作者 主題: 制柜跳左(重)制  (閱讀 12939 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 陳樹熊

• 初哥
  • *
  • 文章數: 6
制柜跳左(重)制
« 於: 十一月 08, 2008, 03:45:40 am »
制柜跳左(重)制個制係1000a係工電上大樓既~!
我個牌係a0但d客係咁打電話去管理處槽話無電用~!
個到又得我一個人又無其他人因為個到係得我一個睇火~!
咁我可以點做呢個物業管理處主任又係咁叫我入去打個制~!
大佬呀~我又唔知道咩事跳制咁就入去打返個制好大獲架~如果你係我你地會點做呀~!
...P.S
最後我都係死死下入去打返個制但打唔起最後都係要等人黎9~我都唔想入去打但係我唔打佢就會打我小報告佢又話你唔打就唔好做啦~ >:( >:( >:(如果你係我你地會點做呀 :'( :'( :'(

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
回覆: 制柜跳左(重)制
« 回覆 #1 於: 十一月 08, 2008, 04:56:05 am »
唔打掣!打(九)佢! ;D ;D ;D
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 wang

• 初哥
  • *
  • 文章數: 72
« 回覆 #2 於: 十一月 08, 2008, 09:31:35 am »
担挑也曾做過竹筍嚟!有人牌以來、每個有人牌者、都有可能遇到樹熊哥處境、
個電掣大過電牌、曬頭!

離線 johnsonleung

• 初哥
  • *
  • 文章數: 277
« 回覆 #3 於: 十一月 08, 2008, 11:08:39 am »
古人鄭板橋不為五斗米折腰。現代人不為自己也要為屋企人吃飯問題而向現實低頭。

要做嘢唯有小心D,如果個1000A大制都跳得的話,如果唔係跳水氣,而係跳O/L咁就唔可以隨便打掣,依個唔係有無牌的問題,而係安全問題,要攪清楚才可打掣;最低限度也要將下游的負載開關分斷才可以將大掣送電。

離線 4169

• 初哥
  • *
  • 文章數: 79
« 回覆 #4 於: 十一月 08, 2008, 04:00:41 pm »
兄台,

同主任講,我個牌唔夠大,盡快幫我攪大個牌,就可以名正言順唔使心慌慌去打掣。
乘機盲佬打蛇隨棍上,市懀些有着數,主任會對你另眼相看唔敢看小你。(唔係粗口)

離線 小師弟

• 初哥
  • *
  • 文章數: 90
  • 成長中
« 回覆 #5 於: 十一月 08, 2008, 09:44:22 pm »
大佬呀~我又唔知道咩事跳制咁就入去打返個制好大獲架~如果你係我你地會點做呀~!
...P.S
最後我都係死死下入去打返個制但打唔起最後都係要等人黎9~我都唔想入去打但係我唔打佢就會打我小報告佢又話你唔打就唔好做啦~ >:( >:( >:(如果你係我你地會點做呀 :'( :'( :'(

樹熊樓主:
如果小師弟係你,會解釋番比管理處主任知,載流量大過自己本身個電牌,而又無適當級別的電工在場,基本上唔可以操作任何相關器件,這是法例上的要求;如果主任仍然要求打番個掣,未話比佢聽如果真係出現問題時有人或有關部門追究起來,管理處可能需要承擔一定責任。打好定唔打好,其實真係一個幾難的問題。

:-[
====== 以 下 內 容 需 要 回 覆 才 能 觀 看 ======

離線 linine

• 初哥
  • *
  • 文章數: 131
« 回覆 #6 於: 十一月 08, 2008, 09:51:15 pm »
...P.S
千萬不要打,有事上來,你一定上身,保險可能都無.打工咋,@_@
可以做出凡人做唔出既野,所以叫做神.
勿以善小而不為,勿以惡小而為之.

離線 HKEE-whatsapp技術討論精選

• 初哥
  • *
  • 文章數: 95
« 回覆 #7 於: 十一月 10, 2008, 09:21:59 am »
樹熊兄:
份工係咪好好pay先? 值唔值得用條命去博? 如果值,或者不得不博,
我贊成小師兄既意見,一於落住羅友吊頸,先小人後君子。

4196兄,如果個主任識搞大個牌,即係佢知電牌d野,就唔會強人所難啦。

結果點呢? 打左? 定冇打?
鶴一隻,九唔搭八嗰隻

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #8 於: 十一月 10, 2008, 11:23:20 am »
如果你長期在該處工作,趺制的原因你應該略知一二。

這就是----------猛虎不及地頭蟲。

身為電燈佬,除了日常維修,人工 " 奀飛 " 亦要有一種使命感,我相信絕大部份人都可以權衡輕重,不要因為唔順自己個大佬就把難題交給他,因為果班住客和商鋪是無辜的。

唔通個制出曬煙都打咩?但係跳制最大可能是誤跳或者是偶然誤觸,這些都是應該復原而且是安全的。
有一行規,亦有網友說過,跳 E/F 唔怕打,跳 O/L 一定要查清楚才打,看看有沒有過熱是最基本的常識,其他方法及步驟,幾乎所有有責任感的行家都可以做。

記著:我們是要尊重個電牌,亦要尊重電牌的規則,但唔係大曬。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 陳樹熊

• 初哥
  • *
« 回覆 #9 於: 十一月 11, 2008, 01:39:16 am »
小弟好多謝大家既意見以及關心~ ;D ;D~
但係小弟既工作經驗係一日睇火都未做過架~! >:( :(
我既工作經驗係地盤電以及裝修電~! :angel: :angel:
我而家既工作反維係全棟大廈既~風.火.水.電.泥水.木工.油漆都要做重要係得我一個人做炸如果要幫手就要找石Q幫我都唔知道可以做幾耐呀~!
講返單野先我打唔到個制之後就維有打電話返去工程部等人黎9到左中午工程部~d~大哥黎左重有先前工程斑x頭人齊之後就去制房睇睇跟住就上大樓制房張~d~大制~off~左佢(係每一層)再去地下大制房打返個制~ok~左之後就上大樓竹層打返個制但打完之後唔93分鐘又跳返跟住佢地就羅個表上大樓竹層它但它個無事~!
之後佢地就話兒係個1000a制有問題佢地就張個制拆卸左出黎係裹面拆除左一~d~野之後就裝返上去就ok
佢地又打電話去問有無呢重x號既1000a制但找來找去都無人有~?(呢個刑號無再出啦)
之後工程部就同業主個邊講話係個制有問題要換但廠就無再出呢個刑號要從新做個一連串新既野
之後佢地就等左個0鐘無再跳之後就就左啦~!
我聽佢地講話呢個刑號既制唔係咁好架有無人知道係唔係呀~!thx~
但係我睇個制柜個a數表R.Y.B分別都係0.5我唔明個0.5係有乜用呀有無人知道呀~thx~

離線 陳樹熊

• 初哥
  • *
« 回覆 #10 於: 十一月 11, 2008, 01:51:12 am »
如果你長期在該處工作,趺制的原因你應該略知一二。

這就是----------猛虎不及地頭蟲。

身為電燈佬,除了日常維修,人工 " 奀飛 " 亦要有一種使命感,我相信絕大部份人都可以權衡輕重,不要因為唔順自己個大佬就把難題交給他,因為果班住客和商鋪是無辜的。

唔通個制出曬煙都打咩?但係跳制最大可能是誤跳或者是偶然誤觸,這些都是應該復原而且是安全的。
有一行規,亦有網友說過,跳 E/F 唔怕打,跳 O/L 一定要查清楚才打,看看有沒有過熱是最基本的常識,其他方法及步驟,幾乎所有有責任感的行家都可以做。

記著:我們是要尊重個電牌,亦要尊重電牌的規則,但唔係大曬。
師兄你好呀小弟才x學錢呀~想問下E/F同O/L係咩黎架thx~唔該子教~thx~小弟之係做左十幾日睇火炸~thx~

離線 W. H. Cheung

• 版主
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #11 於: 十一月 11, 2008, 02:14:22 am »
陳樹熊工友:
"個掣柜個A錶R.Y.B分別都係0.5",單位係KA,
即係仟安培,所以0.5即係500A。
即係由500A才清楚見到幾多電流。
E/F = earth fault relay = 漏電保護繼電器(俗稱水氣錶)
O/L = over load relay = 過載保護繼電器。
O/L又有人叫O/C (over current relay)。
若果陳工友不太懂掣柜,建議不要亂打掣。
另外可到エ會進修掣柜課程。 ;)
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 W. H. Cheung

• 版主
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #12 於: 十一月 11, 2008, 02:23:22 am »
陳樹熊工友:
你似乎貼錯位置,子版面係水泵 :o
重有" 制柜跳左(重)制"
 ???我想了成分鐘先知(重)制即係總掣 ;D
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 johnsonleung

• 初哥
  • *
  • 文章數: 277
« 回覆 #13 於: 十一月 11, 2008, 01:16:40 pm »
佢地又打電話去問有無呢重x號既1000a制但找來找去都無人有~?(呢個刑號無再出啦)
之後工程部就同業主個邊講話係個制有問題要換但廠就無再出呢個刑號要從新做個一連串新既野
之後佢地就等左個0鐘無再跳之後就就左啦~!
我聽佢地講話呢個刑號既制唔係咁好架有無人知道係唔係呀~!thx~
但係我睇個制柜個a數表R.Y.B分別都係0.5我唔明個0.5係有乜用呀有無人知道呀~thx~

陳工友:

從你上傳的照片見到,嗰個1000A大掣係 MG(施耐德)廠的 Masterpact 系列產品,最高容量可達6300A,現時還有生產和銷售,如果有興趣的話可以打電去代理問吓,或者去廣東道問下鴻X林先生或李小姐問吓有無現貨。因為你唔熟悉掣柜,無辦法知道這個總掣有沒有連接附加的保護系統,包括E/F和O/C。
面板上祗有最基本的過載曲綫調整旋鈕去改變跳脫的限值和時間。
這類型開關如果沒有安裝附加保護系統,與一個普通的MCCB是沒有太大分別的,祗對過載和短路起作用,發生接地故障時會因為環路阻抗不足夠而不會動作。
我地有理由相信,你所講的跳掣是過流或短路引起的,不是接地故障引致的,係嗎?

離線 cocobee

• 初哥
  • *
  • 文章數: 41
« 回覆 #14 於: 十一月 12, 2008, 12:30:28 am »

其實隻隻新型號的ACB都差唔多, 無乜話好唔好, 但個人比較喜歡MG, 暫時閂咁多次掣, 你相中呢隻型號用左10年8年都未試過打唔起(再舊一款型號就難講), 又未試過DRAW唔到隻掣, 其他牌子就算新型號,用左4,5年既都可能打吅起, 所以個人上幾BUY MG....(以上為個人意見 8))