作者 主題: 小小問題想請教  (閱讀 55869 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 easykwan

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
小小問題想請教
« 於: 十一月 10, 2004, 12:14:33 am »
一個500A(安培)的三相菲士制即BS88量踱 它的接地故障環路阻抗是0.2歐姆(水氣)未能在5秒內切斷電源,但該座大廈,物業擁有權是同一人 ,它的總輸入電源是兩組2500A有SECTION制及兩組2500A ACB 均有E/F RELAY 及OVERLOAD RELAY
假設這個500A三相菲士制漏電的話2500A ACB的E/F RELAY便會跳制,這種保護可不可以嗎? 如果說不通的話,便要拆了菲士制,裝上MCCB及加上E/F RELAY ??????? :-?  :-?  :-?

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
Re: 小小問題想請教
« 回覆 #1 於: 十一月 12, 2004, 12:11:58 am »
easykwan工友︰
莫講話同一業權人,就算同一裝置擁有人,都同你呢條問題毫無關係。

咁既裝置只得(0.2)水氣,差啲喎 ! 頂樓都唔應該咁高水氣 ? 你講得具體啲個500A係什麼用途裝置,先可以回應你。 :hammer:
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 easykwan

• 初哥
  • *
« 回覆 #2 於: 十一月 12, 2004, 11:55:21 pm »
500A TPN F/SW FOR BUSBAR RISER
上升巴槽供大樓住戶就算0.1歐姆也不夠水氣喇......
 :roll:

• 初哥
  • *
« 回覆 #3 於: 十一月 13, 2004, 12:05:32 am »

easykwan 寫道:
500A TPN F/SW FOR BUSBAR RISER
上升巴槽供大樓住戶就算0.1歐姆也不夠水氣喇......
 :roll:

你呢個課題其實好簡單,守則無寫 500A 菲士掣要幾多水氣,唔代表其他權威書刊無講。 :lol:

個 500A 菲士掣需唔需要換 E/F ,其實係....... 都係唔講住,等你態度好啲先講 !!!! :lol:  :lol:  :lol:

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #4 於: 十一月 13, 2004, 01:32:22 am »
對對對…………無禮貌加態度唔好!唔好話佢知!……………..
?禳I算把啦!無禮貌都答?懮\啦!(因我要吹多一次水,先可升級做三星口水佬)  :-P  :-P  :-P

題解:〝實則虛之,虛之實則〞這是非常重要的一條鎖匙,打開門後 <海闊天空>,慢慢參透?黻捸I
其實這條題目一字咁淺…………哈哈哈:roll:  :lol:  :roll:  :lol:
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 easykwan

• 初哥
  • *
« 回覆 #5 於: 十一月 14, 2004, 12:59:43 am »
我當言知道500A TPN F/SW (BS88)要求幾多水氣喇
 :lol:

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #6 於: 十一月 14, 2004, 02:21:18 am »
吓.......容易坤先生:

你條友都係教而不善死性不改,500A BS.88 要 0.06 水氣(裝置指南),知到幾多水氣又如何!要唔要裝 E/F 才是重點。
咁你又知唔知 BS88 對水氣有唔同啲要求?條曲線有什麼變化?
你實知?’?!!!!!......... 哈哈哈! :-D  :-D  :-D  :lol:  :lol:  :lol:

• 初哥
  • *
« 回覆 #7 於: 十一月 14, 2004, 07:31:30 pm »

easykwan 寫道:
我當言知道500A TPN F/SW (BS88)要求幾多水氣喇
 :lol:

:-o  :lol:
easykwan︰
你話知500A菲士要求幾多水氣,我就真係有啲保留,我諗你就算知都係知啲皮毛嘢 ! :lol:  :lol:  :-D  :-D

既然你鍾意玩水…………氣,就同你玩吓,準備接招囉喎,係你講個套系統裡面,是但一層樓既其中一個單位,要申請200A錶,而家已經知道水氣係 0.2 ,咁個錶前掣要用乜嘢器件嚟做呀,當然你可以唔回答,甚至可以玩失蹤都得添。
 :lol: :yeah:  :banane:  

離線 easykwan

• 初哥
  • *
« 回覆 #8 於: 十一月 16, 2004, 09:50:32 pm »
水氣執到0.18就唔駛煩喇  ;-)

• 初哥
  • *
« 回覆 #9 於: 十一月 16, 2004, 11:06:11 pm »
哈哈哈...
咁即係裝乜嘢器件錶前掣啫 ?

所以話你只係識皮毛即係皮毛 ! :lol:  :lol:

假設水氣執極都係 0.2 咁又如何呀 ! 快啲回應啦,啲工友睇得好緊張呀 ! :lol:  :lol:  :-D  :-D  :-o  :-o

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #10 於: 十一月 17, 2004, 01:55:20 am »
容易坤/関先生︰

你可以將水氣由 0.2 執到 0.18 咁利害 ? 咁不如將 0.2 執到 0.06 咁咪乜事都無,那就海濶天空啦 ! 真係…. (各位請大聲一齊,1,2,3) 哈哈哈……
 :lol:  :-o  :lol:  :-o  :-D  :-D  :genial:  :banane:  :yes4:

• 初哥
  • *
« 回覆 #11 於: 十一月 17, 2004, 10:25:48 pm »
easykwan
我諗你無需再回應啦,你既然答得 0.18 水氣,高下立見、勝負已分。

其實tandy 兄已經比咗貼士你 ( 曲線變化 ),奈何你功夫有限無計啦。\r

上嚟討論區索料索到好此你咁有台形,你都算出位啦。

有時死睇書係無用既,無同啲高手切磋係試唔出真功夫既。\r

其實你想唔想知你個問題答案,個 500A 菲士掣需唔需要換 E/F 呢 ???

最後一句,做人態度好啲、生活都好過啲,係咁先………..
 :-D  :-D  :-D

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #12 於: 十一月 19, 2004, 12:37:58 am »
死啦!玩出火!真係唔見咗人?哩次easy come, easy go 啦!唔通揸住個「B旦」轉咗行去賣旦治?????????
師兄請您返來囉….. 返來囉……等我幫您鬧吓DICKY佢,等佢\又鬧返我,您條氣會唔會順返啲!
 :chinois:  :chinois:  :chinois:  :chinois:

• 初哥
  • *
« 回覆 #13 於: 十一月 21, 2004, 10:04:16 pm »
Tandy 師兄︰
唔知點解問嚫啲 ”小小問題 “ 既人,實會玩失蹤嗰喎?睇嚟繼4條e之後,又一個唔敢面對問題既人玩失蹤啦。

4 條e 及 esaykwan︰
 等我教吓你哋呀,用第二個名再註冊個,咪可以再玩個囉。

不過 4條e 及 esaykwan 呢個名,就從此係呢個討論區消失嘞 !!
 :-D  :-D  :hammer:

離線 easykwan

• 初哥
  • *
« 回覆 #14 於: 十一月 21, 2004, 10:54:42 pm »
不是玩失蹤而是要OT 這個是討論區.我一共發問了兩條問題.
第一條是我不懂的,您們又沒有一個答案 回覆.
第二條是想拿出來討論,點知您們又沒有回答及說我沒禮貌,又說我膚淺
如果水氣由0.2都執唔到至0.18就收皮啦 何況一般樓宇的頂樓乜沒有0.2咁差 水氣.我申請300A電錶也不須要加E/F RELAT 一樣Pass.
小弟要出招啊
每一件電器用都有輕微漏電,您懂不懂用什麼EQUIMENT 測試電器漏多少電?
我們大家都知道金屬是要接地,但金屬要多少水氣 才合格? :zidane:  :sante:  :-D