作者 主題: 電路電氣性分隔  (閱讀 14746 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 154
電路電氣性分隔
« 於: 五月 14, 2009, 12:07:35 am »
Shing888,您曾經在 2009年4月26日寫過這樣驚人的文章;

===================================================
插座點解唔可以同照明同一條喉哪,工作手則6B第二項,第二條,照明最終電路應與電源電路作電氣性分隔。=====================================================

請解釋清楚『電路電氣性分隔』和『電路分隔』兩者有何分別。

Dicky 金句︰無問題的人就是最有問題!

離線 shing888

• 中工級
  • **
  • 文章數: 408
回覆: 電路電氣性分隔
« 回覆 #1 於: 五月 14, 2009, 12:20:48 am »
等我先解釋,什麼是電路分隔係第一類至第四類的電線分隔。而電路電氣性分隔就係用唔相同的電路保護器件分組。即如廚房插座和其他電源電路插座要分開各自用保護器件來做電路電氣性分隔!
本是同行生、相窒何太急!

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #2 於: 五月 14, 2009, 09:30:04 am »
等我先解釋,什麼是電路分隔係第一類至第四類的電線分隔。而電路電氣性分隔就係用唔相同的電路保護器件分組。即如廚房插座和其他電源電路插座要分開各自用保護器件來做電路電氣性分隔!

清楚。

不過您後語不對前言,您言論前後矛盾,您點解釋樓上篇『偉大驚人文章』。

===================================================
插座點解唔可以同照明同一條喉哪,工作手則6B第二項,第二條,照明最終電路應與電源電路作電氣性分隔。=====================================================

好明顯您先前係講錯,誤導工友!

如果在 4月26 號當日講清楚就無須開大火啦,等我發表完十幾日之後,
您依家嚟……『執我口水尾』  ?您面皮都幾厚,佩服、佩服!

記住;這裡是公開討論平台,所有言論都有記錄,有人睇過,
不容『賴皮』、不容『失憶』。
« 上次編輯: 五月 14, 2009, 10:09:18 am 由 電氣男 »

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #3 於: 五月 14, 2009, 10:20:58 am »
shing888,如果您堅持厚顏,對自己講過既說話唔認數,

算,我投降,您一日唔改善我都唔會再[蘇]您,我廢事扯火。

等其他脾氣好既師兄們招待您!

這個主題再無討論空間。失培!
« 上次編輯: 五月 14, 2009, 09:32:55 pm 由 電氣男 »

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #4 於: 五月 14, 2009, 06:30:49 pm »
好野,果然真係小氣人士,我唔知再點回應到你,定或閣下真的有問題,你唔識解釋給你聽,境然話我執口水尾。無此,厚顏。

離線 lkcd

• 初哥
  • *
  • 文章數: 6
« 回覆 #5 於: 五月 16, 2009, 01:27:54 am »

師兄們,請問在同一組喉管內,如何做電氣性分隔 ???

離線 W. H. Cheung

• 版主
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #6 於: 五月 16, 2009, 02:20:31 am »
師兄們,請問在同一組喉管內,如何做電氣性分隔 ???
唉,乜中文真係咁難明咪 ??? ???
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #7 於: 五月 16, 2009, 02:28:13 am »
唔通要我重新講多次?

離線 johnsonleung

• 初哥
  • *
  • 文章數: 277
« 回覆 #8 於: 五月 16, 2009, 12:45:44 pm »
唉,乜中文真係咁難明咪 ??? ???

張 SIR:

係唔係咁理解?
一條喉就叫做一條或一根或一支;在同一位置或非常接近的位置多過一條喉就叫做一組,如果已經兩條或以上的獨立喉管可以使用,「可以」各自穿不同類別的導線,我地為什麼要將佢地放在同一喉管之內呢?既然放線時已經分類,各自行不同路徑,為什麼還要作分隔,真是不明白!

離線 lkcd

• 初哥
  • *
« 回覆 #9 於: 五月 16, 2009, 04:26:45 pm »
各位師兄們,唔好意思,小弟表達了錯誤信息,Sorry!
守則6B(b)(ii) 是講照明電路和電源電路作電氣性分隔,大致上明白。那麼,照明和插蘇電路可不可以同一條喉穿線,和守則6B(b)(ii)有何關係哩,其實最不明白是照明和插蘇電路點解不可以同一條喉穿線,請指教,謝!

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #10 於: 五月 16, 2009, 06:21:57 pm »
可以

離線 linine

• 初哥
  • *
  • 文章數: 131
« 回覆 #11 於: 五月 16, 2009, 06:56:11 pm »
各位師兄們,唔好意思,小弟表達了錯誤信息,Sorry!
守則6B(b)(ii) 是講照明電路和電源電路作電氣性分隔,大致上明白。那麼,照明和插蘇電路可不可以同一條喉穿線,和守則6B(b)(ii)有何關係哩,其實最不明白是照明和電路點解不可以同一條喉穿線,請指教,謝!
如果係可以照明和插蘇電路可以同一條喉穿線的話,,咁可唔可以借燈制1299箱去另一個插蘇1299呢. ;D
« 上次編輯: 五月 16, 2009, 07:46:46 pm 由 linine »
可以做出凡人做唔出既野,所以叫做神.
勿以善小而不為,勿以惡小而為之.

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #12 於: 五月 16, 2009, 07:30:39 pm »
如果係可以照明和插蘇電路可以同一條喉穿線的話,,咁可唔可以借燈制1299身箱去另一個插蘇1299呢. ;D
唔明師弟講物。請詳細講。

離線 lkcd

• 初哥
  • *
« 回覆 #13 於: 五月 16, 2009, 08:40:48 pm »
師兄們,如果可以的話,為什麼這篇文章說不可以的?謝謝指教。

« 上次編輯: 五月 16, 2009, 08:50:36 pm 由 lkcd »

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #14 於: 五月 16, 2009, 09:13:35 pm »
邊到寫住唔得。