作者 主題: 小小問題想請教  (閱讀 55847 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
Re: 小小問題想請教
« 回覆 #15 於: 十一月 22, 2004, 01:05:11 am »
Easykwan︰
你都幾厚面皮估喎,係都唔肯回應我既問題,究竟 0.2 水氣200A錶裝乜嘢錶前掣啫?

300A 唔駛裝水氣錶有乜咁巴閉呀 ! 800A 都唔駛裝啦傻仔 !!!

你每一次回應或者討論連署名都無,問問題又唔該都無聲,咁唔係無禮貌係乜呀 !!

你講嗰套系統只得 0.2 水氣真係好差,一套電氣裝置系統,水氣既高低係同乜嘢有直接關係,你識唔識架,咁你都講得出口 !!!!

如果你套裝置係 92年之後做好既,水氣都執得低,上手一定做漏嘢,如果你套裝置係 92年之前做好既,你只可以將水氣由 0.2 執到 0.18,咁你收皮都得啦。

我啱啱做完單舊樓既地舖工程,申請160A錶,水氣得嗰 0.45 我都可以裝菲士掣,仲要係未度水氣之前裝,因為我可以將水氣執到 0.09,咁先可以對得住個 B0 架嗎。

你問埋啲咁皮毛又膚淺既問題,我搵個 A 仔都識答你啦,毫無深度,你接完我出既招先啦。
 :-D  :-D  :hammer:  :hammer:
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #16 於: 十一月 22, 2004, 02:31:00 am »
Easykwan 工友:

您每次出的主題或回應連叫聲工友都無!咁係差啲!

唔知今次有冇我份呢?有就好啦!我啲口水去到咀角。

做得三星口水佬又有擁有一個最熱門主題,您話我識唔識答你的問題及接你的招?您所講的儀錶我都用到第三個,你又話我知唔知呢?

300A有幾巴閉!我做過600A MCCB都唔需要加裝E/F,您又点睇?

想人解答你問題,用点禮貌"有禮貌有前(錢)途" ,緊記啊工友!
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 ip-BEN-BY_WEBMASTER

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
« 回覆 #17 於: 十一月 22, 2004, 09:11:29 pm »
各位師兄:
    在激烈爭論之餘,可否容得下在下的幾句廢話!
古語有云,相嗌唔好口,傱前種種,如粉筆字,抹?鬙h.
心平氣和,大家交流意見,分享心得,方為上策!
 老吾老以及人之老,幼吾幼以及人之幼.

離線 easykwan

• 初哥
  • *
« 回覆 #18 於: 十一月 22, 2004, 10:06:21 pm »
Dicky 工友
唔好得個講字,如果各下申請800A電錶只用MCCB做錶前制而不加E/F Relay,咁利害,可否講一講它在甚麼地址 ,等小弟及工友們到場學習一下好嗎?
有勞. :hammer:  :zidane:  :hammer:

• 初哥
  • *
« 回覆 #19 於: 十一月 23, 2004, 12:53:14 am »
easykwan︰
你始終唔肯回應我既問題,我終於知點解啦,原來你個人本身就好有問題,你連本身既問題都解決唔到,又點回答我既問題呢?

我幾時講過MCCB呀?我真係要講聲……工友唔該你睇清楚啲字啦 ! webmaster兄已經將啲文字整大咗架啦。

如果你講嗰個300A唔係菲士掣,咁你就誤導咗我啦。

不過咁,等我講單實例比你聽吓啦,數年前我做單500A既WR2,機電署都有嚟驗收,咁當然係唔駛扣分仲 PASS啦,個現場水氣係 0.01,咁0.01可以做到啲乜,大家諗吓啦,地址係︰屯門田氏中心,得閒可以去行一轉。
 :hammer:  :zidane:  :hammer:

• 初哥
  • *
« 回覆 #20 於: 十一月 23, 2004, 01:14:26 am »
easykwan︰
你問既第一個問題,我而家回應你,如果唔係其他工友會睇到好無癮,不過我講完之後,你要回應我既 200A 錶0.2水氣裝乜嘢掣喎。

你個問題答案係……………..得。好此tandy 兄話事計….一字咁淺。

你回應完我出既招後,我再詳細講點解可以……….得。

Ip兄︰
我呢編回應文章已經好有文有路架啦,如果佢再態度唔好,你唔好怪我呀 !!!
 :sante:

離線 easykwan

• 初哥
  • *
« 回覆 #21 於: 十一月 23, 2004, 10:01:30 pm »
Dicky 工友
我做了很多五年檢 WR2及BS2 都未曾見過0.01咁靚水氣也未曾聽過.如果真的做到0.01.市場上E/F Relay 市場上便沒有生意做啦.
三年前EMSD也到來check過都無問題它說現時到來看看我有沒做錯或
做漏 ,如果做漏便盡快做妥,然後映數碼相 FAX給它 .遲D會收緊很多
地址係︰屯門湖景村辛亥年中學,得閒可以去行一轉。
 :hammer:  :sante:  :hammer:

• 初哥
  • *
« 回覆 #22 於: 十一月 24, 2004, 01:10:59 am »

easykwan 寫道:
Dicky 工友
我做了很多五年檢 WR2及BS2 都未曾見過0.01咁靚水氣也未曾聽過.如果真的做到0.01.市場上E/F Relay 市場上便沒有生意做啦.
三年前EMSD也到來check過都無問題它說現時到來看看我有沒做錯或
做漏 ,如果做漏便盡快做妥,然後映數碼相 FAX給它 .遲D會收緊很多
地址係︰屯門湖景村辛亥年中學,得閒可以去行一轉。

easykwan 工友︰
你呢編文章好難明,我足足花咗五分鐘先至明明哋 ! 希望我無睇錯啦 !

你既然做過好多單 WR2,應該知道機電署有兩種數據係捉得好緊既,如果嚟到現場都可以唔度水氣又唔度絕緣既,我諗無乜可能,乜你個單工程無度到水氣同絕緣既咩?唔通你私底下比咗…………$。

湖景邨係邊我唔係好清楚,同田氏中心近唔近架?原來成個屯門既水氣都係一樣架? 先前我問你電氣裝置既水氣高低同乜嘢有直接關係,你攪清楚味架。

92 年之後 E/F 既生意應該係差咗好多,明唔明我 講乜嘢呀工友?

你有時間瀏覽吓個一般討論區,係11月7 號我回應 ip 兄既 “相惺相惜 “主題,就知我幾了解機電署既動向啦。

• 初哥
  • *
« 回覆 #23 於: 十一月 24, 2004, 01:11:54 am »
easykwan 工友︰
你既問題我已經答咗幾次,你幾時先肯回應我既問題呀 ! 遊戲唔係咁玩架吓嗎?

Ip 兄︰
請你出現講幾句公道說話好嗎?
 :hammer:  :zidane:  :hammer:

離線 ip-BEN-BY_WEBMASTER

• 初哥
  • *
« 回覆 #24 於: 十一月 24, 2004, 02:25:03 pm »
Dicky師兄,easykwa工友:
   承蒙錯愛,在下又係度吹水唔抹咀,發表幾句謬論先!
 本區的名稱是討論區,顧名思義是讓各位討論,交流各位的心得,讓後輩如我等能有所得益,並廣義的推動整個電氣(或電器)界向前.
個人名利之爭,或誰絕對錯,誰絕對??,可能永遠沒有答案.發炮互相攻擊,並不見得可找到真理.
不如咁喇,讓廣大會員工友作出廣大的探討,或者可行.
廣大會員工友:請踴躍發表意見!

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #25 於: 十一月 25, 2004, 01:23:33 am »

對不起!我隱唔住的口水流緊出嚟,容許我搭訕幾句,多多包涵。  :chinois:

我相信你個鎚仔比我個重,你寫啲文字同句子,我真係唔係好明同參透唔到。

如您說:「我做了很多五年檢 WR2及BS2 都未曾見過0.01咁靚水氣也未曾聽過」,我睇你這麼多年來有可能係白做及枉過。度水氣0.後無數字我都做過幾單,最初我都唔相信,我再取來幾個唔同牌子的水氣錶度一樣係0.。其實好多裝置可以做得好低水氣。水氣靚唔代表可以唔裝水氣錶,水氣錶仲有另外用途,点會{沒有生意做}。

我之前的題解:〝實則虛之,虛之實則〞這是非常重要的一條鎖匙,打開門後 <海闊天空>。我相信您都係參透唔到啦!

我看見您和Dicky工友過了幾招,初步看Dicky工友應在你之上。

口水多咗啲?w,真係唔好意思,包涵包涵!!!!!:chinois:  :chinois:

咁啦!記言您們兩位環繞水氣錶互抽,:starwars:,可能沒有一方瞓低都唔會收手 :ss2: ,不如等我出三條題目讓您們比試一下!

1.   保護式電流互感器10P10 和 10P20 在什麼情況下使用?
2.   接地故障繼電器(水氣錶)在固定電力裝置內那處取點為調校準則?
3.   接地故障繼電器(水氣錶)除了環路阻抗還有依據什麼因數來調校?

時限7日,以防任何一方出先後者偷看,您們可以私人傳訊先傳給我,待我收受後同時發表。不知兩位意下如何?:rasta:  
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 W. H. Cheung

• 版主
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #26 於: 十一月 25, 2004, 03:24:57 am »
1. 保護式電流互感器10P10 和 10P20 在什麼情況下使用?
2. 接地故障繼電器(水氣錶)在固定電力裝置內那處取點為調校準則?
3. 接地故障繼電器(水氣錶)除了環路阻抗還有依據什麼因數來調校?

1. This two type PCT also 10% tolerance, but one is 10 times saturation, other is 20 times, therefor if only for earth fault relay, you can use 10P10, otherwise you must use 10P20.
2. I don't understand your question, there are two way to calculate the TMS & PS:
(a). Top down approach.
(b). Bottom up approach.
The main point is the grading margin, downstream must fast than upper stream.
3. System protection co-ordination.

Remark: :-o  :-(  :-o  :-(
Sorry! My english is very poor, but my is broken, I'm no time to buy another one.
 :sante:
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 ck

• 初哥
  • *
« 回覆 #27 於: 十一月 25, 2004, 07:10:05 pm »

Tandy 寫道:

咁啦!記言您們兩位環繞水氣錶互抽,:starwars:,可能沒有一方瞓低都唔會收手 :ss2: ,不如等我出三條題目讓您們比試一下!

1.   保護式電流互感器10P10 和 10P20 在什麼情況下使用?
2.   接地故障繼電器(水氣錶)在固定電力裝置內那處取點為調校準則?
3.   接地故障繼電器(水氣錶)除了環路阻抗還有依據什麼因數來調校?

時限7日,以防任何一方出先後者偷看,您們可以私人傳訊先傳給我,待我收受後同時發表。不知兩位意下如何?:rasta:  

Tandy 兄:
真係好提意。(Dicky 師兄 及 Easykwan 師兄,請不要誤會小弟在此
「扇風點火」,小弟只是想從中學?鼣央A如有冒犯或得罪之處敬請原諒
,請勿見怪及誤會。)
 :zidane:  :hammer:

• 初哥
  • *
« 回覆 #28 於: 十一月 26, 2004, 12:26:07 am »
嘩………...兩晚無出現,竟然咁風煙四起,利害、利害。
Tandy 兄
睇完你編文章,真係興奮到不得了,立即想舉手參加,奈何 ip 兄號召力強,已經比高手捷足先登,雖然我唔識 “ 令近撈溲 “(唔係吹水真係唔識,全靠譯典通幫手)但應該比 W.H.Cheung 兄解答咗大部分啦,雖然有小部分同我既有限認識有些少唔同睇法。

不過Tandy 兄你唔係太公平,因為 easykwan 工友曾經上嚟討論區問(水氣錶)既倍數如何設定,而你亦解答個佢,咁即係呢個課題唔係佢\強項啦,本人覺得應該出啲(水氣錶)打後既裝置比較合適,但係 0.2 水氣申請200A 錶用什麼錶前掣佢都迴避唔答,我都唔知Tandy兄你可以出什麼問題?  

ck 工友︰
扇風點火、擦出火花及互雙諷刺,係我個人嚟講,係討論問題既必然動作,絕對有推動力、提昇個人水平。

當年我跟版主學藝既時候,係課餘時候版主都有強調這點,如果唔係呢個討論區就唔會有咁多又鬼馬又有挑釁性既得意圖案啦,係咪,飲杯啦咁多位工友。
 :pint:  :sante:

離線 ck

• 初哥
  • *
« 回覆 #29 於: 十一月 26, 2004, 01:29:11 am »
 Dicky 師兄:
所言甚是,絕對認同。
飲杯!飲杯!
 :pint: