作者 主題: MCCB 箱問題  (閱讀 74189 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 AH Tak

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
MCCB 箱問題
« 於: 三月 07, 2005, 10:36:30 pm »
現有一問題請各位師兄解答

有2個10位MCCB箱可不可以由一個300A TPN 有菲掣作為總掣取電?

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
Re: MCCB 箱問題
« 回覆 #1 於: 三月 08, 2005, 03:53:05 am »
yimkwong 工友:

你可否說得具體一点?初步估計是可以的,但也有一定的限制。
例如距離、MCCB箱的額定值及有否總掣與相導體的大小。
請詳盡說明。
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 AH Tak

• 初哥
  • *
« 回覆 #2 於: 三月 08, 2005, 09:20:00 pm »
首先多謝TANDY師兄解答我的問題.
工程資料詳情如下
取電由掣房掣櫃300A MCCB有IDMT E/F,
總線185mm² 4/C ARMOURED CABLE長85M到一個
300A TPN有菲掣,再由300A TPN有菲掣上兩個10WAY MCCB箱,
10WAY MCCB箱巴是400A,沒有AI 掣,
線是由185mm² 4/C ARMOURED CABLE?茈X來的4條
185mm² XLPE 1/C CABLE每相打孖占在300A TPN有菲掣,
300A TPN有菲掣離地1200mm,有一條150x100mm線槽
打橫在有菲掣上面,
兩個MCCB箱並排安裝在線槽上面, 離有菲掣200mm離地1780mm,
現在我的問題是這樣接駁安裝2個MCCB箱和300A TPN掣可不可以?
及有沒有例書詳細說明?(因顧問公司需要)

唔該TANDY及各位師兄幫忙解答.

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #3 於: 三月 08, 2005, 10:06:55 pm »
可以,但有可能交貨時有人挑剔。
[color=0000CC]方法1[/color]:即你所指之方法;一菲掣出兩組240線再各自入MCCB箱。
可行,但接線難度大,而且所有MCCB要求23KA以上。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #4 於: 三月 08, 2005, 10:07:40 pm »
[color=0000CC]方法2[/color]:一菲掣出兩組70線再各自入MCCB箱。
好處,接線較易,但70線連MCCB箱主巴不可超越3米。最好有MCCB箱總掣,而且所有MCCB要求23KA以上。
[color=0000CC]方法3[/color]:一菲掣出一組240線再入第一個MCCB箱,然後再用其中一個MCCB去第二個MCCB箱。
好處:沒有(打孖接線)之受挑剔之險。壞處:第一個MCCB箱要用可負荷300A,及所有MCCB要求23KA以上。

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #5 於: 三月 08, 2005, 10:09:57 pm »
[color=0000CC]方法4[/color]:300A菲箱加上掣頸(即豬兜)安裝一節短巴作巴箱用,短巴要有支持物,分出兩組70線去兩個160A 菲掣箱,上述三個菲掣要緊在一起,務求70線盡短。再用70線各自去MCCB箱。160A菲掣接近MCCB箱,減免MCCB箱總掣。
好處,有160A BS88保險絲作後援保護,所有MCCB只需輕型(4.5KA以上即可)。
我建議方法4,但實際情況可行與否請自行決定。

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #6 於: 三月 08, 2005, 10:23:54 pm »
抱歉!因我和你同時貼文,沒有看第3段貼文。
你用185  XLPE代替70線有好處,因為沒有減低導線載流量。
但你的方法有一大問題:兩個MCCB箱沒有獨立總掣。

如果加上巴箱及160A菲掣就無懈可擊。

如果時間許可,訂做一個20 WAY MCCB 箱可以嗎?

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
« 回覆 #7 於: 三月 08, 2005, 10:30:14 pm »
yimkwong 工友︰

閣下睇完 EricWan 既回應文章,會唔會摸不著頭腦,及體驗到什麼叫九唔撘八呢!

:lol:  :lol:  :lol:
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

• 初哥
  • *
« 回覆 #8 於: 三月 08, 2005, 11:54:40 pm »
EricWan︰

唔該你收工啦,yimkwong 工友問套已完工既裝置掂唔掂,你就教人從新做過,而且仲教到鬼五馬六,真係頂你唔須!

MCCB 要 23 KA?以你既級數都係唔識什麼叫【後授保護】啦,睇清楚守則 9 所講既條例先啦,叻唔切!

:lol:  :-D  :lol:

• 初哥
  • *
« 回覆 #9 於: 三月 09, 2005, 12:22:19 am »

閣下想要既資料,我已經準備好,不過如果你係相信 EricWan 既,我就無謂多此一舉嘞!

:sante:

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #10 於: 三月 09, 2005, 03:23:28 am »
Eric Wan 工友:

我很高興有你四種的做法,各位工友以後便真的有得着,因以後一定唔會有你所講的四種方法出現。因邊個跟你立即死得,真是又笨又蠢!錢多都唔會咁做。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #11 於: 三月 09, 2005, 03:31:52 am »
yimkwong工友:

你的做法完全無問題,你要的資料在工作守則內有齊。我現在真是笑到唔識起身,對唔住我要遲点答您。

……救救我吧!我真頂唔順呀!………..

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #12 於: 三月 09, 2005, 07:13:31 am »
Yimkwong :
你懷疑有問題是對的,不然亦不會上討論區。
問題不是出於合不合乎工作守則,而是顧問公司之挑剔。
因為顧問公司第一時間會檢查圖則,你會發覺圖上300A 菲掣會 T 出兩個MCCB箱。
你當然可以用你方法一試,但我仍建議你加多兩個菲掣(即方法4),既可作為 A.I. 掣,亦可減低20個 MCCB 的  KA值。節省很多。

離線 AH Tak

• 初哥
  • *
« 回覆 #13 於: 三月 09, 2005, 11:01:37 am »
首先十分多謝各位師兄解答小弟的問題.

現在問題主要是工程已經完成了,
就是顧問公司在收貨時提出一個總掣上兩個MCCB箱的方法
是不是當一個裝置組合計及有沒有條例可跟查.

• 初哥
  • *
« 回覆 #14 於: 三月 09, 2005, 11:16:15 am »

你所講既情況,是當一個裝置組合及有例可依既。

不過要今晚等亞  ErivWan 浦頭之後,睇吓佢有什麼偉論發表先。:lol:

yimkwong 工友請放心,你既問題一定可解決,今晚見。

:sante: