作者 主題: 弱電工作可否考A牌?  (閱讀 47255 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 simon0102

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
弱電工作可否考A牌?
« 於: 三月 01, 2005, 10:09:54 pm »
有電子文憑從事弱電工作,可唔可以報讀考A牌?
現在無讑轉行搵工乜都要電牌有乜方法可以攞到?

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
Re: 弱電工作可否考A牌?
« 回覆 #1 於: 三月 01, 2005, 10:39:34 pm »
Simon 工友:
抱歉,應該唔可以。
考 A 牌要有從事電力工程的證明信,而弱電並非該工程之一,所以不作為工作經驗。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #2 於: 三月 01, 2005, 10:40:05 pm »
你可報讀專業進修學院或大學機電課程( EE )或屋宇設備課程( BS ),其他工程學系都未必可以。
如果你的工作是有涉及電力部份,而又有五年以上,你就合乎報考資格。------明白未?

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #3 於: 三月 01, 2005, 10:40:27 pm »
其實弱電師傅時常要入電制房,大廈維修員亦要他們出示電工牌;我提意機電署應給他們一類牌 LV ,歸 R 類,亦要上一些簡單課程講解電力系統,更可讓他們接駁弱電系統電源。
工會既然有弱電工友,唔知會唔會為他們解決困難呢?各位網友又會否贊同呢?

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #4 於: 三月 02, 2005, 01:33:01 am »
Simon0102:

無需任何證書,是旦一個閑人都可報讀電牌及考牌A,B,C都可以,取牌就需要實際工作經驗。

報讀A,B牌好多地方都可以,唔似EricWan講啲咁高深,工聯會最平。
 :pint:
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #5 於: 三月 02, 2005, 01:53:26 am »

EricWan 寫道:
其實弱電師傅時常要入電制房,大廈維修員亦要他們出示電工牌;我提意機電署應給他們一類牌 LV ,歸 R 類,亦要上一些簡單課程講解電力系統,更可讓他們接駁弱電系統電源。
工會既然有弱電工友,唔知會唔會為他們解決困難呢?各位網友又會否贊同呢?

EricWan:

希望我無看錯,請留意弱電應叫做ELV不是LV。

我本人唔贊同,因A牌已經好易考不須再另加一種電牌。他們入電掣房內工作是會有機會觸碰到任何電力裝置,簡單電力常識是唔足以應付入到電掣房所會發生的事情,因每個電掣房都會有唔同的電力裝置。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #6 於: 三月 02, 2005, 01:59:43 am »
EricWan 兄:

唔好攪咁多攞牌的事,不如你答咗我個漏電掣問題先啦!多謝   多謝! :-)  :-)  :-)

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #7 於: 三月 02, 2005, 09:03:24 pm »
Tandy 工友:

我肯定考 A 牌係要有相關工作證明, 反而 B C 牌唔駛。
信是VTC收的,當然,證明信有冇人 check 就唔知。
因為 A 牌是純粹俾冇學歷證明電工報考。我肯定以上一事。

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #8 於: 三月 02, 2005, 09:04:02 pm »
霓虹叫 NS ,熱水爐叫 WH ,高壓叫 H 。有一種叫 OT ,多是掣櫃師傅持有,但會有一封機電署發出的信一起說明準許工程內容,譬如說掣櫃無限電流工程等。以上各種類別都要跟隨 R,A,B,C,四類牌,而 H 則只可跟 B,C 牌。

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #9 於: 三月 02, 2005, 09:04:37 pm »
叫弱電做 LV 都唔係唔適合掛?
有容乃大,你叫弱電師傅由頭考與他們無關之 A 牌課程?我認為他們是有電牌需要,但卻無需操作及維修,所以有簡單講解電掣房之存在危險理應可以了。唔俾牌唔通叫個電燈師傅在場咩?

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #10 於: 三月 02, 2005, 09:07:41 pm »
最後,你可唔可以講多次想和我討論的問題?

PS 我唔係想分開張貼,只因為一貼多幾個字,呢個網站就唔識行!

============完========

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
« 回覆 #11 於: 三月 02, 2005, 10:50:42 pm »

EricWan 寫道:
Tandy 工友:

我肯定考 A 牌係要有相關工作證明, 反而 B C 牌唔駛。
信是VTC收的,當然,證明信有冇人 check 就唔知。
因為 A 牌是純粹俾冇學歷證明電工報考。我肯定以上一事。

EricWan 兄︰

又再一次唔認同,唔信可以打電話去工會到問吓。

工會年中都唔知幫咗 n 咁多個學員去報考 A 牌試,全部都無需工作証明。

我公司有位補師可以做証人。

:-D
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

• 初哥
  • *
« 回覆 #12 於: 三月 02, 2005, 10:51:42 pm »

EricWan 寫道:
叫弱電做 LV 都唔係唔適合掛?
有容乃大,你叫弱電師傅由頭考與他們無關之 A 牌課程?我認為他們是有電牌需要,但卻無需操作及維修,所以有簡單講解電掣房之存在危險理應可以了。唔俾牌唔通叫個電燈師傅在場咩?

EricWan 兄︰

石英燈牛, 220V 叫高 VOLT (HV) ,12V 叫低 VOLT (LV) 都還可以,因為一端比較高壓,而另一端比較低壓。

但強電叫高 VOLT (HV),弱電叫低 VOLT (LV),喺電學嚟講就點都講唔通嘞!

學版主話事計,我哋係有牌既專業人士,講嘢都係專業啲好。

所以從事弱電行業既工友﹐都係考返個 A 牌穩陳啲,最低限度讀完 A 牌之後,講嘢都專業啲吖,咁以後就唔會再叫自己做低 VOLT 佬啦!

:-D  :-D

• 初哥
  • *
« 回覆 #13 於: 三月 02, 2005, 10:54:05 pm »

EricWan 寫道:
最後,你可唔可以講多次想和我討論的問題?

EricWan 兄︰

睇嚟閣下仲未設定好個私人傳訊喎,如果唔係,無理由 Tandy 燒哂炮仗咁搵咗你幾次都無反應架。

我已經攤咗出嚟兩次,話點樣設定私人傳訊囉喎,點攪呀工友。

定係你衝動得滯,設定好都無睇呀,願聞其詳。。。

• 初哥
  • *
« 回覆 #14 於: 三月 02, 2005, 11:00:54 pm »

EricWan 寫道:

PS 我唔係想分開張貼,只因為一貼多幾個字,呢個網站就唔識行!

EricWan 兄︰

我發表文章既時候,電腦從來都無發生以上既問題 ?

如果有,我晨早就做咗 5 星口水佬嘞,仲駛啲回應文章,吓吓都攪到水蛇春咁長咩!