作者 主題: 小小問題,請賜教!  (閱讀 17335 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 新仔

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
Re: 師兄返嚟啦
« 回覆 #15 於: 十一月 04, 2004, 12:19:06 am »
Tandy師傅:

我是新仔一名入行水電一年

我試?齔爭A問題,13A插蘇是否支脈電路可接三條線?答得不對請明示。
謝謝! :-P

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
Re: 師兄返嚟啦
« 回覆 #16 於: 十一月 04, 2004, 01:22:49 am »
新仔:

好......答得好!:genial: 真?鷊s仔勝舊人,入行一年支脈電路你都識,有禮貌有前(錢)途!有什麼唔識即管開聲,我識一定答你。
拜拜! :amour2:  :sante:    :banane:
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
Re: 幼稚園問題
« 回覆 #17 於: 十一月 04, 2004, 10:09:37 pm »
Tandy 工友︰

歐姆定律絕對唔係幼稚園問題,你咁講傷害好多電燈佬架。

係 91 年工會幫工友攞牌既時候,出個 4 條題目就真係幼稚園問題,其中一條講 13A 插蘇接線,4 條 e 已經衰咗,而另外一條係講200W 燈胆要用幾多”A”,如果呢條4條e都唔識答,就真係要…自行了………

新仔工友,咁支脈電路可以扡幾多個13A 插蘇呀,你識答就係有前(錢)途啦。
 :hammer:  :pint:  :sante:
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
Re: 幼稚園問題
« 回覆 #18 於: 十一月 05, 2004, 01:08:12 am »
Dicky工友:

新仔做?髐藿q一年喳,答得出支脈電路已經算唔錯,如果答埋拖幾多個簡直超晒班。

歐姆定律絕對是幼稚園問題,你記唔記得?鬗p學,先生已經教?鬻A愛迪生同歐姆?攠M水,他們發明了什麼,其實電氣學裡有很多事物,在中學或小學已經教?驉A不過好多人大過?髐魋蔭穸?生。例如兩路及多路開關掣,我都是看教育電視學回來唔?鰨v傅教的。

你所講的幾多W等如幾多A,這條已算是歐姆定律的一種。
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
Re: 支脈電路
« 回覆 #19 於: 十一月 08, 2004, 11:17:28 pm »
新仔工友︰
點解瀏覽完討論區, :roll: 都唔回應支脈電路13A 插蘇可以扡幾多個,係唔係唔識,唔識點解唔問,tandy 工友話『一個無問題既人,就係最有問題』,緊記呀,包你終身受用。

你係唔係問個身邊啲師父,都唔識答你呢 ? 咁你上嚟問啦,一定有個完滿答案,如果唔係你第時扡支脈電路13A插蘇,扡錯你都唔知呀。

『一個唔知錯既人,就會成日犯錯』,你話我話既。
 :hammer:  :sante:

4 條 e 後輩︰
故唔到你條二打六問題,有咁多回响,你好快啲現身啦,唔好玩失蹤呀! :lol:  :lol:  :lol:
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題