作者 主題: 大獲啦~!  (閱讀 7516 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 陳樹熊

• 初哥
  • *
  • 文章數: 6
大獲啦~!
« 於: 十一月 13, 2008, 01:59:11 am »
我金日去睇一睇消防水泵房唔睇油自可一睇把幾火呀~!
因為我未做過睇火身邊又無朋友做睇火所以我又好多野到唔識唔知道點做
又好多野到係個石Q教我點去做去報~!
之前個睇火走左之後到2~3個月無人做睇火到我接手之後有唔小野等緊我去做~!
金日我交店左之前~d~手尾之後有小小時間就去行一行~d~地方
點知道一入消防水泵房就比我發現左個水泵房好多野唔得~??
1~一號水泵空制相無正常電到故障灯著左~??
2~二號水泵空制相無正常電到故障灯著左~??
3~中途上水泵正常但故障灯著左~??
4~加x泵正常有電到但故障又著左~??
5~所有水錶(磅錶/吧錶)個度數係0~??
6~所有水制我到開/閂個無水出~??
7~來電刀制唔知道點解~off~左我問過曬人無人知道~??
我想問下覺位師傅/大師兄我可以點做呢
我有咩方法可以知道個水泵正唔正常有無衰呢
小弟萬分敢謝~thx~
« 上次編輯: 十一月 13, 2008, 02:09:08 am 由 陳樹熊 »

離線 johnsonleung

• 初哥
  • *
  • 文章數: 277
回覆: 大獲啦~!
« 回覆 #1 於: 十一月 13, 2008, 09:59:33 am »
陳樹熊 師傅:

我地個個都尊稱師傅或師兄。

你上傳的照片睇到三組電源的電源指示燈都不正常,有燒燈泡有全無顯示,是否無電還是燒燈泡都不能確定。
第一組唔知有無電,第二組及第三組有正常電,部份燈泡燒咗或鬆動,(消防顯示板都要兩組電源燈)

作為一個物業維修人員,我地要巡查和跟蹤所負責(管轄)的場所內的設備保持在正常狀態,對消防設備和設施,由於消防條例規定非消防公司(或所指派的人員)是不可以進行檢查、改動和維修消防設備,但另一條規定要求業主和佔用人要保持消防設備時刻有效,關鍵就是我們怎樣去理解和操作。作為佔用人或業主的代理人(員工)我們應該去發現問題,知道消防設備是有在正常狀態,一旦發生火警時消防設備能否正常操作。如果消防設備有故障和不能正常運作,要由消防公司進行檢查和維修以保持消防設備時刻有效。講咗咁多語歸正傳。

我建議你馬上向上級報告現實情況,要求公司通知消防公司進場檢查和恢復正常狀態。發現問題和報告係你的責任,知道有問題如何去處理係上級的責任。

消防電和水的系統牽涉很多範圍和設備,如果有AFA系統的話,不經意啟動消防花洒水泵(大泵)會觸動流水掣報警,消防車馬上到,全幢大廈响警鐘就難以收拾,不熟悉不可亂動。

閣下有時間和興趣的話,建議你去工會報讀消防課程,我地嘅消防知識都是從課程中學到的,非常有用,係工會網頁內一個關于物業維修人員如何處理消防設備的講座資料可供下載,你可以到下載區去找找,應該有幫助。

物業維修技術人員協會歡迎所有從事物業維修或被稱為「睇火佬」的從業員加入。
請聯絡電職工會各個辦事處,秘書處職員會為閣下辦理入會手續。
« 上次編輯: 十一月 13, 2008, 11:29:59 am 由 johnsonleung »

離線 陳樹熊

• 初哥
  • *
  • 文章數: 6
回覆: 大獲啦~!
« 回覆 #2 於: 一月 06, 2009, 10:59:46 pm »
陳樹熊 師傅:

我地個個都尊稱師傅或師兄。

你上傳的照片睇到三組電源的電源指示燈都不正常,有燒燈泡有全無顯示,是否無電還是燒燈泡都不能確定。
第一組唔知有無電,第二組及第三組有正常電,部份燈泡燒咗或鬆動,(消防顯示板都要兩組電源燈)

作為一個物業維修人員,我地要巡查和跟蹤所負責(管轄)的場所內的設備保持在正常狀態,對消防設備和設施,由於消防條例規定非消防公司(或所指派的人員)是不可以進行檢查、改動和維修消防設備,但另一條規定要求業主和佔用人要保持消防設備時刻有效,關鍵就是我們怎樣去理解和操作。作為佔用人或業主的代理人(員工)我們應該去發現問題,知道消防設備是有在正常狀態,一旦發生火警時消防設備能否正常操作。如果消防設備有故障和不能正常運作,要由消防公司進行檢查和維修以保持消防設備時刻有效。講咗咁多語歸正傳。

我建議你馬上向上級報告現實情況,要求公司通知消防公司進場檢查和恢復正常狀態。發現問題和報告係你的責任,知道有問題如何去處理係上級的責任。

消防電和水的系統牽涉很多範圍和設備,如果有AFA系統的話,不經意啟動消防花洒水泵(大泵)會觸動流水掣報警,消防車馬上到,全幢大廈响警鐘就難以收拾,不熟悉不可亂動。

閣下有時間和興趣的話,建議你去工會報讀消防課程,我地嘅消防知識都是從課程中學到的,非常有用,係工會網頁內一個關于物業維修人員如何處理消防設備的講座資料可供下載,你可以到下載區去找找,應該有幫助。

物業維修技術人員協會歡迎所有從事物業維修或被稱為「睇火佬」的從業員加入。
請聯絡電職工會各個辦事處,秘書處職員會為閣下辦理入會手續。
師傅好多謝你既意見呀~!
講返個問題先
單野竹之到有x氣啦唔知道點解係年尾12月31日消防x個邊唔知道點解有信黎話知道我地大廈個消防系統有問題
信中內容~系話跟居消防條例.......第幾條......大廈有責任........我唔係好記得啦太長啦~!
金日call左消防工程公司個邊~d~人上黎睇檢查過之後正實有唔小地方有問題
1~有好多子事灯仔燒左
2~自動系統無左要用人手操作
3~6個水泵魔打有3個卡住左~禁手動制有電到但個魔打唔玉重吱吱聲
4~有兩個x力敢應制壞左(開左泵唔識停)
重要等份報價又要等批等等======