作者 主題: " 九線制 " 線路圖  (閱讀 91240 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 deetsang

• 初哥
  • *
  • 文章數: 2
" 九線制 " 線路圖
« 於: 八月 01, 2005, 10:04:23 pm »
請問有冇師兄有所有九線制既圖呀?因為據我所知係有幾款架,謝謝幫忙.......
可以 send 去我個 e-mail:deetsang210@yahoo.com.hk
小弟真係好需要呀!好感激各路英雄 :amour2:  :sante:

離線 ip-BEN-BY_WEBMASTER

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
Re: " 九線制 " 線路圖
« 回覆 #1 於: 八月 04, 2005, 04:32:36 pm »

deetsang 寫道:
請問有冇師兄有所有九線制既圖呀?因為據我所知係有幾款架,謝謝幫忙.......
可以 send 去我個 e-mail:deetsang210@yahoo.com.hk
小弟真係好需要呀!好感激各路英雄 :amour2:  :sante:

deetsend兄:
 閣下的胃口都唔細,”所有”九線掣圖都啃得落?
 Sent 住壹款應?麉璆?,慢慢傾!
請收電郵.,

離線 hing

• 中工級
  • **
  • 文章數: 324
« 回覆 #2 於: 八月 04, 2005, 09:33:07 pm »
各位工有:
不如愚弟同大家玩玩
愚弟今天貼上未完成線路圖
愚弟會逐日將它完成
如愚弟劃錯各位前輩最緊要出聲啊

離線 ip-BEN-BY_WEBMASTER

• 初哥
  • *
« 回覆 #3 於: 八月 05, 2005, 12:13:53 pm »

hing 寫道:
各位工有:
不如愚弟同大家玩玩
愚弟今天貼上未完成線路圖
愚弟會逐日將它完成
如愚弟劃錯各位前輩最緊要出聲啊
[/quote                      
hing兄:
敬佩閣下胸懷若谷,故大膽提出本人愚見,線路圖內各線連接點盡可能作出清楚的顯示,如•, 另時間掣接點與一般的 (上開下閉,右開左閉) 有多少出入,點睇!

離線 hing

• 中工級
  • **
  • 文章數: 324
« 回覆 #4 於: 八月 05, 2005, 12:50:13 pm »
ip前輩:
多謝閣下贊賞
閣下果然真才實料,佩服,佩服

離線 she

• 初哥
  • *
  • 文章數: 1
« 回覆 #5 於: 八月 05, 2005, 04:46:46 pm »
himg兄:
閣下的麼打冇可能轉得到,大家點睇? :lol:  :lol:  :lol:

離線 W. H. Cheung

• 版主
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #6 於: 八月 06, 2005, 12:35:22 am »
Hing兄:
等我又來趁熱鬧,閣下之圖是有一些問題,不過留待she指正。
 :-D  :-D
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #7 於: 八月 06, 2005, 02:40:40 am »
各位工友:

那麼高興人多多我又要加入。she 兄:hing兄都話大家比意見咯你做嘜:lol:人!hing 兄套線路唔只唔識行連燈都唔識亮。我也提一句,控制線多數由紅氣(R)取電,這個是一個不成文及慣性的規矩。
其餘由She 兄解答。

:sante:  :sante:  :sante:  :pint:  
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 she

• 初哥
  • *
« 回覆 #8 於: 八月 06, 2005, 07:29:41 am »
Tandy兄:
小弟話麼打行的時候行車燈會亮。閣下點睇。
小弟不是 :lol: 人:小弟是覺得好:lol: 唔好誤會呀!

----------------------------------------------------
deetsang工友:

Tandy兄說控制線多數由紅氣(R)取電,原因何在?

這是表現閣下誠意的機會,ip前輩圖多的是,小弟相信ip前輩要睇下閣下的誠意。

• 版主
  • 頂級師傅
« 回覆 #9 於: 八月 06, 2005, 09:54:35 pm »
she及Tandy兄:
若星索掣索到,造成浮起之平衡點,或者可以有220V供控制線路使用,但連星索掣也索不到,何來零線?所以同意Tandy兄所說。
 :-D  :sante:

• 版主
  • 頂級師傅
« 回覆 #10 於: 八月 06, 2005, 09:55:34 pm »
另外Hing之圖為何有2條青link?火線是用Fuse才對。至於control用紅相,部份街外製品是的。但我個人卻習慣用藍相,因為太多人單相用紅相,令到紅相較容易死。故我通常是用藍相。
 :-D  :sante:

離線 she

• 初哥
  • *
« 回覆 #11 於: 八月 06, 2005, 10:56:39 pm »
相信deetsang工友:已沒有上討論區跟進。
控制線由那相取電都有
以弟經驗紅相較多,相信是習慣
其次籃相,相信是就位置
最好同一座建築內有遙控的都用同一相。
控掣線放於同一管道同相當然較為理想。
小弟以前四圍走急修。
如有講錯請勿見笑

:lol:  :lol:  :lol:  :lol:

離線 she

• 初哥
  • *
« 回覆 #12 於: 八月 07, 2005, 07:21:38 pm »

Tandy 寫道:
各位工友:

那麼高興人多多我又要加入。she 兄:hing兄都話大家比意見咯你做嘜:lol:人!hing 兄套線路唔只唔識行連燈都唔識亮。我也提一句,控制線多數由紅氣(R)取電,這個是一個不成文及慣性的規矩。
其餘由She 兄解答。

:sante:  :sante:  :sante:  :pint:  

Tandy 兄:
搵支他筆扲個Y索掣入去,閣下點睇? :duel:  :duel:  :duel:

離線 thomaslam

• 初哥
  • *
« 回覆 #13 於: 八月 09, 2005, 10:57:06 pm »
小弟有另一問題,U-V-W對R-Y-B
那X-Y-Z,是否對另一組的R-Y-B?

離線 she

• 初哥
  • *
« 回覆 #14 於: 八月 09, 2005, 11:50:47 pm »

hing 寫道:

thomaslam 工友:
小弟假設九線制的控制均配上合適索掣接點,九線制已可正常操作。
但N線錯接在麼打星點。