作者 主題: 漏電斷路器  (閱讀 133527 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
Re:漏電斷路器(結論)
« 回覆 #15 於: 十二月 01, 2004, 01:43:20 pm »
漏電斷路器
1.   RCD--RESIDUAL CURRENT OPERATED DEVICE
2.   RCCB--RESIDUAL CURRENT OPERATED CIRCUIT BREAKER
3.   RCDO--RESIDUAL CURRENT OPERATED DEVICE C/W OVERCURRENT
PROTECTION
4.   RCBO--RESIDUAL CURRENT OPERATED CIRCUIT BREAKER C/W INTEGRAL OVERCURRENT PROTECTION

1.   RCD --   只提供漏電保護。分單相雙線及三相四線,最高載流量單相60A、靈敏度10~30毫安,三相100A靈敏度最高500毫安及有延時操作。(有部份四極漏電斷路器仍叫RCCB,但在下方或則面印上RCD)
2.   RCCB --   即RCD+MCCB連成一體為大型的漏電保護裝置。俗稱「水總」:多為四極三相四線裝置,但亦有日本牌子例如<三菱>有三極RCCB可作三相及單相雙線用途。另可由MCCB配合ZCT組成為RCCB而最高靈敏度為3A及延時操作為5秒。
(可能是產地電例的關係,日本牌字仍叫做ELCB)
3.   RCDO --   即RCD+MCB連成一體為小型的漏電保護裝置。俗稱「水總」:多為雙極單相雙線裝置。另有英國俗稱「黑老鼠」為佔單一MCB位的雙線裝置。
4.   RCBO --   即RCD+MCB連成一體,附加集成電路過流保護,為小型的漏電保護裝置。因多了一條水線所以俗稱「老鼠尾水氣掣」,這條多出路的水線最為重要,但有很多〔電燈佬〕在做絕緣測試時因{它唔起}把它剪掉,這為大錯特錯。因這條水線能帶走集成電路所產生的正常漏電電流以免誤跳,而這些正常漏電電流即為集成電路(電腦、電訊及其它電子電路)所產生的第三諧波,所以RCBO又稱為「濾波形水氣掣」,其餘可稱為「脈沖形水氣掣」。

RCD 「脈沖形水氣掣」亦有直流濾波形,但與RCBO所補償的電流波形有所分別,在不同的波形電路上要作適當的選配。

以上解釋未必能滿足到各位工友的需求,但我已集合了多家生產商的說明書及多位同業先進(KFEC-後稱我方)的意見結合出來。如有解釋不對請各方好友多加提點及糾正,做得好請給點鼓勵,讓我方多點推動力再在漏電斷路器工作實戰方面多加探討(因我方全是手作出身不是讀書仔,所以在理論方面是比較貧乏)。

我方多年來在工作上遇到漏電斷路器所帶來的種種問題,例如瞬間故障、區別運作、錯誤脫扣的形成及解決的方法等等。錯誤脫扣的成因有內部的裝置及裝置以外的外來因數所影響,我方都有相當的經驗是值得與各位同業分享。

各位工友如在漏電斷路器上遇到問題及有好與不好的經驗,都可提出大家作討論。

給點推動力,煩請各方友好給點評語。謝謝!

Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #16 於: 十二月 01, 2004, 10:06:39 pm »
Tandy兄:
    成龍話齋,駛出真功夫,方為大師傅。你唔應該串亞Dicky。

言歸正轉。我近日有個關於RCD的問題,有一間600A供電的寫字樓。菲箱合共十多個,大約使用三年,用Square D 黑色舊款RCD (冇尾 ),而RCD合共上百,由於是甲級寫字樓,所以設計及手工都一流。

問題發生在上月初,在一個星期五晚收工後至星期一上班時,竟有5-6組RCD跳脫,是不同菲箱及不同相位,再開幾分鐘再跳,而以前從沒發生,展轉到我手中仍找不出答案,唯一借口-----剛好是萬聖節。

究竟有什麼變動會觸發上述原因?會否一批RCD同時老化?(o禁準?)

現在更換成有尾白色【 四方丁 】RCD ,現在冇事兼收錢。不過仍未知原因。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
Re:大部份同未必有
« 回覆 #17 於: 十二月 01, 2004, 10:21:14 pm »

Tandy 寫道:
Dicky 工友:

我是來做討論唔係來打齋,問你借梳你個和尚又幫唔到手。

各位比多小小時間我,現已完成七七八八,好快好快....... :chinois:  :chinois:

Tandy 工友
你唔單只識『州官放火』仲識『過河拆橋』,唔只4 條 e 佩服你,我都好佩服你:evil:  :evil: 哈哈哈………..
  :lol:  :-D
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

• 初哥
  • *
« 回覆 #18 於: 十二月 09, 2004, 01:20:46 am »
Ericwan 工友
首先多謝你路見不平,我不嬲都同亞 tandy 習慣咗互串架啦,好平常。 :-)

你如果有睇清楚『漏電斷路器(結論)』編文章,你既問題應該解決咗。

黑老鼠係有尾既,不過得一條,佢唔係叫 RCD 係叫 RCDO,白老鼠就有兩條尾叫做 RCBO。

你啲水氣掣既跳脫時間,應該係早上 7 - 9 點,對不對?等你回覆,請呀.....
 :sante:

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
Re: 漏電斷路器
« 回覆 #19 於: 十二月 09, 2004, 02:22:23 am »
EricWan 工友:

您好;你叫我唔好寸Dicky,咁我寸你?謚捸I…………玩吓唧!
我都無叫那個和尚幫手,但當我好比心機在練功的時候,那個和尚就出來攪你幾下,你話幾咁麻麻煩煩!  嗱嗱……佢又出來攪攪震啦!:-D  :-D

Dicky 快啲去救息你啲火頭先啦!

言歸正傳:什麼叫做【四方丁】??……名可來? :-?  :-?  :-?

你的個案我都處理過幾次,你可換了[RCBO]無事兼收錢,已算是十分幸運。我有個案已是用上[RCBO]電路只有8個13A插座,同樣用了一兩年後才出事。這樣便要用儀錶做測試,不過比較費時,而出來的結果都幾出人意料之外。

我最近比較忙有幾單大嘢跟緊,答案也要花點時間整理,就用這段時間當玩一下 IQ 問題、估下迷語,這樣會比較有樂趣及入腦,各位工友都可一齊玩吓!

提示:可說是與電氣性及老化無關,但又為何會在放工後至早上這段時間出事哩?不單只是寫字樓連商場都一樣。
 請各位想想。   再見!

:pint:  :sante:  :pint:

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
Re:漏電斷路器 (補充)
« 回覆 #20 於: 十二月 09, 2004, 02:42:39 am »
由MCCB配合ZCT組成為的RCCB (ELCB),最近發現一隻日本牌子最高靈敏度為30A但延時操作只為0.5秒。

離線 新仔

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
Re:漏電斷路器
« 回覆 #21 於: 十二月 09, 2004, 06:23:52 pm »
Tandy師傅:

您好“近”呀!雖然我不是十分明但也覺得好正。
先飲為敬,飲勝!
:pint:  :sante:  :pint:  

• 初哥
  • *
« 回覆 #22 於: 十二月 09, 2004, 09:00:16 pm »
Tandy 寫道:
EricWan 工友:

您好;你叫我唔好寸Dicky,咁我寸你?謚捸I…………玩吓唧!
我都無叫那個和尚幫手,但當我好比心機在練功的時候,那個和尚就出來攪你幾下,你話幾咁麻麻煩煩!  嗱嗱……佢又出來攪攪震啦!:-D  :-D

Dicky 快啲去救息你啲火頭先啦!

---------------------------------------------------------------------------

Tandy 工友︰
寸 ≠ 串留意。

講到『州官放火』、『過河拆橋』及『攪攪震』,係我同你既電氣界裡面,:quoi:  :-o 你認第二邊個夠胆認第一,夠胆認第一嗰個先出嚟同我過兩招先。 :-D  :-D

至於嗰個火頭,只不過係“ 小小問題 ”,三兩招就攪掂啦。:lol:

你條 IQ 題答案係…………唉……都係唔答得,費事又話我攪攪震啦。886
  :ciouss:  

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #23 於: 十二月 09, 2004, 11:36:10 pm »
【四方丁】,四方=square,丁=D

我亦不知在何時跳,但卻前所未有地一齊發生。有問題的電路大多可以重置,只有兩組換白老鼠,而且其中一組只有3個13A蘇。

我亦考慮是否早上用電高峰而引致,但找不出關係。

我的結論是:同一批產品使用一段時間而出現疲勞。這只是自圓其說,連我亦難說服自己。

所以懇請各人提供一些理由或借口。多謝!
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

• 初哥
  • *
« 回覆 #24 於: 十二月 10, 2004, 02:06:35 am »
Ericwan 工友︰
比啲耐性睇清楚『漏電斷路器(結論)』編文章,就算搵唔到答案都有得著架。

早上7 – 9 點又點會係用電高峰期呢 (啲 OL都應該未返工), 答案我唔方便講,等亞『州官』講先得,唔係又話我『攪攪震』架啦,貼士就比咗你,慢慢思考吓啦,請呀………..
 :pint:  :sante:

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #25 於: 十二月 15, 2004, 02:18:33 am »
Dicky 工友:

這個「寸」當然唔等如這個「串」,這個「串」只是串聯、串通及一串魚旦的「串」。

這個「寸」才是真真正正寸人個「寸」,寸是用來度嘢的,度你有無料、度你醒唔醒、度左度右,你明唔明?

嗱嗱.......唔好嬲!......我最多請你食魚旦。 :-D  :-D

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #26 於: 十二月 15, 2004, 02:29:24 am »
EricWan 工友:

原來是直譯【四方丁】,四方=square,丁=D
明白晒! :idea:   因我叫開它做【士Q旦】。

• 初哥
  • *
« 回覆 #27 於: 十二月 15, 2004, 11:59:21 am »
Tandy 工友︰
『寸』原來係咁解,明白哂。

咁以後叫你做『寸官』好定係『州官』好呢?
喂…嗱…嗱…嗱…唔好咁無「醫驕」呀,最多送把拉尺比你週圍度人囉 !
 :-D  :-D  :-D

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
漏電斷路器
« 回覆 #28 於: 十二月 21, 2004, 01:29:10 am »
EricWan 工友:

其中一組只有3個13A蘇,請問這組插蘇插了什麼裝置?

• 初哥
  • *
« 回覆 #29 於: 十二月 24, 2004, 01:43:12 am »
州官兄︰
恭喜哂,熱門主題既「瀏覽人氣」已經超過一千次,利害、利害。:genial:

不過我都唔弱,最熱辣辣『火頭』【小小問題】,係短短個半月「瀏覽人氣」都去到第四位。 :-D

不出半個月,人氣連贏位就係我同你包辦。

唔好意思,借你呢度嚟宣傳吓個『火頭』,飲杯啦師兄…………..
  :sante:  :pint: