作者 主題: 電路電氣性分隔  (閱讀 14745 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 lkcd

• 初哥
  • *
  • 文章數: 6
回覆: 電路電氣性分隔
« 回覆 #15 於: 五月 16, 2009, 09:28:01 pm »

===================================================
插座點解唔可以同照明同一條喉哪,工作手則6B第二項,第二條,照明最終電路應與電源電路作電氣性分隔。=====================================================

希望我沒有理解錯誤,這篇文章明明講插座電路唔可以同照明電路穿同一條喉,還要找工作守則6B第二項,第二條做佐證,好清楚,應該不會太難明白,是嗎?

離線 W. H. Cheung

• 版主
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #16 於: 五月 16, 2009, 09:40:00 pm »
=====================================================
插座點解唔可以同照明同一條喉哪,工作手則6B第二項,第二條,照明最終電路應與電源電路作電氣性分隔。=====================================================
點解唔可以,即係Why Not!亦即係可以 ;D
電路分隔即係守則5所講的"各類電路的分隔"
電氣性分隔是守則6所講的"電路的安排"中其中一種的安排。
初時shing888 有些少搞錯,
電器男於是便問"點解唔可以"
後尾shing888 工友已經更正了。
等我講清楚D,
插座同照明同樣係第一類電路,是可以放在同一線槽及喉管,
至於上面工作手則6B其實不是"第二項,第二條"
註:不是手則是守則。
是6B(1)(b)(ii),用中文講是
工作守則6B"第一項,第二節,第二條" ;D ;D
主要係講"照明最終電路應與電源電路作電氣性分隔"
註:若不明何為電氣性分隔,想吓何為電氣性互鎖。
即係由於避免電源電路(例如插蘇、13A灰士蘇、接線蘇),
因有關之電器出現故障跳掣,若果照明最終電路亦是這組電路的話,
則連照明都不亮會構成不便及危險,
故由不同的保護器件作供電,
這種做法便叫做電氣性分隔。

本人註:其實有關之中文很容易理解,
若每次畫公仔要畫出腸其實都幾辛苦 :D :D
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 shing888

• 中工級
  • **
  • 文章數: 408
« 回覆 #17 於: 五月 16, 2009, 09:48:37 pm »
=====================================================
電路分隔即係守則5所講的"各類電路的分隔"
電氣性分隔是守則6所講的"電路的安排"中其中一種的安排。
初時shing888 有些少搞錯,
電器男於是便問"點解唔可以"
後尾shing888 工友已經更正了。
等我講清楚D,
插座同照明同樣係第一類電路,是可以放在同一線槽及喉管,
至於上面工作手則6B其實不是"第二項,第二條"
註:不是手則是守則。
是6B(1)(b)(ii),用中文講是
工作守則6B"第一項,第二節,第二條" ;D ;D
主要係講"照明最終電路應與電源電路作電氣性分隔"
註:若不明何為電氣性分隔,想吓何為電氣性互鎖。
即係由於避免電源電路(例如插蘇、13A灰士蘇、接線蘇),
因有關之電器出現故障跳掣,若果照明最終電路亦是這組電路的話,
則連照明都不亮會構成不便及危險,
故由不同的保護器件作供電,
這種做法便叫做電氣性分隔。

你好勁,打字好快。
本是同行生、相窒何太急!

離線 linine

• 初哥
  • *
  • 文章數: 131
« 回覆 #18 於: 五月 16, 2009, 09:53:44 pm »
張師傅,日間工作忙,放工後都要在這裡工作,比畫公仔要畫出腸更辛苦,,真係辛苦你,感激中@_^
可以做出凡人做唔出既野,所以叫做神.
勿以善小而不為,勿以惡小而為之.

