作者 主題: 總等電位接駁問題  (閱讀 58509 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 hing

• 中工級
  • **
  • 文章數: 324
Re: 總等電位接駁問題
« 回覆 #15 於: 九月 30, 2005, 08:31:00 pm »
EricWan兄:

小弟見過1條銅帶去4吋測漏表位在銅帶┬出1條銅帶分別咕住表位前後

唔知咁做是錯的嗎?

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #16 於: 十月 01, 2005, 12:51:37 am »

EricWan 寫道:
Tandy工友:

[color=990000]唔得[/color]

EricWan 工友:

你所講的[color=990000]唔得[/color][/quote]。是你唔能夠分別以下的問題,還是你又一樣唔識 :lol:  :lol:  :lol: (接地極、接地終端、總等電位、等電位及輔助等電位分清楚。再分清楚它們的接駁導體大小的需要)。    

都話比多幾日時間你?y清楚咯!唔好心急慢慢想清楚 :idea:  :idea:  :idea: 黃金週玩得開心啲 :sante:  :sante:  :sante:
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 hbw.

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
« 回覆 #17 於: 十月 01, 2005, 09:52:59 am »
Tandy師傅
小弟都唔識分接地極、接地終端、總等電位、等電位及輔助等電位
願聞其詳 :hammer:

離線 hbw.

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
« 回覆 #18 於: 十月 01, 2005, 09:56:46 am »
tandy師傅
還有一事請求
有空的話可否簡答一下斷流容量問題
小弟真係唔識 請指教 :pint:

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #19 於: 十月 02, 2005, 12:36:53 am »

hbw. 寫道:
Tandy師傅
小弟都唔識分接地極、接地終端、總等電位、等電位及輔助等電位
願聞其詳 :hammer:

hbw 工友:

您唔識唔出奇,但連大師都唔識就好出奇! :-?  :-?  :-?

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #20 於: 十月 02, 2005, 10:45:21 pm »
TANDY 工友:

我重複一次

我話:唔得!

總等電位必須獨立接至總接地終端!

常見的總等電位包括:總入水喉、總消防喉、煤氣喉入氣位、建築物外露金屬結構等等。

總等電位有別於保護導體,後者是電力裝置的金屬外殼,例如MCB箱,鐵槽,冷氣機外殼等。前者如果可以 T,駛鬼有總接地終端銅巴?該銅巴存在的目的是可測試。

至於什麼可以T ,什麼不可?其實大多數電工都心中有數,何必爭論呢?
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #21 於: 十月 02, 2005, 11:25:45 pm »
EricWan 工友:

您還未攪清這個主題的關鍵,【駛鬼有總接地終端銅巴】您答中一半,《至於什麼可以T ,什麼不可?其實大多數電工都心中有數,何必爭論呢?》但事實有好多電工攪唔清楚包括你在內。

你不要忘記你在這個討論區內,有好幾個主題都比我這個『樓梯底』電工攪到你一棟都無。比多個機會你再想清楚,提示你不要放太多電氣理論,用平常心去想。
 :amour2:  :amour2:  :amour2:

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #22 於: 十月 02, 2005, 11:39:52 pm »
Tandyl:

我o既說話已經講完,你有偉論要發表就悉隨尊便。

還有,我係唔會一棟都冇,是對是錯我都有得益。

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
« 回覆 #23 於: 十月 03, 2005, 12:24:35 am »
EricWan 老兄︰

有些人話『勇於認錯永不改過』是不可接受,但在我個人來講是可以接受的,起碼肯認錯可以換和緊張氣氛。

但『死不認錯何來改過』的人,我就絕不能接受嘞!

電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

• 初哥
  • *
« 回覆 #24 於: 十月 03, 2005, 12:26:08 am »

EricWan 寫道:

而關於Dicky 工友的銅帶做價問題,經驗是比做喉平,快,但是在大型地盆的經驗,所以因情況不同,難有結論。

EricWan 老兄︰

閣下真係好識避重就輕。

銅帶做工平定貴唔拗住。

但疏茜唔可以「齋」放 25mm² 水線這個問題,點解唔回應!
 :hammer:  :hammer:  :hammer:

• 初哥
  • *
« 回覆 #25 於: 十月 03, 2005, 12:29:05 am »

EricWan 寫道:

一條銅帶直到咁多個 得,中間 T 亦得,T 幾多條都得。    

========================================

我話:唔得!

EricWan 老兄︰

既然閣下唔想做 5 星口水佬,想改頭換面再討論問題,不如我哋今舖玩大啲,如果 3x25mm 銅帶唔可以 T 多組不同類別總等電位,Dicky 這個名從此在討論區不再發言,相對地可以的話,EricWan  這個名也從此不可以在討論區發言,接不接受比試,請表態。
 :hammer:  :hammer:  :hammer:

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #26 於: 十月 03, 2005, 11:56:34 am »
Dicky 工友:

疏篩既然可以放 CABLE,當然可以放25mm sq 水線。

但有幾多可以行疏篩行到大廈入水位,所以始終耍打銅帶碼或做喉。

既然 25 水線同銅帶都可以,這問題就沒有爭議地方,何來避重就輕?

經驗所得,打銅帶手尾少,這亦解答了出題者的問題。

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #27 於: 十月 03, 2005, 12:16:49 pm »
Dicky:

仲有,時常在這討論區答工友問題就只有你、我、tandy、ip、W HCHEUNG,五人,當然還有 hing she 等等高手偶爾出招,及各CD ROM(只看不寫),只不過其他人什少頂撞你和 TANDY ,如果少了我,恐你會寂寞。

我有空會改名,目的是因為的電腦有問題,文章長就不可貼上,所以一文要分貼,因此並不公平。

言歸正傳,【銅帶作總等電位接駁導體可否T】一事,除非有高手出手,否則一樣不了了之,但我只想其他工友自己考慮,並在思考時分清楚總等電位及保護導體之分別。

• 初哥
  • *
« 回覆 #28 於: 十月 03, 2005, 03:21:09 pm »

發表時間 2005年9月15日 20︰37
EricWan寫道:

一般而言,總制房有疏篩,銅帶行疏篩會比喉行疏篩方便。

發表時間 2005年10月03日 00︰26
Dicky 寫道:
EricWan 老兄︰

閣下真係好識避重就輕。
疏茜唔可以「齋」放 25mm² 水線這個問題,點解唔回應!

發表時間 2005年10月03日 11︰56
EricWan 寫道:
Dicky 工友:

疏篩既然可以放 CABLE,當然可以放25mm sq 水線。

既然 25 水線同銅帶都可以,這問題就沒有爭議地方,何來避重就輕?

閣下前言不對後語,你的言論真係好難令人信服!
 :-D

• 初哥
  • *
« 回覆 #29 於: 十月 03, 2005, 03:22:16 pm »

EricWan 寫道:
Dicky:

【銅帶作總等電位接駁導體可否T】一事,除非有高手出手,否則一樣不了了之,但我只想其他工友自己考慮,並在思考時分清楚總等電位及保護導體之分別。

就算有高手肯出手都無用,因為你根本就唔會信其他人(機電署是否承認生產商說明書就係一個好例子)。
幸好香港有法治,所以我哋可以參考好多例書,工作守則就首選嘞。

當閣下在看工作守則之同時,我亦想你自己考慮,並在思考時分清楚總接地滙流排及總等電位之分別。

我深信今次比試之後, Dicky 這個名可以繼續在討論區發言!

:pint: