作者 主題: 小小問題,請賜教!  (閱讀 17352 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 eeee

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
小小問題,請賜教!
« 於: 十月 25, 2004, 09:32:32 pm »
某日,開工期間,見到有大約有十條三相240裝在制櫃同一條銅巴上,即係每相十條=2400A,請問咁樣可以嗎?或可有其他辨法嗎?                               感激各位 :-?

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
Re: 唔係好明你的問題
« 回覆 #1 於: 十月 26, 2004, 01:30:22 am »

eeee 寫道:
某日,開工期間,見到有大約有十條三相240裝在制櫃同一條銅巴上,即係每相十條=2400A,請問咁樣可以嗎?或可有其他辨法嗎?                               感激各位 :-?

4個e工友:
我唔係好明你的問題?你所說的240是mm或是A,十條線是來氣或是出氣,但又說三相放在同一銅巴上,這樣咪大爆炸!死梗...實死無生.... :guillotine:
煩請發問清色一?礡C :-D
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 eeee

• 初哥
  • *
« 回覆 #2 於: 十月 27, 2004, 01:30:44 am »
即係有十條三相240mm銅calbe入電落制櫃,即每條銅巴十條.................紅相十條,王相十條,藍相十條,加成2400A.

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #3 於: 十月 27, 2004, 02:19:47 am »
四個e工友:

這個做法是絕對可以的,因240mm² 放線比較容易及省人工,如果做小幾條就要線粗?齱A放線困難?齱C
還有問題唔?鬖n明?線是放槽、放梳茜或做明線,放槽又唔?鶼X夠A,其他做法A又好似多得滯!?路程有幾遠?是否有其他因數影?遄H請回答。

:-o 以後記住講三相或每相-各十條240mm銅calbe入電落制櫃,這樣比較易明,唔好長編大論..........>>十條三相.即每條銅巴十條.................紅相十條,王相十條,藍相十條,加成2400A. :-o

離線 eeee

• 初哥
  • *
« 回覆 #4 於: 十月 27, 2004, 07:32:45 pm »
線是由沙井來........即中電牛房-->經沙井-->到總制房,大概200m到........!問題又有,咁法例定明一個接線位只可有兩條線,咁咪泛法,又有另一個問題,咁如果十條4mm線加起可唔可以等如35mm線?請教                            唔該

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
« 回覆 #5 於: 十月 27, 2004, 08:36:38 pm »

eeee 寫道:
即係有十條三相240mm銅calbe入電落制櫃,即每條銅巴十條.................紅相十條,王相十條,藍相十條,加成2400A.

Tandy 師兄︰
你轉性呀 ? 雖然ip工友話對後輩唔好咁疾言厲色啫! 但呢位後輩不單只師兄都無叫聲,連工友都無句,你竟然回應得咁斯文,真係世界變!! :-o
回應一句︰考牌果然好容易,擔得起個牌就難 !   :evil:
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
都唔点答你
« 回覆 #6 於: 十月 28, 2004, 01:51:26 am »
四個e工友:

200m 長那麼遠,要考慮電壓降,是否安裝方法18、19或是20?你問?齯S講?灟讔??齱A你可唔可以講得完整?齱A答都答到有点煩! :evil:  :evil:  :evil:

你?鈱靘伀o知法例定明一個接線位只可有兩條線,法例一定無講,有都?鬖u則講,但守則都無講。那你回答我13A插座可唔可以接三條線?
你個牌都唔知点得回來,這個問題都問得出口?!"十條4mm線加起可唔可以等如35mm線"小心各方好友看完說到碌地。 :rot:
電氣裝置唔係一十一等如二?豰虒?.......:hammer::pocontent:  :yeah:  :mad:  :sick:  :massacre:

離線 eeee

• 初哥
  • *
Re: 都唔点答你
« 回覆 #7 於: 十月 28, 2004, 11:08:04 pm »
唔好意思,各位師兄,手快寫流,現鄭重道歉!關於問題,多謝各位幫忙,本人感激不盡

• 初哥
  • *
Re: 師兄返嚟啦
« 回覆 #8 於: 十月 28, 2004, 11:31:51 pm »
唔.......我感覺到.......tandy師兄返咗嚟嘞.......

4個e後輩︰有個問題問一問你,2.5mm可以負載20A,咁25mm咪可以負載200A??????? :lol:  :lol:  :lol:

一條銅巴接幾多條線無規定,一粒螺絲接幾多粒線耳就有規定,不過都唔係明文規定,係考慮線耳銅等值,積係話唔可以線耳搭線耳,銅巴底面各收一粒線耳就ok,明唔明呀工友!咁咪積係唔可以接多過三條囉。  :idea:  :idea:

離線 eeee

• 初哥
  • *
« 回覆 #9 於: 十月 28, 2004, 11:36:04 pm »
完全明白,好高興各位長細解答,唔該..............!

• 初哥
  • *
Re: 都唔点答你
« 回覆 #10 於: 十月 28, 2004, 11:39:18 pm »

eeee 寫道:
唔好意思,各位師兄,手快寫流,現鄭重道歉!關於問題,多謝各位幫忙,本人感激不盡

4個e 工友︰
好...做得好,反應快,有問題積管問,幫到你實幫。 :sante:

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #11 於: 十月 29, 2004, 12:48:49 am »
四個e工友:

你重味回答我的問題[13A插座可唔可以接三條線]可以點解?唔可以又點解?

Dicky工友所講的線耳接觸面,相對是銅巴的一比七流線型效應。這一点有非常之多的工友無論是新入行或是資深的電工也會忽略。

所以話做電氣的首要條例就是接觸,接觸良好的裝置及器件事故都小?齱I

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #12 於: 十月 29, 2004, 01:32:18 am »
Dicky工友:

即係是這個"即"不是這個"積",小心用字,在我們發言工友中,有一個用字好掂?謘A免得比人話就唔係幾好啦!

雖然網上文化的用字我都覺得無所謂,886(拜拜囉) 4u(for you) 都係咁用,但他又唔想?鵅A大部份的電燈佬?黑韖J螺絲批叻過?項均A讀得書都唔去學師做電燈佬啦!你話我話?齱I

離線 eeee

• 初哥
  • *
« 回覆 #13 於: 十一月 01, 2004, 09:03:55 pm »
識我就唔係好識!但.......我都想試下,13A蘇用電纜放是可以,用電支線放係唔得!有錯請明示,問題太深啦

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #14 於: 十一月 03, 2004, 12:07:54 am »
四個e工友:

嘩........你又九唔搭八又再次笑到班工友碌地啦!:rot: 這條只算是電氣行裡的小學題目都叫深!? 死啦死啦!!!!!……….:cry:  :cry:

咁再問你一條幼稚園問題-那…歐姆定律是什麼?你唔好同任何人講你唔識,因做任何電類工種,上至高壓下至對講機(高低壓、強弱電)都必定要識。如果真?鰣躞悜囍n同任何人講你做電,以勉影衰我們電氣行。做?魖滮T年老散………….真?鬖h謝多謝…………!!!!!!

:martien: