作者 主題: 電磁干擾 ???  (閱讀 3354 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 魚腩小生

• 初哥
  • *
  • 文章數: 2
電磁干擾 ???
« 於: 十二月 04, 2008, 11:09:46 am »
60A SPN 供電,Socket 行還形電路。原本(防盜)無問題,但早兩日按裝左一個有
6支 T5HO 光管招牌後, (防盜) 唔Work ,請問各位師兄可怎樣解決 ???
« 上次編輯: 十二月 04, 2008, 08:48:05 pm 由 魚腩小生 »

離線 W. H. Cheung

• 版主
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
回覆: 電磁干擾 ???
« 回覆 #1 於: 十二月 05, 2008, 12:07:33 pm »
60A SPN 供電,Socket 行還形電路。原本(防盜)無問題,但早兩日按裝左一個有
6支 T5HO 光管招牌後, (防盜) 唔Work ,請問各位師兄可怎樣解決 ???

加了電子牛,多了諧波,極其量祗是污染(防盜)的供電,
(防盜)有內部back-up電池,無理由使(防盜) 唔Work  ??? ???
你的防盜是甚麼牌子?用紅外線? RF?
系統用key SW定Delay timer作開關?
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 154
« 回覆 #2 於: 十二月 06, 2008, 03:15:30 am »

光線會阻礙紅外線接收,兩者有足夠距離便無問題。
Dicky 金句︰無問題的人就是最有問題!

離線 HKEE-whatsapp技術討論精選

• 初哥
  • *
  • 文章數: 95
« 回覆 #3 於: 十二月 06, 2008, 01:34:07 pm »
我就過在某些光管光線下使用紅外線遙控器控制電視轉台,結果唔識郁,但關左光管後又正常番,係咪相同原因呢??
鶴一隻,九唔搭八嗰隻