作者 主題: A牌問題 , 麻煩各師兄解答!  (閱讀 11528 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 ban.w.

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
A牌問題 , 麻煩各師兄解答!
« 於: 十月 26, 2004, 01:30:20 am »
各師兄:
  小弟做水電修維跟師三年 , 行年22 , 數日前取得a牌合格證明書 , 但由於機電署要求取牌資格是需要五年工作經驗 , 加上小弟年紀尙輕 , 請問於此種請況下.....機電署會否拒絕或要求重新考牌呢?
 :-(  :-(  :-(  :-(

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
Re: A牌問題 , 麻煩各師兄解答!
« 回覆 #1 於: 十月 26, 2004, 01:36:58 am »
ban.w. 師弟:

唔洗考過,等多兩年便可取A牌。
合格證明書是終身有效。 :sante:
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 ban.w.

• 初哥
  • *
« 回覆 #2 於: 十月 26, 2004, 01:47:57 am »
多謝tandy師兄

但如果有師父信證明五年經驗(當然係大話),可否照樣到機電署申請? :roll: 而且會否對小弟年齡有所懷疑呢? :roll:

離線 ip-BEN-BY_WEBMASTER

• 初哥
  • *
« 回覆 #3 於: 十月 26, 2004, 02:10:14 am »
ban.w.
      (當然係大話)唔出得街??,虛報資料分分鍾刑事??,宜慎重!

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #4 於: 十月 26, 2004, 01:53:14 pm »
ben.w 師弟 :

22歲都唔細,讀完中五都係十六七,學師五年剛好廿二出師。
大話都唔知幾多人講緊,取決於你。現在我所見的身邊的,都數唔晒幾多個是講大話得回來的電牌,有A又有B做"看更"、"鬥木佬"、"泥水佬"、"油漆佬"都話有牌連唔係做電氣的女仕都話?雁荎迮P,你話死唔死!:ss2: 全是真實個案介紹你識都得。
所以話現在?雁荎炵P只可叫什工、B牌才算是電工。   :nonnon:

離線 ban.w.

• 初哥
  • *
« 回覆 #5 於: 十月 26, 2004, 01:56:10 pm »
THANK  :sante:

離線 CHLAI

• 初哥
  • *
« 回覆 #6 於: 十月 29, 2004, 10:42:48 pm »
教唆他人偽造文件, 一樣係刑事......

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
« 回覆 #7 於: 十一月 01, 2004, 12:32:05 am »
Tandy 工友︰

睇嚟你都係樹大招風,你估正式口水佬咁易做架,可能你要學亞”鄭大單”或者亞”黃郁人”咁…….避一避風頭,要封咪先得 !!!!!!! :-D

CHLAI 工友,你第一單發表既表文章竟然同一般技術電氣毫無關係,會唔會好有問題呀??

你既然咁熟法例,下如發表吓香港法例 406章,等各電氣工友學吓嘢都好呀,喂……等緊你架工友。
 :lol:  :-D  :lol:  :hammer:  :hammer:  
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #8 於: 十一月 01, 2004, 01:49:23 am »
各方友好:

我唔?鰡衪騿A而係講事實。(取決於你)
ben.w工友起碼都是做電同打木人巷出山,好過好多唔係做電???齯H仕,走去職訓局讀20晚312課程考個校內試,咁就有個A牌?鰜蚹j水唔抹咀。
 :meuh:  :meuh:  :meuh:  :ss2: