作者 主題: 新人打聲招呼,發個問題  (閱讀 7937 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 發記

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
新人打聲招呼,發個問題
« 於: 五月 09, 2005, 06:40:45 pm »
 大家好,我係本版新人;係本版看見大家討論得咁精彩,都係要註冊同大家討論下。我而家係大公司做電力技工,主責電力年檢;成日同機電署D幫辦交手。

閒話少說,講下單CASE先;大家認同[color=990033]客戶錶前掣[/color]係大廈公眾電力系統一部分嗎?

機電署幫辦Hold住我份wr2,要我地檢查埋[color=990033]客戶錶前掣[/color];如果我唔包[color=990033]客戶錶前掣[/color]
咁要等所有客戶都檢查完[color=990000]錶前掣[/color],先簽發Wr2。但那座商廈有成數百租戶,等到檢查完,下次五年檢啦。

大家點睇。

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
Re: 新人打聲招呼,發個問題
« 回覆 #1 於: 五月 09, 2005, 08:31:41 pm »
[color=CC3300]一定要撐[/color]

萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #2 於: 五月 09, 2005, 08:32:49 pm »
發記:
如果你有睇過我o既發言,都會知我係  "鴿派",即是萬事以和為貴,但你的案例卻不能接受。

問題一:錶前制是屬於誰人財產?亦即是屬於誰人責任?
問題二:誰人聘請你們?如果是業主立案法團就算你唔好彩,叫你公司包埋佢。如果是大業主,管理公司就唔應該包。\r
問題三:如果你們包埋錶前掣,掣至電錶包唔包?錶至房口包唔包?如果電錶火燭是誰誰責任?你?電力公司?房口業戶?

離線 Eric Wan

• A級師傅
百法百眾
« 回覆 #3 於: 五月 09, 2005, 08:33:48 pm »
百法百眾,答中坐定,答錯冇得淨:
各位工友,上述事件亞發應否有責任負責呢?
答有責任請按[color=993300]紅色[/color]。
答冇責任靖按[color=CCFF00]黃色[/color]。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #4 於: 五月 10, 2005, 01:18:35 am »
發記工友:

您好!這單個案我的意見是【無得撐】。

理論上錶前掣是個別擁有人的裝置,不包在WR2測試之內。

但實際在測試上升總線及橫總線時,你都要把全部錶前掣開路,這是你作為測試的一部份,要確保所有錶前掣的開路功能正常。\r

依我估計你的電路圖是沒有繪畫錶前掣的對嗎?煩請回答我可再作解釋。
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
Re: 不知怎出發
« 回覆 #5 於: 五月 11, 2005, 03:32:44 am »
EricWan :

如果是業主立案法團聘請的管理公司,再由管理公司聘請發記,這樣應該按紅燈亦或黃燈,請明示!
 :-D  :-D
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
Re: 公眾電力
« 回覆 #6 於: 五月 11, 2005, 03:37:41 am »
發記工友︰

什麼是上升公眾電力?
接電點第一個總掣至每一樓層的吉勾。

核對表有沒有要求測試客戶總掣?

無。

:sante:
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題