作者 主題: 請教WR2 關於ELCB (剛入行不足兩個月)  (閱讀 8902 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 af19805

• 初哥
  • *
  • 文章數: 24
請教WR2 關於ELCB (剛入行不足兩個月)
« 於: 三月 18, 2009, 12:16:05 am »
我想問 ELCB 怎樣可以測試接地故障環路阻抗
因我用4合1錶 用LOOP 測試 總是跳ELCB
另外 測試ELCB的漏電斷路時間時 有幾個數 接近 70-80ms 這是否代表這個掣有問題?

唔該唔該各位師父幫忙 :) :)

離線 chitung

• 初哥
  • *
  • 文章數: 29
回覆: 請教WR2 關於ELCB (剛入行不足兩個月)
« 回覆 #1 於: 三月 18, 2009, 11:37:21 am »
我想問 ELCB 怎樣可以測試接地故障環路阻抗
因我用4合1錶 用LOOP 測試 總是跳ELCB
另外 測試ELCB的漏電斷路時間時 有幾個數 接近 70-80ms 這是否代表這個掣有問題?

唔該唔該各位師父幫忙 :) :)

可以張水氣制離開.
m=毫=千分之一...S=秒.....水氣制要有30毫安漏電在0.4秒內跳制

離線 af19805

• 初哥
  • *
  • 文章數: 24
« 回覆 #2 於: 三月 18, 2009, 06:48:31 pm »
可以張水氣制離開.
m=毫=千分之一...S=秒.....水氣制要有30毫安漏電在0.4秒內跳制
即我把原先經 ELCB 的 MCB
暫時改為不經 ELCB 嗎 ??

即 70ms =0.07s 即可以接受嗎 ...

離線 wkw

• 中工級
  • **
  • 文章數: 411
« 回覆 #3 於: 三月 18, 2009, 07:44:35 pm »
af19805師傅
測試水氣掣除了試跳脫時間外, 記得還要試不脫扣...至於脫扣時間請看COP21B9a(附圖)
另外量度Zs可否在上裝道度呢?

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #4 於: 三月 19, 2009, 04:31:51 pm »
另外量度Zs可否在上裝道度呢?

唔可以!你可以過通佢(BYPASS)度,或買個靚錶可過漏電掣度的錶,約$10,000.00
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 wkw

• 中工級
  • **
« 回覆 #5 於: 三月 19, 2009, 10:19:48 pm »
Tandy師父
為何不可以在上裝道度, 而(BYPASS)就得呢? 同樣在那點量度接地故障環路阻抗 ,
不是應該一樣的麼? 請多多暢教...

離線 cocobee

• 初哥
  • *
  • 文章數: 41
« 回覆 #6 於: 三月 19, 2009, 11:29:52 pm »
個人經驗...在同一個隻掣度, 度入線同出線的Zs理論上係無分別, 但理論上就要係掣後度, 咁先知掣後發生故障的情況下會唔會跳你度緊o個隻掣, 如果在掣前度, 發生故障時便會跳上游隻掣, 個理論大致係咁

離線 wkw

• 中工級
  • **
« 回覆 #7 於: 三月 20, 2009, 10:14:32 pm »
Cocobee師父
如果在同一個隻掣度, 度入線同出線的Zs無分別, 掣後發生接地故障的話依然是先跳這隻掣, 除非這隻掣壞, 唔識跳或跳慢左... 先會跳到上游隻掣. ..但要係掣後度是有其道理的....
但如果Bypass度, 就等於掣前度...是測試唔出真實的情況的...

離線 W. H. Cheung

• 版主
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #8 於: 三月 21, 2009, 09:55:19 pm »
Cocobee師父
如果在同一個隻掣度, 度入線同出線的Zs無分別, 掣後發生接地故障的話依然是先跳這隻掣, 除非這隻掣壞, 唔識跳或跳慢左... 先會跳到上游隻掣. ..但要係掣後度是有其道理的....
但如果Bypass度, 就等於掣前度...是測試唔出真實的情況的...
其實點解要測量配電箱之Zs ???
不外乎是WR2之類的測試 ;)
正常情況下,在配電箱中,
總掣前、總掣後、水氣掣前、水氣掣後,基本上Zs差不多,(可能相差0.01ohm) ;D
但為甚麼強調水氣掣後 ::)因為我們要的不單是配電箱的Zs,
還要最終電路最遠點的Zs,舉個實際例子,
一個60A單相公眾外圍柱燈配電箱,出4條20A老鼠尾(RCBO),
每條20A老鼠尾接上3 x 4 sqmm電線(L,N,E),每組手拖手接3支公眾外圍柱燈,
柱燈內加上10A之孖Pole (DP MCB),
假設我測量在配電箱中Zs,個人認為水氣掣前、水氣掣後,都可以,
假設為0.16ohm,然後我測量公眾外圍柱燈之Zs,
這時我就要By-pass RCBO,
測量得知公眾外圍柱燈之Zs為0.46ohm,
因此,Zs增加了0.3ohm,由於相導體(L)及保護導體(E)由同一呎吋之電線構成,
佈線方式、長度、環境温度...等大致相同,因此其阻抗應大致相同,
因此我可以說:相導體(L)之阻抗=0.15ohm,保護導體(E)之阻抗=0.15ohm,
但若果外圍柱燈之Zs為10ohm,我可以斷言保護導體有問題,
因為外圍燈用150W SON-T 膽,
Lamp Current: 1.6 Amps,
Starting current: 3.4A ,
由於起動為3.4A,所以3支一齊起動為10.2A,
若果按上面的推斷L=5ohm 的話,則N=5ohm,
則電壓降V=I x R = 10.2 x 10 = 102V,
則無了成半之電壓支燈點撻得著 ???
但由於支燈重著,好明顯個10ohm全部都係保護導體,
故雖然Zs少於1667ohm(表11(14)),
但該線路都必需維修 ;)
因此,我們查證最終電路之Zs等於間接查證保護導體的連續性 :police:
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 W. H. Cheung

• 版主
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #9 於: 三月 21, 2009, 10:09:09 pm »
當然,若果用貴錶是可以不用By-pass 水氣掣,
但平錶就一定要By-pass 水氣掣,
若果我一開始已經By-pass 水氣掣,
我在水氣掣後得知的Zs與在柱燈之Zs相減,
就是L + E的阻抗 ::)
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 cocobee

• 初哥
  • *
  • 文章數: 41
« 回覆 #10 於: 三月 23, 2009, 11:28:44 pm »
Cocobee師父
如果在同一個隻掣度, 度入線同出線的Zs無分別, 掣後發生接地故障的話依然是先跳這隻掣, 除非這隻掣壞, 唔識跳或跳慢左... 先會跳到上游隻掣. ..

>>>>掣A>>>>>>掣B>>>
掣B前SHORT梗係跳前級掣A, 掣B後SHORT就跳掣B, 掣B前SHORT個故障電流唔會流經掣B,所以掣B唔會跳, 理論上掣前掣後個數差唔多,正如W. H. Cheung 師父所講, 除非只掣壞(長期過熱或曾發生故障令內阻過高)