作者 主題: 表揚中電驗線人員  (閱讀 24224 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 154
表揚中電驗線人員
« 於: 五月 12, 2009, 02:46:33 am »
致︰中電驗線部    電郵地址︰csd@cop.com.hk

為感謝兩位中電員工之超良好服務態度,特此致函表揚!   

事發經過內容如下︰   

楊先生在安裝電錶時,我才發現舊錶板為電木板,用鑽咀鑽孔後都是修斷螺絲,經過多次嘗試都安裝不到電錶,為有更換新電錶板,在此事件上擾攘差不多大半個小時,而兩位中電員工不單只沒有埋怨,還很有耐性地等候。   

電錶安裝完成後,輪到次級注電測試 IDMT E/F ,但這時次級測試器竟然   
失靈,幸好歐陽先生靈活變通,接受其他注電測試方法,才得以完工。   

對於兩位中電員工的幫助,本人深表感激。謝謝!

驗線員工性名及編號︰
AU YEUNG XXX (04246)
YEUNG XXXX XXX (02323)

服務申請號碼︰200105XXXX

Dicky 金句︰無問題的人就是最有問題!

離線 linine

• 初哥
  • *
  • 文章數: 131
回覆: 表揚中電驗線人員
« 回覆 #1 於: 五月 12, 2009, 07:17:01 pm »
電 師兄,你好,可否講下-- :o[電錶安裝完成後,輪到次級注電測試 IDMT E/F ,但這時次級測試器竟然   
失靈,幸好歐陽先生靈活變通,接受其他注電測試方法,才得以完工。]
次級注電測試 IDMT E/F 是否用一部約2尺x2尺的機來測試,同時[接受其他注電測試方法]是用什麼方法,因小人我好小做這些工程,如沒時間不方便,就當我沒說過^_^謝謝
可以做出凡人做唔出既野,所以叫做神.
勿以善小而不為,勿以惡小而為之.

離線 shing888

• 中工級
  • **
  • 文章數: 408
« 回覆 #2 於: 五月 12, 2009, 08:48:06 pm »
我絕對唔認同中電個他線佬,行為失當,明知次級注電測試器已經不能正常運作,還接受其他注電測試方法,測試目的、主要係證實保護繼電器的起動功能是否正常。次級注電器不是每一個都認可,更可況用其它測試!都抵係幫到人定害左人呢?呢個係討論事件,不是針對他人。為左完工出買自已。
本是同行生、相窒何太急!

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #3 於: 五月 13, 2009, 12:06:55 am »
我絕對唔認同中電個他線佬,行為失當,明知次級注電測試器已經不能正常運作,還接受其他注電測試方法,測試目的、主要係證實保護繼電器的起動功能是否正常。次級注電器不是每一個都認可,更可況用其它測試!都抵係幫到人定害左人呢?呢個係討論事件,不是針對他人。為左完工出買自已。

工友︰

從您發表既文章裡,我認定您唔係做工程,您應該是從事維修保養,對嗎?

您有一個唔好既習慣,就係衝動,未了解事情就先發表答案,應該先求真,再發問,然後先發表答案,這樣做就減少好多不必要既衝突。

您知不知道港燈是要求用什麼儀器來做次級注電測試 IDMT E/F? ???

« 上次編輯: 五月 13, 2009, 12:15:55 am 由 電氣男 »

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #4 於: 五月 13, 2009, 12:14:38 am »
電 師兄,你好,可否講下-- :o[電錶安裝完成後,輪到次級注電測試 IDMT E/F ,但這時次級測試器竟然   
失靈,幸好歐陽先生靈活變通,接受其他注電測試方法,才得以完工。]
次級注電測試 IDMT E/F 是否用一部約2尺x2尺的機來測試,同時[接受其他注電測試方法]是用什麼方法,因小人我好小做這些工程,如沒時間不方便,就當我沒說過^_^謝謝

linine 兄︰

注電測試器是在工會新買的,體積約 1 呎丁方。

至於用什麼其他方法注電測試 IDMT E/F,等 shing888 回應完之後再解答。 ;D

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #5 於: 五月 13, 2009, 06:25:46 pm »
我唔識呀!甘你講哪。最好講埋你點樣作測試表格。滿天過海。

離線 linine

• 初哥
  • *
« 回覆 #6 於: 五月 13, 2009, 07:14:05 pm »
linine 兄︰

注電測試器是在工會新買的,體積約 1 呎丁方。

至於用什麼其他方法注電測試 IDMT E/F,等 shing888 回應完之後再解答。 ;D
D學師兄和各師兄,你們好,我現在是從事維修保養,,只要中電驗線部收貨,掛表.我相信其實用什麼方法也好,也是以安全和公正為標準,絕對不會滿天過海,
我記得以前做個一個商店,[是30A單相,一條13A令蘇,3,4支燈,(請不要笑我做這些濕星野 :laugh:^_^]中電只看水線夠不夠,試RCD,就說OK,難道沒做其他測試就OK,就是行為失當,中電的師傅經驗如何,不用多說了

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #7 於: 五月 13, 2009, 07:22:02 pm »
掛得idmt就唔細野。我亦無話中電師父唔夠經驗,初級注電和次級注電的測試目的是什麼?如果從經驗都可看到、甘不如唔好買機試。用其他測試算吧!

離線 linine

• 初哥
  • *
« 回覆 #8 於: 五月 13, 2009, 07:45:28 pm »
D學師兄,都味回覆,你咁嘈,咁心急又何必呢,對人定對事先,如對事,等答案出了再針吧,先入為主是不能解決問題,沒有一個師傅是懂得全部事,你都識講,放下吧師兄,

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #9 於: 五月 13, 2009, 07:48:13 pm »
D學師兄,都味回覆,你咁嘈,咁心急又何必呢,對人定對事先,如對事,等答案出了再針吧,先入為主是不能解決問題,沒有一個師傅是懂得全部事,你都識講,放下吧師兄,
好!我就等下。 :-X :-X :-X

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #10 於: 五月 13, 2009, 10:18:46 pm »
工友︰

從您發表既文章裡,我認定您唔係做工程,您應該是從事維修保養,對嗎?

工友︰

何解唔回應?

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #11 於: 五月 13, 2009, 10:30:45 pm »
工友︰

您有一個唔好既習慣,就係衝動,未了解事情就先發表答案,應該先求真,再發問,然後先發表答案,這樣做就減少好多不必要既衝突。

何解唔改善 ???

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #12 於: 五月 13, 2009, 10:37:22 pm »
我唔識呀!甘你講哪。最好講埋你點樣作測試表格。滿天過海。

工友︰

唔識咪問囉,唔好咁快發表答案。

您咁快唔記得早排已經衰衝動衰咗咩!唔記得?

守則 6B(b)(ii) 呀,您將『電路電氣性分隔』當做『電路分隔』呢,咁瘀既事無理由唔記得架,咁都吸取唔到教訓?

等您態度似番個正常人,我哋先討論問題,如果唔係我驚我又扯火!

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #13 於: 五月 13, 2009, 11:03:53 pm »
工友︰

唔識咪問囉,唔好咁快發表答案。

您咁快唔記得早排已經衰衝動衰咗咩!唔記得?

守則 6B(b)(ii) 呀,您將『電路電氣性分隔』當做『電路分隔』呢,咁瘀既事無理由唔記得架,咁都吸取唔到教訓?

等您態度似番個正常人,我哋先討論問題,如果唔係我驚我又扯火!

哈哈哈,態度問題,甘好哪。我給你時間解釋,又好等你查資料。一直我道無將以上電路分隔和電氣性分隔溝錯,物你以為我真係唔識?唔知點解。 ;D

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #14 於: 五月 13, 2009, 11:09:59 pm »
工友︰

何解唔回應?

哈哈,你錯哪,我係做工程的。