牌子幾乎無人買,其後所有都轉晒10A,跟住就事幹多燒好多掣,因當時又開始興用12v燈,光暗掣重燒得多,寫就500w但用來開關12v燈就實際一半都無。

燈掣的(x)已經有?鬫n耐,所有關於照明用的開關、光暗掣及控制器的負載都是講電阻性,你查看一下各大品牌的說明書就一清二楚,等如你和我都看的電氣書籍,都說照明用MCB Type B做保護器件一樣。

IP工友;你的主題我無嘜興趣,因好多細心小小的[電燈佬]都會知到,所以我一直無回應。9月24日奇勝的講座你一定無去,唔?鷁L理由咁耐重糾纏住這個問題,不過我都無去!但好似見到有小小刀光劍影,我先發表?鵅I不過可以當我無出現過。886    zone人囉..............
 :ciouss:
Tandy:不斷學習,一專多能。

• 初哥
  • *
« 回覆 #5 於: 十月 19, 2004, 11:29:35 pm »
本來我好有家教咁回應ip工友,費事比佢又辣著另一個火頭,點知佢\先前辣著既火頭燒到埋嚟, :duel: 我都無計!

不過逆思考諗諗,三個活躍份子能夠聚首一堂,發表一吓偉論,不失為一大樂事 。:pint:  :sante:  :genial:

• 初哥
  • *
« 回覆 #6 於: 十月 20, 2004, 10:18:02 pm »
IP 工友︰
原來依家啲主流品牌燈掣,只係寫電阻性而唔寫電感性,而當年我係四海睇到既唔係奇勝而係"PDL",在此更正,依家唔知仲有無"PDL"買呢 ?
但"MK"1000 伙 光暗掣就有寫。 :pint: