作者 主題: 電力I Q 題 已貼控掣箱控掣線路圖  (閱讀 74914 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 hing

• 中工級
  • **
  • 文章數: 324
回覆: 電力I Q 題
« 回覆 #75 於: 二月 02, 2008, 10:21:57 pm »
ip師傅:
電力I Q 題 

一個樓高20層上水泵系統
上水喉漏水,但唔知在那一層漏水
請問如何知道那一層位置上喉漏水,請問要去那幾多個位置檢查。

對題嗎?

離線 擇善固執

• 頂級師傅
  • 文章數: 1791
« 回覆 #76 於: 二月 03, 2008, 11:38:32 am »
ip師傅:
電力I Q 題 

對題嗎?
hing 兄:
駛唔駛逐層樓去檢查呀?
邊層樓嗌救命嗌得最大大聲個位 !
揾佢啦 !
傻x !
« 上次編輯: 二月 03, 2008, 11:44:45 am 由 擇善固執 »
經驗分享! 知識交流! 集思廣益! 共步向前!

離線 hing

• 中工級
  • **
« 回覆 #77 於: 二月 04, 2008, 12:39:31 am »
ip師傅:
電力I Q 題 

對題嗎?
hing 兄:
駛唔駛逐層樓去檢查呀?
邊層樓嗌救命嗌得最大大聲個位 !
揾佢啦 !
傻x !
ip師傅:
1,係漏水.唔係爆喉
2,上水喉在喉管槽內
3,上水喉轉上上一層位置有水由上層滴下(不知正確位置)
3,發現原因,1&2號水泵均跳O/L。

點睇?

離線 擇善固執

• 頂級師傅
回覆: 電力I Q 題 已貼控掣箱控掣線路圖
« 回覆 #78 於: 二月 25, 2008, 01:23:23 pm »
擇善固執兄:
  我所講O/L是指過載熱繼電器、控制線是指配合熱繼電器所組成控制電路。
1) 星/三角起動器---內部有熱繼電器,我所講控制線都包括。
2) 變頻器應有電子元件的過載保護。不用過載熱繼電器,所以不包括我所講控制線。
3) 軟性起動器是SCR器件應有電子元件的過載保護。不用過載熱繼電器,所以不包括我所講控制線。

wang 兄:
主題是水泵跳 O/L.
並無註明是指過載熱繼電器 !
點睇 !

離線 wang

• 初哥
  • *
  • 文章數: 72
« 回覆 #79 於: 二月 25, 2008, 02:52:59 pm »
擇善固執兄:

上前就控制線故障會否跳O/L ? 有疑問 ?
水泵過載保護,並無註明係過載熱繼電器
過載保護應該是廣義,咁理解唔知啱唔啱?
« 上次編輯: 二月 25, 2008, 04:55:07 pm 由 wang »

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #80 於: 二月 26, 2008, 02:11:54 pm »
擇善固執兄:

wang 兄:

水泵跳左O/L ?

原因是流經該O/L的電流比該O/L設定的電流高 !!!!!

(註:此論點是基於該O/L 功能正常,原設計未經任何改動.

及該O/L 並無任何內在缺陷,例如:電器元件/機械元件衰老 !

補充 :

內部控制線,感知元件缺陷,其它------)

請參閱水泵跳左O/L主題 .

« 上次編輯: 二月 26, 2008, 02:30:10 pm 由 擇善固執 »

離線 wang

• 初哥
  • *
« 回覆 #81 於: 二月 26, 2008, 08:51:20 pm »
擇善固執兄:
   分析透徹、受益良多、謝謝!

離線 hing

• 中工級
  • **
« 回覆 #82 於: 二月 28, 2008, 07:51:33 pm »
擇善固執兄:

wang兄:
這個可否算是控制線故障跳O/L(見圖)

離線 wang

• 初哥
  • *
« 回覆 #83 於: 二月 29, 2008, 06:26:45 pm »
hing兄

收到猪膽掣相片、控制線故障、浸在水缸里撞氣!跳菲士啦
跳O/L啦!明白曬!疑問解開!唔該晒!謝謝!

離線 hing

• 中工級
  • **
« 回覆 #84 於: 二月 29, 2008, 06:58:42 pm »
hing兄

收到猪膽掣相片、控制線故障、浸在水缸里撞氣!跳菲士啦
跳O/L啦!明白曬!疑問解開!唔該晒!謝謝!

wang兄:
你明白最好啦,同一時間跳菲士啦,跳O/L啦!
現實是搖控部份是24V控制,點睇?

離線 wang

• 初哥
  • *
« 回覆 #85 於: 二月 29, 2008, 08:19:18 pm »
hing兄

十分同意你見解、五年前我同人做過幾套
泵也是用24V控制,確保自身安全,也保別人安全!
你影離心泵轉子相片好靚、好清晰。拜拜。

離線 19770613

• 初哥
  • *
  • 文章數: 6
« 回覆 #86 於: 六月 03, 2008, 02:09:41 am »
cgffffffffff
[code]
[/code]zdefrdgfgttyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
[/pre]

離線 19770613

• 初哥
  • *
  • 文章數: 6
« 回覆 #87 於: 六月 03, 2008, 02:12:30 am »
ininnnnnnooooooooo