離線 lkcd

• 初哥
  • *
« 回覆 #19 於: 五月 16, 2009, 09:57:10 pm »
版主師兄,多謝解答。

點解唔可以--------------哪點解唔可以
唔可以------------------哪唔可以
我唔識-------------------哪我唔識

中文不會難理解,但有弘外之音的中文相信會難理解。

• 版主
  • 頂級師傅
« 回覆 #20 於: 五月 16, 2009, 10:10:00 pm »
你好勁,打字好快。
shing888 兄:
其實唔係我打字快,係大家同步一齊,
我打咗一半,見到你們的討論咪打埋另一半,
註:由於本人工作很忙,平時出圖又以英文為主,
又無心機學倉頡輸入法,故到現在祗會用二種中文輸入法,
一是九方,一是手寫板,
而通常95%都是用手寫板。
係咪好無用 :D :D

離線 lkcd

• 初哥
  • *
« 回覆 #21 於: 五月 16, 2009, 11:49:18 pm »

師兄們,如果是[可以]的話,何需要守則佐證哩?插座電路可以同照明電路同一條喉,我相信所有電工都明白,無需大做文章?而且守則6B亦不是說這些、我相信我無理解錯,主題文章是說插座電路[不可以]同照明電路同一條喉。
« 上次編輯: 五月 16, 2009, 11:54:19 pm 由 lkcd »

• 版主
  • 頂級師傅
« 回覆 #22 於: 五月 17, 2009, 12:51:46 am »
lkcd 工友:
師兄們,如果是[可以]的話,何需要守則佐證哩?插座電路可以同照明電路同一條喉,我相信所有電工都明白,無需大做文章?而且守則6B亦不是說這些、我相信我無理解錯,主題文章是說插座電路[不可以]同照明電路同一條喉。
我估你好耐無上來電職網站,
近幾天才回來,
錯過了較早前電氣男(Dicky)及Shing888 的火爆爭論,
其中主題: 冷氣風機控制線,
更是因為罵不絕口而被管理員封鎖主題,
印象中之前好似未試過。
你問上述的問題是由於本主題"回覆: 電路電氣性分隔"
當時電氣男質疑Shing888,話插座電路[不可以]同照明電路同一條喉係錯的
但後來Shing888更正了是緊急照明電路不可以同插座電路同一條喉,
你無睇當然不知道 :D :D

• 版主
  • 頂級師傅
« 回覆 #23 於: 五月 17, 2009, 12:58:21 am »
Shing888 工友:
唔好意思,我不是想針對你,
但你當時真係搞錯了,
但錯有乜問題,
無人乜都識,慢慢學吓咪識 :D
我都間中會搞錯啦 ;D
何況,男人大丈夫,
錯就要認,打就企定。
 :D ;) ;) ;D

• 版主
  • 頂級師傅
« 回覆 #24 於: 五月 17, 2009, 01:09:30 am »
Shing888 工友:
唔好意思,我見你簽名改了
"本是同行生、相知何太急!"
相信都係希望大家和氣。
但唔明乜野叫"相知何太急!"
原本相煎(我明),就算你要改,
改為相殘、相迫、相窒、相尅......(我都明),
但相知我就唔明 ??? ???

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #25 於: 五月 17, 2009, 11:33:24 am »
之前打錯字。

離線 webmaster

• 初哥
  • *
  • 文章數: 27
« 回覆 #26 於: 五月 17, 2009, 11:36:32 pm »
要重溫引出本論題的前因後果,可按此

w.h.兄:
在下迫不得以。之前的確未試過封鎖主題,但看到大家扯晒火,論題已經離開原意甚遠,唔敢唔做野,以免一發不可收拾。而家咪幾好?大家搞清楚唔少基本概念,應該得益不少。
 ;D ;D
lkcd 工友:我估你好耐無上來電職網站,
近幾天才回來,
錯過了較早前電氣男(Dicky)及Shing888 的火爆爭論,
其中主題: 冷氣風機控制線,
更是因為罵不絕口而被管理員封鎖主題,
印象中之前好似未試過。
你問上述的問題是由於本主題"回覆: 電路電氣性分隔"
當時電氣男質疑Shing888,話插座電路[不可以]同照明電路同一條喉係錯的
但後來Shing888更正了是緊急照明電路不可以同插座電路同一條喉,
你無睇當然不知道 :D :D

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #27 於: 五月 17, 2009, 11:50:46 pm »
笑一笑,世界更美妙!!