作者 主題: Change over問題  (閱讀 6576 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 tinglun

• 初哥
  • *
  • 文章數: 7
Change over問題
« 於: 六月 27, 2008, 02:09:49 pm »
請問change over上的AC1,AC2&AC3有什麼分別?什麼時候用AC1,什麼時候用AC3
 ??? ???

離線 johnsonleung

• 初哥
  • *
  • 文章數: 277
回覆: Change over問題
« 回覆 #1 於: 六月 27, 2008, 05:50:23 pm »
請問change over上的AC1,AC2&AC3有什麼分別?什麼時候用AC1,什麼時候用AC3
 ??? ???

請問你知唔知乜野係電阻性負載?乜野係電感性負載呢!乜野開關掣(或者刀掣)可以係一台摩打滿載運行時無須停車,可以即時冧掣?

咁樣講可唔可以幫到你嗎?

• 初哥
  • *
« 回覆 #2 於: 六月 27, 2008, 08:44:05 pm »
再補充一下

AC1、AC2、AC3;再加上 AC4 的文字後面有沒有標示電流值?

AC1 是否最大,AC2 較次,AC3 最少,如果有 AC4 的話,應該更少,對嗎?

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #3 於: 六月 28, 2008, 03:04:25 am »
各位師兄請歸位:

裝CHANGE-OVER最好用AC3,因為現今一般電路好小機會只有電阻電路,唔只馬達有隻火牛都會算是電感電路。
Tandy:不斷學習,一專多能。

• 初哥
  • *
« 回覆 #4 於: 六月 28, 2008, 10:02:43 am »
各位師兄請歸位:

裝CHANGE-OVER最好用AC3,因為現今一般電路好小機會只有電阻電路,唔只馬達有隻火牛都會算是電感電路。

非常同意 TANDY 的觀點,現時屋宇裝置都離不開電動機和火牛,無論 CHANGE OVER 裝置或接觸器都是按 AC3 所表示的電流值去選用,不論用戶將來改用其他類別用電設備都唔會有大問題。
« 上次編輯: 六月 28, 2008, 09:50:45 pm 由 johnsonleung »

離線 擇善固執

• 頂級師傅
  • 文章數: 1791
« 回覆 #5 於: 六月 29, 2008, 07:12:47 pm »
非常同意 TANDY 的觀點,現時屋宇裝置都離不開電動機和火牛,無論 CHANGE OVER 裝置或接觸器都是按 AC3 所表示的電流值去選用,不論用戶將來改用其他類別用電設備都唔會有大問題。

駁咀 :

某豪宅的電熱水爐.
使用的電磁掣,
的電流量,
要採用 AC3 計算 ?
« 上次編輯: 六月 29, 2008, 07:24:50 pm 由 擇善固執 »
經驗分享! 知識交流! 集思廣益! 共步向前!

離線 bbb81

• 初哥
  • *
  • 文章數: 64
« 回覆 #6 於: 七月 13, 2008, 09:00:43 pm »
can i use LC2 - D40004M7 for a 63A c/o contactor box?