作者 主題: 入錯行  (閱讀 13492 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 0838

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
入錯行
« 於: 四月 25, 2005, 11:24:51 pm »
各位工友您們好
做電器工程,幾拾嵗都耍讀書!
今天第一日在官塘工會返學,所教的嘢佢識我,我唔識佢.
都不知有沒有心機完成整個課程!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 :-?  :-(  :cry:

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
Re: 入錯行
« 回覆 #1 於: 四月 26, 2005, 12:14:46 am »
0838 工友︰

我都是過來人,不知閣下報讀那一個電氣課程呢?

Auto CAD ?   C 牌備試?

:hammer:
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #2 於: 四月 26, 2005, 03:01:04 am »
0838工友:

咁您就要多多跟我學習啦!我在工會、職訓局及建造業訓練局,都唔記得咗返了幾多個課程。我由一個只識用手做啲電燈佬轉變到連把口都講得吓啲電氣佬,又由一個連電腦都唔識用啲傻佬到識用電腦繪圖啲電氣工程經理,都唔錯掛!

連讀書唔多好的人仕都可以入行,咁你話有邊行好得過電氣行!。

:genial:  :sante:  :pint:
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 0838

• 初哥
  • *
« 回覆 #3 於: 四月 26, 2005, 11:34:19 pm »
Dicky &Tandy 師兄
報讀C 牌備試
工會的課程我都報讀了幾科.Autocad ,儀錶應用及B牌都很久以前.
現今又重新報讀真是十分吃力.不過聽過您們的說話我會盡能力去完成
整過課程.這個課程Pass率十分低,佢我所知,上一班只得W H Cheung
師兄Pass ,我也因此而去報讀. :-D  :-o  :-D

• 初哥
  • *
« 回覆 #4 於: 四月 27, 2005, 01:02:37 am »
0838 工友︰

如果閣下都是和我一樣,是碌地盤出身的電氣佬,那我就只可以講一句,祝君好運。

希望你比我更成功,能夠完成課程。\r

如果可以完成課程,煩請通知一聲,給我一點推動力,等我捲土重來。

:sante:

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #5 於: 四月 27, 2005, 02:25:54 am »
[color=CC00FF]加油呀!工友……上。[/color]

離線 W. H. Cheung

• 版主
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #6 於: 四月 27, 2005, 12:48:35 pm »
0838兄:
我讀的C 牌備試班為2002及2003年,以我所知01年有一位女仔pass,02年有二位師兄Pass ,03年及04年則不知。
努力吧!我也讀二年及再自讀。
課程吃力的地方為Math!
 :-D  :sante:
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 0838

• 初哥
  • *
« 回覆 #7 於: 四月 27, 2005, 11:16:33 pm »
多謝各位工友支持~~~~~THX :sante:  :sante:

離線 東尼

• 初哥
  • *
« 回覆 #8 於: 四月 29, 2005, 06:09:37 pm »
W.H.Cheung 師傅:

我想問讀 C 牌備試班大至上曾計d 什麼數,我想估計一下自己可否一試, 請指 點   :roll:  :roll:

• 初哥
  • *
« 回覆 #9 於: 五月 01, 2005, 05:32:12 am »
東尼工友︰

讀 C 牌課程費用,如果無記錯,要三仟伍佰大元。

考慮清楚先好呀!按部就班,慢慢嚟啦工友!

:sante:

離線 W. H. Cheung

• 版主
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #10 於: 五月 02, 2005, 11:49:37 am »
東尼工友︰
其實Math亦不太深,因以前一般"電燈佬"祗有中三學歷,若你有中五學歷及有修A math,基本上已經OK!
必需要:
代數(例如聯立方程式),三角(sin, cos, tan),虛數。
輔助性:
矩陣(2 x 2及3 x 3),基本微積分。
其實最重要有一部好的計算機(當然要懂得運用)。
就以我為例,是用TI-68。
 :-D  :sante:
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #11 於: 五月 05, 2005, 10:03:21 am »
請問今年有幾多人合格呢?計晒所有考生喎?
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #12 於: 九月 08, 2005, 11:32:51 pm »
0838 兄:

請問您個C牌課程完成了未,以及有沒有報考C牌試?

有的話預祝您成功。 :lolol:  :sante:  :sante:  :sante:

離線 0838

• 初哥
  • *
« 回覆 #13 於: 九月 09, 2005, 12:04:50 am »
Tandy 兄
課程尚未完,報名紙公會今天有得取,多謝您的關心 :pint: