作者 主題: 弱電工作可否考A牌?  (閱讀 47296 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
Re: 弱電工作可否考A牌?
« 回覆 #15 於: 三月 03, 2005, 12:13:48 am »
Dicky:

1..工會有江湖地位掛。你試o下自己入申請表?
2.我電腦有問題掛?我冇興趣做五星,答應你,有三星馬上重新登記。
3.你唔應該輕視弱電師傅,他們實在不應逼考 A 牌,除非有志撈多瓣。
4.有問題想討論請 COPY 出o黎,唔搵喇!不過未必識答o架!
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
« 回覆 #16 於: 三月 03, 2005, 01:04:46 am »

EricWan 兄︰

請瀏覽『漏電斷路器』主題,Tandy 有『四方丁』問題要你回應。

:hammer:
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #17 於: 三月 03, 2005, 01:52:35 am »

Tandy 寫道:
EricWan 兄:

唔好攪咁多攞牌的事,不如你答咗我個漏電掣問題先啦!多謝   多謝! :-)  :-)  :-)

老友......我相信以上的回應都說得很清楚了,你都看不到我在那處搵你。請各下花多一点時間在這個討論區走多幾片,一定發現不少你以為說對的事.......其實是錯的...。 :idea:  :ange2:
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 ckchan

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
« 回覆 #18 於: 九月 22, 2005, 01:30:03 am »
我都想知

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #19 於: 九月 22, 2005, 10:31:26 am »
ckchan 工友:
考牌都可能得,是Dicky工友話可以的,但(才羅)牌就:

如果你如實說出,作為經驗資歷就[color=CC0000]包[/color]你唔得。

我建議你爭取多些電力工程經驗,作為資歷。

*我相信都係時候重新登記,因為我話過冇興趣做3星,何況宜家就快5星。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 ip-BEN-BY_WEBMASTER

• 初哥
  • *
« 回覆 #20 於: 九月 22, 2005, 09:00:42 pm »

Dicky 寫道:

EricWan 寫道:
叫弱電做 LV 都唔係唔適合掛?
有容乃大,你叫弱電師傅由頭考與他們無關之 A 牌課程?我認為他們是有電牌需要,但卻無需操作及維修,所以有簡單講解電掣房之存在危險理應可以了。唔俾牌唔通叫個電燈師傅在場咩?

EricWan 兄︰

石英燈牛, 220V 叫高 VOLT (HV) ,12V 叫低 VOLT (LV) 都還可以,因為一端比較高壓,而另一端比較低壓。

但強電叫高 VOLT (HV),弱電叫低 VOLT (LV),?鶾q學?謠艘N點都講唔通?苤I

學版主話事計,我?]係有牌既專業人士,講?炡ㄚY專業?囍n。

所以從事弱電行業既工友﹐都係考返個 A 牌穩陳?齱A最低限度讀完 A 牌之後,講?炡ㄠM業???魽A咁以後就唔會再叫自己做低 VOLT 佬啦!

:-D  :-D

咁多位前輩,:
高壓 High Voltage
低壓 Low Voltage
特低壓 Extra-low voltage
均有明確的伏特值(交流值以方根均值為準)!
唔係大大聲就贏??!
參閱有關資料,唔該?

離線 hing

• 中工級
  • **
  • 文章數: 324
« 回覆 #21 於: 九月 23, 2005, 09:11:43 am »
請教各位工友:
直流電是/否A牌範疇
多謝 :-)

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #22 於: 九月 24, 2005, 12:26:47 am »
要看電流有多少才能定。
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 Aley

• 初哥
  • *
  • 文章數: 142
« 回覆 #23 於: 九月 24, 2005, 11:38:08 am »
請問各位大佬:
咩野叫交流電咩野叫直流電點樣分

離線 king

• 管理員
  • 初哥
  • 文章數: 171
    • 電器工會
« 回覆 #24 於: 九月 24, 2005, 12:59:09 pm »

Tandy 寫道:
Simon0102:

無需任何證書,是旦一個閑人都可報讀電牌及考牌A,B,C都可以,取牌就需要實際工作經驗。

報讀A,B牌好多地方都可以,唔似EricWan講啲咁高深,工聯會最平。
 :pint:

Tandy兄:
呢幾句中題。不過同實際仲有小小出入:報考A牌都要填寫實際工作經驗,不過未須證明。
不過各位工友,弱電可否考A牌姑且不討論,但在即將實施的建造業工人註冊制度中,將有兩個屬於弱電的大工測試及必須註冊,分別為「建築物防盜系統技工」及「電訊系統裝配工」。據悉,相關大工的工作職能範疇可在環境運輸工務局的網站查閱,而相關測試則尚在預備中。同時,機電聯會的屬會「電子通訊技術人員協會」亦積極參,與詳情可往「協會」的網站www.ec-club.org.hk(留言及討論)
無論我是否在思考,前途總是一片光明-_-

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
« 回覆 #25 於: 九月 25, 2005, 11:07:46 pm »

ip 寫道:

咁多位前輩,:
高壓 High Voltage
低壓 Low Voltage
特低壓 Extra-low voltage
均有明確的伏特值(交流值以方根均值為準)!
唔係大大聲就贏??!
參閱有關資料,唔該?

ip 兄︰

我同 Tandy 及 EricWan 是講緊行內的口頭禪,並不是講高低壓的均方根。唔係大大聲講就代表你識睇討論區啲文章! :-D

不過既然閣下對特低壓有明確的認識,咁我就要請教吓究竟是 55 伏特以下是特低壓,還是 50 伏特以下是特低壓呢?請指教!:hammer:

註︰閣下利用引文回應文章,真係睇到我頭昏腦脹,睇嚟你要跟我學吓點樣用引文回應文章啦!

電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

• 初哥
  • *
« 回覆 #26 於: 九月 26, 2005, 04:33:11 pm »
[/quote]

ip 兄︰

我同 Tandy 及 EricWan 是講緊行內的口頭禪,並不是講高低壓的均方根。唔係大大聲講就代表你識睇討論區?齯撜飽I :-D

不過既然閣下對特低壓有明確的認識,咁我就要請教?翵s竟是 55 伏特以下是特低壓,還是 50 伏特以下是特低壓呢?請指教!:hammer:

註︰閣下利用引文回應文章,真係睇到我頭昏腦脹,睇?薛A要跟我學?屩I樣用引文回應文章啦!

ip 寫道:

咁多位討論區開國元老.,三,四,五星上將,前輩:
誠蒙賜教,愚弟承諾今後必定努力,用心好好學習!
窒人,就預計俾人窒,這個道理愚弟都略懂,咁多位點睇呢?
言歸正傳,有關高壓,低壓,特低壓的定義,由個人作出解釋,小弟愚見,不是任何人都會接受.
請參閱有關參考書籍,例: I .E.E WIRING RERGULATION
電力裝置規例 (第十六版) 第二部 定義 20頁低壓,特低壓的定義.請參考!

• 初哥
  • *