作者 主題: 驚..................  (閱讀 23777 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 happyboy

• 初哥
  • *
  • 文章數: 5
驚..................
« 於: 五月 18, 2009, 12:10:41 am »
想問下各位.師傅...我做D商埸返新GA...果日將完先500電綫CUT左再駁去其他裝置....但當CUT條N綫時發出火花....但我己關掣.....用他筆又冇電.......各位師傅點解呀?????謝謝.....

離線 shing888

• 中工級
  • **
  • 文章數: 408
回覆: 驚..................
« 回覆 #1 於: 五月 18, 2009, 12:21:27 am »
應該關錯掣,他筆壞左。
本是同行生、相窒何太急!

離線 W. H. Cheung

• 版主
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #2 於: 五月 18, 2009, 01:57:35 am »
想問下各位.師傅...我做D商埸返新GA...果日將完先500電綫CUT左再駁去其他裝置....但當CUT條N綫時發出火花....但我己關掣.....用他筆又冇電.......各位師傅點解呀?????謝謝.....
500係500A定500sqmm,不過都唔重要,
你雖然已經關掣,但我相信你個一定是TPN掣,
條N線根本無隔離,即係老師父口中常說的"真青",
條"真青"由於有微弱電壓(同 E 作比較),
一般來說祇有幾Volt 之AC,
short 了落殼 ( E )當然會有火花。 :D
笑一笑,世界更美妙!!!

• 版主
  • 頂級師傅
« 回覆 #3 於: 五月 18, 2009, 02:02:05 am »
應該關錯掣,他筆壞左。
我唔敢話一定無此可能,
但看happyboy的表達,似乎不是shing888 工友所講,
重有,我想問吓shing888 工友,
點解條"真青"會有微弱電壓?

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #4 於: 五月 18, 2009, 10:17:47 am »
呢個由於線槽有很多電線,所以唔排除呢個係假氣或飛氣,話者有人在其他電路借青。所以在剪電線一定唔好火線青線一齊剪、因如果真係有電就大獲。再講微弱電壓 W. H. Cheung工友知唔知、他筆他可以他最小交流電電壓幾多?
« 上次編輯: 五月 18, 2009, 11:15:17 am 由 shing888 »

• 版主
  • 頂級師傅
« 回覆 #5 於: 五月 18, 2009, 12:17:42 pm »
500係500A定500sqmm,不過都唔重要,
唔知shing888 工友有無睇清楚Happyboy "500電綫CUT左再駁去其他裝置"
500不論是500A定500sqmm,通常甚少與最終電路的"線仔"放在同一線槽,
因此"假氣或飛氣"的可能性甚低,
除非Happyboy 工友係指500條N線一齊CUT ;D
就算線槽真係可放入500條N線,
我估無一個師兄可以一次過剪斷500條N線 :D :D
我估shing888 工友應該幾後生,
未必知老師父口中常說的"真青"是甚麼意思,
不過我不是睇少你,相信假以時日,
shing888 工友定可在電氣界打響名堂。
至於他筆可以他最小交流電電壓幾多?
你講的是傳统式定電子式?
而且就算是直流電,祗要電壓足夠,傳统式他筆也可以著燈 :D
一般來說50V-70V以下他筆便未必可測量到是否有電,
當然每個品牌不同,可能我孤陋寡聞,
我都未聽過傳统式他筆有何國際標準。
但大家要記住,他筆祗是輔助工具,
完全信佢隨時電死都未知為乜 :D :D

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #6 於: 五月 18, 2009, 12:39:02 pm »
哈哈哈,傳统式他筆其實可以他到交流電二十四伏特。但大家要記住,他筆祗是輔助工具,完全信佢隨時電死都未知為乜。另外相信閣下都係坐寫子樓多,如果又唔係關錯掣,又唔係飛氣,又唔係他筆壞,係點解呢?何謂真青呢?大家應該知道什麼是中性線,在三相電路當中佢係什麼角色。還有一個可能,除非係回頭氣但我之前都有講。今次我win硬!電氣男如果你睇到就一齊討論下。

• 版主
  • 頂級師傅
« 回覆 #7 於: 五月 18, 2009, 05:40:13 pm »
哈哈哈,傳统式他筆其實可以他到交流電二十四伏特。但大家要記住,他筆祗是輔助工具,完全信佢隨時電死都未知為乜。另外相信閣下都係坐寫子樓多,如果又唔係關錯掣,又唔係飛氣,又唔係他筆壞,係點解呢?何謂真青呢?大家應該知道什麼是中性線,在三相電路當中佢係什麼角色。還有一個可能,除非係回頭氣但我之前都有講。今次我win硬!電氣男如果你睇到就一齊討論下。
年輕人對自己有信心是好事,但小心過份自信,
我唔介意你拾人牙慧,祗要出發點正確,是提醒工友為工友好便OK ::)
我可以繼續同你傾此問題,但先要約法三章,
1. 純技術交流,不可發脾氣,不可人身攻擊,勝負要處之泰然。
2. 不可說過又不算,隨意修改之前所發表的言論,若要修正,需另文發表,讓討論區的人知道事件來龍去脈。
3. 不要說我大虾細,如有爭議不能判斷,由討論區的人投票作決定。

未知上述三點,shing888 工友是否同意 :police:

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #8 於: 五月 18, 2009, 05:52:27 pm »
一我非常尊敬你,如為前輩。二知道。三明白。我都有三個要求,一我不是後生仔,二其他主題要清晰無誤、到最後要有答案,三唔可以搵其他人幫手。W. H. Cheung工友你是否願意和shing888討論嗎?

• 版主
  • 頂級師傅
« 回覆 #9 於: 五月 18, 2009, 06:08:17 pm »
一我非常尊敬你,如為前輩。二知道。三明白。我都有三個要求,一我不是後生仔,二其他主題要清晰無誤、到最後要有答案,三唔可以搵其他人幫手。W. H. Cheung工友你是否願意和shing888討論嗎?

當然可以,但其他エ友自已插咀又如何?言論是自由的,
正如我亦不應干涉shing888 工友的言論。(違反約法三章除外)
而我所指繼續同你傾此問題,是指此主題,
shing888 工友若不停開主題的話,本人未必有時間去回覆,
祗不過shing888 工友話自己"win硬!"
應該唔怕掛 :D
重有,未必到最後要有答案,
若happyboy 工友不再出現,
又點知個case好似我的理解定你的看法 :o

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #10 於: 五月 18, 2009, 06:14:15 pm »
拾人牙慧呢個詞語不應該用係我道。以上係我多年經驗所得。希望你下次用適當的詞語吧。 :'(

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #11 於: 五月 18, 2009, 06:19:40 pm »
當然可以,但其他エ友自已插咀又如何?言論是自由的,
正如我亦不應干涉shing888 工友的言論。(違反約法三章除外)
而我所指繼續同你傾此問題,是指此主題,
shing888 工友若不停開主題的話,本人未必有時間去回覆,
祗不過shing888 工友話自己"win硬!"
應該唔怕掛 :D
重有,未必到最後要有答案,
若happyboy 工友不再出現,
又點知個case好似我的理解定你的看法 :o

我到知道會有問題,不如甘哪、因為同一問題會有幾個答案。如果答案係我講的我贏,如果係你講的你贏,好唔好! :laugh:

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #12 於: 五月 18, 2009, 06:27:12 pm »
首先應該係500電綫CUT左再駁去其他裝置,然後剪斷中性線,再由中性線接到線槽嗎?

離線 linine

• 初哥
  • *
  • 文章數: 131
« 回覆 #13 於: 五月 18, 2009, 07:34:51 pm »
年輕人對自己有信心是好事,但小心過份自信,
我唔介意你拾人牙慧,祗要出發點正確,是提醒工友為工友好便OK ::)
我可以繼續同你傾此問題,但先要約法三章,
1. 純技術交流,不可發脾氣,不可人身攻擊,勝負要處之泰然。
2. 不可說過又不算,隨意修改之前所發表的言論,若要修正,需另文發表,讓討論區的人知道事件來龍去脈。
3. 不要說我大虾細,如有爭議不能判斷,由討論區的人投票作決定。

未知上述三點,shing888 工友是否同意 :police:
辛苦你了,張師傅@_@
可以做出凡人做唔出既野,所以叫做神.
勿以善小而不為,勿以惡小而為之.

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #14 於: 五月 18, 2009, 10:51:16 pm »
500 條 N 線?
要幾多個菲箱?
就算 18 WAY 箱都只有 54 條,全部 RING 蘇都要 5 個箱,有冇咁多呀?

所以我推論是 500 mm sq 線。

500 線我好小用,一係 400 ,一係 630 。
« 上次編輯: 五月 18, 2009, 11:12:21 pm 由 Eric Wan »
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。