作者 主題: 講座 Notes  (閱讀 5991 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

wong

• 訪客
講座 Notes
« 於: 五月 23, 2009, 09:58:23 pm »
今天發現2009年4月29日中電講座notes已可在工會網站《檔案下載》區下載,但是放在第一行而夾在舊notes中間,並特此通知當天未能出席的會員,King哥可否按上載日期排列,因如不是在網站找資料也可能錯過了,另工會開了這麼多講座但不是每個都放上網,想知是如何挑選的?  ???:police:

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
回覆: 講座 Notes
« 回覆 #1 於: 五月 24, 2009, 01:05:21 am »
Wong 兄:
今天發現2009年4月29日中電講座notes已可在工會網站《檔案下載》區下載,但是放在第一行而夾在舊notes中間,並特此通知當天未能出席的會員,King哥可否按上載日期排列,因如不是在網站找資料也可能錯過了,另工會開了這麼多講座但不是每個都放上網,想知是如何挑選的?  ???:police:
等我代King哥答你,若答錯請King哥指正 :D
每個講座是由該晚的講員自己編寫,故版權屬於該晚的講員,
因此,每次講座都會問該晚的講員二樣東西,
1. 可否給予該講義之軟複本予工會。
2. 是否容許在工會網站上傳,任人下載。
所以,若當事人沒有應承,是不會在網站上傳。
因部份牽涉個別公司或個人的資料,當事人未必想完全公開。
至於2009年4月29日中電講座notes 其實唔想咁快貼出來,
因為有部份有關新電線顏色代碼驗線的問題,
有幾位技術組的成員覺得需要中電作出澄清,
但唔知點解貼咗出來 ??? ???
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 king

• 管理員
  • 初哥
  • 文章數: 171
    • 電器工會
« 回覆 #2 於: 五月 27, 2009, 08:32:16 pm »
多謝w.h兄回答。
大至情形就係咁樣,要講者同意方會擺出來。
至於wong兄話
今天發現2009年4月29日中電講座notes已可在工會網站《檔案下載》區下載,但是放在第一行而夾在舊notes中間,
原因是技術問題:文件下載用既程式預定是用名稱而非時間排序,至令即使新上傳的文檔會排在中間,可以按一下『排序方法』中的『提交日期』,令文檔從新排序。長遠會更新程式。
無論我是否在思考,前途總是一片光明-_-

離線 king

• 管理員
  • 初哥
    • 電器工會
« 回覆 #3 於: 五月 27, 2009, 08:46:59 pm »
至於2009年4月29日中電講座notes 其實唔想咁快貼出來,
因為有部份有關新電線顏色代碼驗線的問題,
有幾位技術組的成員覺得需要中電作出澄清,
但唔知點解貼咗出來 ??? ???

w.h兄:
其實我地收到中電email,除有當晚講座notes外,仲有中電對當晚提問者的答覆。同時有會員追問何時可下載,我便擺出來勒。 :laugh:
昨日又收新料,今次會先等技術組睇睇再上。 :laugh:

wong

• 訪客
講座 Notes
« 回覆 #4 於: 七月 17, 2009, 09:15:21 pm »
King哥:
有關首頁『2009年7月9日講座notes 提供下載』和以往不同,顯示『歡迎到 Horde』及要登入,點解會咁架?我都知你要籌備明天的活動,活動後盡快更正啦!

離線 king

• 管理員
  • 初哥
    • 電器工會
« 回覆 #5 於: 七月 19, 2009, 08:58:23 pm »
唔係挂?? 我試左兩次都去到相同而正確既地方WO :)

wong

• 訪客
講座 Notes
« 回覆 #6 於: 七月 19, 2009, 10:10:37 pm »
King哥:
你有沒有嘗試下載啊?無論你選Part1/part2或part3再按下載便會帶你到『歡迎到 Horde』及要登入的版面,知如何下載,其實我已有當晚的講義但只有2 part版,因完場時孫Sir話有小小問題要修正,而網上是3 Part版故想下載看看有何分別.

離線 king

• 管理員
  • 初哥
    • 電器工會
« 回覆 #7 於: 七月 20, 2009, 12:21:17 am »
wong兄:
多謝你提醒。己經更正下載連結,請再試。