作者 主題: 商店用電3相不平行會有什麼問題?  (閱讀 28244 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 go2shing01

• 初哥
  • *
  • 文章數: 114
Re: 商店用電3相不平行會有什麼問題?
« 回覆 #75 於: 九月 17, 2015, 12:54:34 pm »
現在越搞越複雜
因不識計數
1為何不平衡是總電流去計而平衡就用每相去計再總和?
2如你所講正確唔怪得現在很多三相直氣錶都轉用了電子錶!可能已把無功計落電費度
3附件是機電署4個CT接4頭錶接線方法,我見過祗用1個N-CT去接E/F,個人理解它不可能做到殘餘電流啓動
 祇做到不平衡時N線起A而做到啓動
4看過附件又一問題為何是S1接地而不是S2接地呢?電工手冊及其它都是S2接地。曾在裏看過文章因電路是交流所以無所謂咁p2入P1出得唔得呢?CT不是用左、右手定律嗎?
網上揾到少少資料, 不過經由google翻譯網頁, 其實我都唔係好明佢講咩.....

我從使用 Tapatalk 的 LGL22 發送

離線 poonkinsun

• A級師傅
  • 文章數: 660
  • 幾拾年工齡的電燈什工
« 回覆 #76 於: 九月 17, 2015, 02:14:55 pm »
看過你的附件!又學識了一個CT的E/F,C丅是安放在接地缐上不是安在N缐上
上次都是在發電機看到這做法,有機下次做年撿看看是否安在水缐。
這設計等同地阻鉗錶可以看當時有幾多電游走去水缐!謝謝提供資訊
溫馨金句:難得胡塗!依法辦事!勤力工作揾$$$$$養小3*

離線 wkw

• 中工級
  • **
  • 文章數: 411
« 回覆 #77 於: 九月 17, 2015, 02:20:41 pm »
現在越搞越複雜
因不識計數
2如你所講正確唔怪得現在很多三相直氣錶都轉用了電子錶!可能已把無功計落電費度
3附件是機電署4個CT接4頭錶接線方法,我見過祗用1個N-CT去接E/F,個人理解它不可能做到殘餘電流啓動
4看過附件又一問題為何是S1接地而不是S2接地呢?電工手冊及其它都是S2接地。曾在裏看過文章因電路是交流所以無所謂咁p2入P1出得唔得呢?CT不是用左、右手定律嗎?

1) 三相不平衡的總电流已包含因不平衡所增加的电流,换而言之,將總电流/3,並不是真正的平衡時的相电流(只為方便計算)。如三相平衡就吾使 N 果 n 匹馬(不平衡所衍生的)。 即系,三相總和亦吾使120匹馬咁多!
2) 你份图 N 果個 CT 应该是保护用途,與电費無关……

咁,睇吾睇到 N 線的电費究竟边個比?

• 初哥
  • *
« 回覆 #78 於: 九月 17, 2015, 02:30:12 pm »
看過你的附件!又學識了一個CT的E/F,C丅是安放在接地缐上不是安在N缐上
上次都是在發電機看到這做法,有機下次做年撿看看是否安在水缐。
這設計等同地阻鉗錶可以看當時有幾多電游走去水缐!謝謝提供資訊
Poon師傅, 此圖的Y中心點是否即等於N, 將N線穿過CT接地?

• 初哥
  • *
« 回覆 #79 於: 九月 17, 2015, 02:33:50 pm »
1) 三相不平衡的總电流已包含因不平衡所增加的电流,换而言之,將總电流/3,並不是真正的平衡時的相电流(只為方便計算)。如三相平衡就吾使 N 果 n 匹馬(不平衡所衍生的)。 即系,三相總和亦吾使120匹馬咁多!
2) 你份图 N 果個 CT 应该是保护用途,與电費無关……

咁,睇吾睇到 N 線的电費究竟边個比?
Wkw師傅, 真係睇唔出邊個比?

離線 wkw

• 中工級
  • **
« 回覆 #80 於: 九月 17, 2015, 03:22:02 pm »
go2師博
梗系你比啦,你想吓,你chur多左电仲要負責,有無咁著數!
你的概念須要搞清楚,否側点样講你都好難明……
1)如若你功率因數做得吾好,會增加供电压力,即是你用多左电,用多左电点解电流吾系大左?
   功率因要求最起碼做到0.85是指若你做吾到,佢有权吾比电你……
2)温度上升,需要加大缐号就是电流大左!或者你可話系R上升载流量吾夠;
咁,你要惗下40W灯泡点解會光d……

• 初哥
  • *
« 回覆 #81 於: 九月 17, 2015, 03:30:19 pm »
go2師博
梗系你比啦,你想吓,你chur多左电仲要負責,有無咁著數!
你的概念須要搞清楚,否側点样講你都好難明……
1)如若你功率因數做得吾好,會增加供电压力,即是你用多左电,用多左电点解电流吾系大左?
   功率因要求最起碼做到0.85是指若你做吾到,佢有权吾比电你……
2)温度上升,需要加大缐号就是电流大左!或者你可話系R上升载流量吾夠;
咁,你要惗下40W灯泡点解會光d……
Wkw師傅, 多謝賜教, 可能我係牛皮燈籠。
用電理當客戶自己負責, 如果無形用多嘅電都係客戶負責, 電力公司無任歡迎, 收多電費, 業績向上。無需要求客戶做靚功率因數及三相平衝, 這點費解?

離線 wkw

• 中工級
  • **
« 回覆 #82 於: 九月 17, 2015, 03:48:35 pm »
点解話無需要求客戶做靚功率因數及三相平衝?
供电側及cop都有写,只是你未參诱!

• 初哥
  • *
« 回覆 #83 於: 九月 17, 2015, 07:55:27 pm »
多謝wkw師傅提點, 我想cop是宏觀整個供電系統配套去寫。三相不平衝的影嚮對供電端大於客戶端, 所以有要求功率因數及三相平衝, 這點我實在忽略了。
自知認知未深, 於網上找找資料, 想不到我們的話題也被找到

一般指出多對變壓器繞組做成較大影嚮, 或是傳輸線發熱問題, 至於去到用戶端影嚮很少提出有大影嚮, 甚至有說在客戶端沒有影嚮......

參考吓
http://tc.wangchao.net.cn/zhidao/detail_2138969.html

https://tw.answers.yahoo.com/question/index?qid=20070517000015KK00691

謝謝!
多謝wkw師傅提點, 我想cop是宏觀整個供電系統配套去寫。三相不平衝的影嚮對供電端大於客戶端, 所以有要求功率因數及三相平衝, 這點我實在忽略了。
自知認知未深, 於網上找找資料, 想不到我們的話題也被找到

一般指出多對變壓器繞組做成較大影嚮, 或是傳輸線發熱問題, 至於去到用戶端影嚮很少提出有大影嚮, 甚至有說在

離線 wkw

• 中工級
  • **
« 回覆 #84 於: 九月 17, 2015, 08:39:25 pm »
go2師博
去到用戶端影嚮很少提出有大影嚮,  这是因一般都勿略嚴重性……
我以上説几点影响,全部都與用戶有关!包括多出的电費,
因為三相不平衡多出的电流同時亦三相电流升高(請用矢向量思考)
多出的电費已在三相道收左你(請了解下錶的原理)與 N 缐無关。

嚴重性提示 :  P = I (平方)R 
所以影响的嚴重性是几何级部升!

離線 wkw

• 中工級
  • **
« 回覆 #85 於: 九月 17, 2015, 09:19:27 pm »
現在越搞越複雜
因不識計數

潘師博
吾好意思,睇漏左!
3) N 單 1個CT 去E/F 可能系比諧波用……

離線 poonkinsun

• A級師傅
  • 文章數: 660
  • 幾拾年工齡的電燈什工
« 回覆 #86 於: 九月 18, 2015, 09:11:02 am »
一個CT比E/F做法祇在老牌屋苑總掣(後期換ACB已改成4個)及發電機見過
可能以前老師傅覺得青缐正常很少電流,如有大電流產生可能是有相缐經其他途剄遊走引至N起有大電流出現
發電機情況應該跟上面附件做法CT安在水缐而不是安在N線
但這做法應該在TN-C系統才生效掛。香港原本是TT(400A地線供電)現在是TT+TN-C(2250A已是TN-C+TT)
漏電有機會經其他途剄遊走不經發電機水缐咁這E/F有機會失去作用!
不知正確否?謝謝討
溫馨金句:難得胡塗!依法辦事!勤力工作揾$$$$$養小3*

• 初哥
  • *
« 回覆 #87 於: 九月 18, 2015, 09:37:26 am »
一個CT比E/F做法祇在老牌屋苑總掣(後期換ACB已改成4個)及發電機見過
可能以前老師傅覺得青缐正常很少電流,如有大電流產生可能是有相缐經其他途剄遊走引至N起有大電流出現
發電機情況應該跟上面附件做法CT安在水缐而不是安在N線
但這做法應該在TN-C系統才生效掛。香港原本是TT(400A地線供電)現在是TT+TN-C(2250A已是TN-C+TT)
漏電有機會經其他途剄遊走不經發電機水缐咁這E/F有機會失去作用!
不知正確否?謝謝討
我要再學習吓TN-C與 TT系統先.....

離線 wkw

• 中工級
  • **
« 回覆 #88 於: 九月 19, 2015, 08:46:57 am »
單 1個CT 套N缐 做漏电保护应該有難度(或只是我不董!),
要睇佢去左E/F Relay 後 用来控制乜嘢?
我估可能系SPD,或者系比諧波用……

另外,單 1個CT 套地缐 做漏电保护,會吾會容易被行雷扞扰呢?

離線 lawkmlaw

• 初哥
  • *
  • 文章數: 7
« 回覆 #89 於: 十一月 15, 2023, 08:18:40 pm »
長知識,謝謝分享

選擇實惠搬屋,享受價格合理、服務周到的搬家體驗