作者 主題: 總等電位接駁問題  (閱讀 58512 次)

0 會員 與 2 訪客 正在閱讀本文。

離線 kitvicky

• 初哥
  • *
  • 文章數: 6
總等電位接駁問題
« 於: 九月 15, 2005, 01:08:01 pm »
本人看見很多大廈使用3mm x 25mm水帶安裝總水喉管及氣體喉之總等電位接駁!!!
但守則內說明不需要超過25mm sq水線!!
安裝總水喉管及氣體喉之總等電位接駁是否必須要使用3mm x 25mm水帶???

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
Re: 總等電位接駁問題
« 回覆 #1 於: 九月 15, 2005, 08:37:40 pm »
這是【理論與實際】的問題,如果你是判頭,一定可以馬上回答,因為平。

如果你用 25 mm sq 線做總等電位,你就要做喉做碼 ( 唔係做牛做馬),但用銅帶就只用打銅帶碼,雖然銅帶比 25 mmsq 線貴,但25 線加上喉連工加料,就算是膠料都沒有化算。

一般而言,總制房有疏篩,銅帶行疏篩會比喉行疏篩方便。

25mm sq水線是可以的,但改用銅帶答案就是-------------$。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
« 回覆 #2 於: 九月 19, 2005, 10:25:34 pm »
EricWan 老兄︰

大師級即係大師級,見解果然與眾不同!

3x25mm 銅帶做工竟然會比做膠喉加 25mm²水線平?唔明條數點計,請指教!

疏茜可以放銅帶,但疏茜唔可以「齋」放 25mm² 水線?一樣唔明,請指教!
:hammer:  :hammer:

註︰如果總等電位接駁有兩組或以上,我會認同銅帶做工會比做膠喉加 25mm²水線平。
因為就算有 N 咁多組總等電位,都係一條銅帶攪掂哂,無需做幾條25mm² 水線。

電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 kitvicky

• 初哥
  • *
  • 文章數: 6
« 回覆 #3 於: 九月 21, 2005, 09:15:49 pm »
水喉及氣體喉要由總等電位接駁點獨立安裝2條25mm sq 水線???

甘用水帶都係一樣???水帶可以做1條之後中途T出接駁水喉及氣體喉???

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #4 於: 九月 21, 2005, 10:34:19 pm »

kitvicky 寫道:
水喉及氣體喉要由總等電位接駁點獨立安裝2條25mm sq 水線???

甘用水帶都係一樣???水帶可以做1條之後中途T出接駁水喉及氣體喉???

一條銅帶直到咁多個 [color=0000FF]得[/color],中間 T 亦[color=0000FF]得[/color],T 幾多條都[color=0000FF]得[/color]。 :amour2:  :amour2:  :amour2:
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 vampire

• 初哥
  • *
  • 文章數: 63
« 回覆 #5 於: 九月 27, 2005, 10:40:09 pm »
反而我想問....大家點接駁總水o候呢??
因為現在的水o候的接駁是用燕梳巨迫的....都過唔到水氣的.
o候身多數有保護屬,我見有些人都是直接用銅帶包....我都唔明點過水氣?
和如果整落保護層又比人話???
咁點呀??

離線 hing

• 中工級
  • **
  • 文章數: 324
« 回覆 #6 於: 九月 28, 2005, 12:29:45 pm »

vampire 寫道:
反而我想問....大家點接駁總水o候呢??
因為現在的水o候的接駁是用燕梳巨迫的....都過唔到水氣的.
o候身多數有保護屬,我見有些人都是直接用銅帶包....我都唔明點過水氣?
和如果整落保護層又比人話???
咁點呀??

vampire 兄:
小弟大膽一問,水o候的接駁是用燕梳巨迫的,所指配件是膠法蘭或膠o羅絲?

離線 vampire

• 初哥
  • *
  • 文章數: 63
« 回覆 #7 於: 九月 28, 2005, 06:50:47 pm »
Re:Hing
  現在我所常見一些新式的水o候接駁...如冇壓力的,例如:去水o候,接駁位只[cool]住便算..
如有壓力的會車多條坑先[cool]....
   或許這些問題不該問的,但我對此認識實在太過少了!!

離線 hing

• 中工級
  • **
  • 文章數: 324
« 回覆 #8 於: 九月 28, 2005, 09:53:26 pm »
vampire 兄:
閣下可能在說去水管(紅哃)
時常在(得籠)位置見,
那麼(得籠)位內沒電力裝置,內面金屬裝置須不須做等電位?
小弟也不明白.希望有工友能解答。

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #9 於: 九月 29, 2005, 08:34:34 am »
Tandy 工友話:

一條銅帶直到咁多個 得,中間 T 亦得,T 幾多條都得。    

========================================

我話:唔得!

否則總等電位與輔助等電位無異!

總等電位必須接至總接地終端!

而關於Dicky 工友的銅帶做價問題,經驗是比做喉平,快,但是在大型地盆的經驗,所以因情況不同,難有結論。

離線 hbw.

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
« 回覆 #10 於: 九月 29, 2005, 06:34:24 pm »
test

離線 hbw.

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
« 回覆 #11 於: 九月 29, 2005, 06:39:47 pm »
test

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #12 於: 九月 30, 2005, 02:16:42 am »

EricWan 寫道:
Tandy 工友話:

========================================

EricWan 大師:

你快趣啲在沙田搭火車返嚟大圍啦!唔好越去越遠。[color=0000FF]你話唔得我就話一定得[/color]!比多幾日時間你?y清楚,唔好話我大圍人多虾你沙田人少。以免我說了出來你要揾窿捐。:lol:  :lol:  :lol:

hing 工友:今次你幫佢唔倒啦! :-D  :-D  :-D  

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #13 於: 九月 30, 2005, 02:36:33 am »

EricWan 寫道:
Tandy 工友話:

EricWan 大師:

唔記得提你,請你先把、[color=0000FF]接地極[/color]、[color=0000FF]接地終端[/color]、[color=0000FF]總等電位[/color]、[color=0000FF]等電位[/color]及[color=0000FF]輔助等電位分清楚[/color]。再分清楚它們的接駁導體大小的需要。 :idea:  :idea:  :idea:

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #14 於: 九月 30, 2005, 05:30:41 pm »
Tandy工友:

[color=990000]唔得[/color]