作者 主題: 總等電位接駁問題  (閱讀 58518 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
Re: 總等電位接駁問題
« 回覆 #60 於: 十月 05, 2005, 02:16:22 am »

EricWan 寫道:

無論是沙田、大圍定文禮閣(沙田興大圍之間的屋苑),如果用來標籤只是一種歧視。

EricWan 大師:

如你不是時常誤導工友,我都懶得和你鬥咀。

在這個小數服從多數的社會裡,你就當我歧視你吧!

你唔喜歡撘火車咪撘馬鐵囉,馬鐵月票好平每日任你撘,多啲過嚟大圍我包保你一定得益不少。
 :-)  :-)  :-)
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #61 於: 十月 05, 2005, 02:43:05 am »

小師弟 寫道:

1. 沙田式的接地安排在一些政府物業樓宇和大型屋苑裹比較最常見。
2. 大圍式的接地安排在一些樓齡比較長和私人的樓宇內比較最常見。
3. 混合式的接地安排通常經wr2再作出改善之後比較最常見。

小師弟:

第一項你指的大型屋苑是否房署物業?如是您講得無錯,兩電都歸機電署管就是政府嘢管都管唔到。即不是我們普遍大圍電工所接觸的要求,我們現在是討論緊cop內的要求,所以我叫佢買月票。我覺得用【沙田】這個名稱比用其它的來得精彩。\r

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #62 於: 十月 05, 2005, 09:14:33 am »
TANDY:
========================================
你到現在也分不清什麼叫做匯流排,你講緊的(150)是接地終端唔喺匯流排,基本上銅巴都叫匯流排包括上升巴槽及電巴箱,但唔好見到條嘢係銅就係匯流排。
========================================
閣下言下之意是 150mm sq之銅巴並非【總等電位】接駁之起點?
 :lol:
我們又走回舊路,淪為口舌之爭。
 [color=990000]在這,我再次總結我的觀點,-------我認為接駁入水喉等【總等電位】接駁導線應直接接回【總接地匯流排】。[/color]
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #63 於: 十月 05, 2005, 09:33:31 am »
DICKY:
======================================
EricWan 請參考守則168頁 26J(c)及287 頁核對表 4 (h)(ii)
=====================================

前者是上升總線的CPC要求,不是總制房的【總接地匯流排】。

後者更是無關,3x25mm sq是指連接地井銅棍及【總接地匯流排】之間的一段銅帶。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 hbw.

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
« 回覆 #64 於: 十月 05, 2005, 06:00:17 pm »
小師弟大頭照幾趣志喎

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
« 回覆 #65 於: 十月 05, 2005, 09:44:19 pm »

EricWan 寫道:

[color=990000]在這,我再次總結我的觀點,-------我認為接駁入水喉等【總等電位】接駁導線應直接接回【總接地匯流排】。[/color]

以上觀點我絕對認同。
唔好意思,應該話邊個夠胆唔認同。
唔認同既出嚟。 :-D  :-D

EircWan 大師︰

你由始至終都理解唔到總接地滙流排是什麼冬冬!

那麼 TT 系統又是什麼冬冬呢?

18 樓 C 座亞周老闆間居條總水線,如何在掣房內接駁上升接地導體呢?接駁個條水線既水等叫什麼名稱呢?

1 至 4 樓係停車場,5 至頂樓係住宅,條煤氣喉是由 5 樓接入大廈的,那麼煤氣喉的總等電位,如何接駁呢?難道要由 5 樓做到落地下總掣房嗰個所謂一千零一個的總接地滙流排?

唔好衝動,唔好做畢加索個細佬不加思索!OK
 :sante:
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 vampire

• 初哥
  • *
  • 文章數: 63
« 回覆 #66 於: 十月 05, 2005, 10:31:38 pm »

vampire 寫道:
我都想插下咀添......
我想..............好似例書冇講過"總接到匯流排"的要求是嗎???
都冇講過它的指定位置...
咁即是如果銅帶可以用作"總接到匯流排"的話,我將它無限申展到每一位置,怎至開T...咁係咪都可以叫這所有的都叫"總接到匯流排"呢??
如果係的話...開T咪係冇問題law...是不是呀??

咁我係咪答對了??

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
« 回覆 #67 於: 十月 05, 2005, 10:37:33 pm »
vampire 工友:

當然啦!如果唔係亞周老闆點接地呀 :pint:  :pint:
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #68 於: 十月 06, 2005, 01:21:36 am »

EricWan 寫道:

我們又走回舊路,淪為口舌之爭。

EricWan 大師:

我沒走回頭路,走嗰個是你。你自已留意下你的回應和出題者的問題有無分別。其實你已無意中已和意咗我們的答案。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #69 於: 十月 06, 2005, 01:39:13 am »

EricWan 寫道:
TANDY
閣下言下之意是 150mm sq之銅巴並非【總等電位】接駁之起點?
[/color]

EricWan 大師:

無錯!起點應為在接地極。《150》是接駁供電商的接地終端,在測試時要把它分離,但還路阻抗值都要合符標準。接駁至供電商的接地終端,只是要保證有更良好的回路。這個接地終端不只變壓牛房有出,現在連新的400A『掃把頭』都有這個接地終端。

離線 ALAN tam

• 初哥
  • *
  • 文章數: 8
« 回覆 #70 於: 十一月 25, 2006, 11:56:08 pm »
唔好講color=乜,講大家都明白嘅好唔好?咪以為係是大師级!其實靠乜乜!!