作者 主題: 水泵星轉角  (閱讀 7581 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 shing888

• 中工級
  • **
  • 文章數: 408
水泵星轉角
« 於: 五月 12, 2009, 12:52:02 am »
時間設定如何計算,如是一百匹馬達應幾時轉車?。過流保護又如何設定呢? ::)馬達繞組又有無正常工作溫度呢?種種問題大家一起討論下。

本是同行生、相窒何太急!

離線 johnsonleung

• 初哥
  • *
  • 文章數: 277
回覆: 水泵星轉角
« 回覆 #1 於: 五月 12, 2009, 12:52:03 pm »
時間設定如何計算,如是一百匹馬達應幾時轉車?。過流保護又如何設定呢? ::)馬達繞組又有無正常工作溫度呢?種種問題大家一起討論下。

shing888 工友:

用到100匹的馬達,你仲會唔會用九線掣作起動,你怕唔怕扯冧掣柜?
如果用九線掣作起動的話,熱繼電器(O/L)作單邊保護,按額定電流的0.6倍作設定;

你想知到馬達繞組的工作溫度,你先要知道馬達的絶緣等級後再查表就可以知道,唔同的絶緣等級有不同的溫升極限,花些時間去查一吓好嗎?

馬達的溫升極限是有限制的,工作溫度過高會加大銅損和鐵損,效率快速下降,非常容易燒馬達,無乜討論空間。

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #2 於: 五月 12, 2009, 06:34:01 pm »
我地無錢買變頻,所以用九線掣,個馬達成日發燒,燒到好高溫唔知點解,已經用條水喉射住。己經調校個熱繼電器都係跳掣。每十分鐘跳一次。由地下打上二二樓水缸。再分戶,唔知夠唔夠力,我計算過應該夠,每層約十五呎樓底。但係當停泵時有種水鎚效應,應如何解決。點解個時間掣成日燒。

• 初哥
  • *
« 回覆 #3 於: 五月 13, 2009, 12:53:03 pm »
我地無錢買變頻,所以用九線掣,個馬達成日發燒,燒到好高溫唔知點解,已經用條水喉射住。己經調校個熱繼電器都係跳掣。每十分鐘跳一次。由地下打上二二樓水缸。再分戶,唔知夠唔夠力,我計算過應該夠,每層約十五呎樓底。但係當停泵時有種水鎚效應,應如何解決。點解個時間掣成日燒。

我地嘗試吓去分析你的疑問。

地下至廿二樓,粗略地按每層15呎計算,再折合成揚程,(16x24) / 3.281 =117m;水泵的揚程有130m 或以上應該可以滿足揚程需要;
水泵和馬達是配對的話,經常發熱,有可能是調節閥「全開」或開啟度過大,造成超負荷;
請你度一下電流,是否出現超載的情況,可以嘗試將調節閥關細一些,將流量減少,電流下降,估計會有改善;

有新的情況和結果可以再研究。

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #4 於: 五月 13, 2009, 06:35:13 pm »
個泵約一百四十安培額定,行泵時最高一百二十。上高係供水給化工房,好快用完。個泵避震都好似唔夠,今日去左買避震明天裝。

• 初哥
  • *
« 回覆 #5 於: 五月 14, 2009, 12:28:04 pm »
電流沒有超過額定值,仲有無成日跳掣,問題解決未?

一般用途的電動機是不適合頻繁起動,因為每次起動時電動機線圈都要承受倍于額定值電流,短時內造成線包快升溫,要通過運行時由冷郤風扇去散發熱量;銅線包所積累的熱量不會反映到電動機的外殼,觸摸外殼是察覺不到線包過熱,往往要等到出煙或燒摩打才發覺問題,已經太遲了。
因此多數大功率的電動機都會限制每小時的起動次數和規定每次起動之間的間隔時間,以保護電動機。這是基本知識,想信大多數從業員都會知道的。

離線 W. H. Cheung

• 版主
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #6 於: 五月 15, 2009, 11:53:04 pm »
我都想知shing888 工友問題解決未?
成75kW,個泵上水喉幾大?
流量係幾大?
係乜野牌子,
有無上網揾條水泵曲線睇?
個泵約一百四十安培額定,行泵時最高一百二十。上高係供水給化工房,好快用完。個泵避震都好似唔夠,今日去左買避震明天裝。
照你所講個泵未full load,係咪個熱繼電器或setting有問題?
可否比多D資料大家參詳吓 ::)
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #7 於: 五月 17, 2009, 10:50:39 pm »
已修理好。