作者 主題: 表揚中電驗線人員  (閱讀 24220 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 154
回覆: 表揚中電驗線人員
« 回覆 #15 於: 五月 13, 2009, 11:45:43 pm »
哈哈哈,態度問題,甘好哪。我給你時間解釋,又好等你查資料。一直我道無將以上電路分隔和電氣性分隔溝錯,物你以為我真係唔識?唔知點解。 ;D

絕對係!
Dicky 金句︰無問題的人就是最有問題!

離線 shing888

• 中工級
  • **
  • 文章數: 408
« 回覆 #16 於: 五月 13, 2009, 11:48:46 pm »
我話你知、我一早識。
本是同行生、相窒何太急!

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #17 於: 五月 13, 2009, 11:51:15 pm »
哈哈,你錯哪,我係做工程的。

咁就大[餐]囉,IDMT 港燈點他線您都唔識?做工程?唔係吓嘛!

唔識唔緊要,問咪得囉! ;D
« 上次編輯: 五月 13, 2009, 11:56:38 pm 由 電氣男 »

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #18 於: 五月 13, 2009, 11:55:38 pm »
我話你知、我一早識。

識又唔講,無說服力!

我哋唔好扯咁遠,留待開個新主題,再講電路分隔。

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #19 於: 五月 14, 2009, 12:04:05 am »
識又唔講,無說服力!

我哋唔好扯咁遠,留待開個新主題,再講電路分隔。

好呀!甘你想定還有什麼唔明問我播。

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #20 於: 五月 14, 2009, 12:17:33 am »
掛得idmt就唔細野。我亦無話中電師父唔夠經驗,初級注電和次級注電的測試目的是什麼?如果從經驗都可看到、甘不如唔好買機試。用其他測試算吧!

您做過 WR1 或者 WR2 既文件工作未?如果未做過我好難同您溝通。

重有,您未試過港燈他 IDMT ,就真係唔該您冷靜思考吓您既『所作所為』。OK!

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #21 於: 五月 14, 2009, 12:26:46 am »
wr1設計,安裝,檢查做過。自已畫圖。我未做過港燈他 IDMT 。我現在唔訓和好冷靜思考聽你解釋下,上次的次級注電其他方法。禮貌地問的。

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #22 於: 五月 14, 2009, 09:51:12 am »
wr1設計,安裝,檢查做過。自已畫圖。我未做過港燈他 IDMT 。我現在唔訓和好冷靜思考聽你解釋下,上次的次級注電其他方法。禮貌地問的。

唔單只您雖要冷靜,我都要,睇嚟我都要好好地練『太極站庄』,如果唔係好難和您討論問題。

註(1)︰港燈他 IDMT 既注電方法可以用……電鑽、積梳、介坑機、機鑿(炮)、熱風槍、220w或以上燈泡等等。但偏偏就唔可以用次級注電測試器。

註(2)︰記住見唔到我,唔好再開主題搵我,我會出現既,放心。
« 上次編輯: 五月 14, 2009, 10:24:01 am 由 電氣男 »

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #23 於: 五月 14, 2009, 05:55:38 pm »
linine 兄︰

注電測試器是在工會新買的,體積約 1 呎丁方。

linine 兄︰
經過深思熟慮之後,為了討論區氣氛和諧,我決定和您討論這個主題,是最好不過。對嗎?
« 上次編輯: 五月 14, 2009, 06:05:26 pm 由 電氣男 »

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #24 於: 五月 14, 2009, 06:09:07 pm »
linine 兄︰

我整單工程總造價是 $ 16,500.00,放心,我無打少個零,因為所有裝置都是舊裝置,我只係做;部分等電位接駁、修補部分甩皮甩骨最終電路、電腦繪圖、測試所有電路和 IDMT 、申請電錶、安裝 C.T.箱及接駁錶前總線。

錶前總掣;315A 熔斷開關掣
室內總掣;大型斷路器加接地故障繼電器
« 上次編輯: 五月 14, 2009, 06:28:02 pm 由 電氣男 »

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #25 於: 五月 14, 2009, 06:38:55 pm »
講開中電取錶,衰左,又話人知唔知港燈點他線。呢個叫做轉移視線。係行內最高古惑招之一。太極宗師勁

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #26 於: 五月 14, 2009, 06:43:19 pm »
linine 兄︰

一單工程要他線,不論大少,最重是什麼?是完工紙。
但完工紙您點寫,驗線員根本無可能檢查真偽,全憑電工有沒有良心,所以一簽完工紙電工就要孭哂飛,不論之後發生什麼事,電力公司都無須背負大責任,所以不存在瞞天過海。

就算係瞞天過海,電力公司都無辦法,等於造 WR2 一樣,同機電署都係紙上談兵,所有數據;任何人都可以老作,亦都係全憑電工有沒有良心造工程。

註︰我係拜關二哥既,我對燈火講,我有良心。 ;D

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #27 於: 五月 14, 2009, 06:49:52 pm »
linine 兄︰

中電他 IDMT 大致準則係;用次級注電測試器……試一次,注幾多電流?隨電工喜好,但不可少於 2 安培。

大家試諗吓,中電驗線員有沒有這麼多時間培你玩足三次測試,重要等你慢慢填寫數據,佢實話;師傅唔好玩啦,數據呢啲工夫梗係一早做定啦。

我單工程最後注電測試方式和港燈做法差不多。

其實這單工程完全唔做注電測試 IDMT 都無問題。
原因;錶前總掣是熔斷開關掣,
現場最大接地故障環路阻抗︰> 0.08 Ω

註︰我部四合一錶底下限數  0.08 Ω

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #28 於: 五月 14, 2009, 06:59:39 pm »
linine 兄︰

唔好意思!搞到您!

我對住把新『一尺兩制』真係無哂辦法,投哂降,佢把尺靜係識度人而唔識度自己,真係頂佢唔順,為有休息吓先。失培、再見!

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #29 於: 五月 14, 2009, 06:59:57 pm »
吹水!事前你甘本準備不足,第一已知要安裝電錶位置,未能及早就事前施工的準備。