作者 主題: 靠個chartered engineer 老細, 攞到A牌嗎?  (閱讀 37123 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
Re: 靠個chartered engineer 老細, 攞到A牌嗎?
« 回覆 #15 於: 二月 24, 2005, 07:00:29 pm »

wkko 寫道:
攞A牌學歷不是最重要,返而年資是必須有的,你必要有五年工作經驗才能考試...

[color=990000]錯[/color][/b]

香港哋任何工種要攞牌,都係學歷行先。

何況人哋係「給」牌,而唔係你所講既考牌,而且已佢既學歷,仲係 可以「給」B 牌添。
:-D  :-D
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 wkko

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
Re: 靠個chartered engineer 老細, 攞到A牌嗎?
« 回覆 #16 於: 二月 27, 2005, 10:29:57 pm »
當然有學歷是好的,但現在所講的只是A牌,試問香港地有多少個的電工有大學學位呢?
就算你讀到博士,但不符合A牌的條件也是無用!!

A申請電工A牌的資格是:
1〉 年滿23歲,在港居住滿五年以上人士,無須出示任何證件;
2〉 年滿23歲,在港居住滿一年以上之新來港人士,須出示:
  a: 4年以上國內電力工作證明文件,及
  b: 1年以上香港電力工作證明文件;
3〉 年齡介於21至23歲之間的人士,須出示五年電力工作經驗信件。
4〉 不足21歲人士不能參加考試。

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
« 回覆 #17 於: 二月 27, 2005, 11:39:02 pm »
wkko 工友︰

究竟係我和其他工友表達能力有問題,定係你領悟能力有問題? :-?

我相信你已經離哂題!

hon_sing 嗰主題係講緊攞 A 牌,而你就係度猛咁講考 A 牌!:evil:

攞 A 牌資格 Simon兄已經講得好清楚,而且係有例可依,而你講既極其量都係考 A 牌資格,而且堅定流我都唔清楚,因為我未考嗰 A 牌!

如果你所講既讀到博士,而所讀既係同電有關,就真係對攞(給)電牌非常有幫助啦! 攞埋『差打 E 』牌都仲得呀!  :lol:

[color=993300]再重申一次嗰主題,係講緊攞(給) A 牌,而唔係考 A 牌!OK[/color]    :-D  
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 manchung814

• 初哥
  • *
  • 文章數: 2
一個取電工A牌的快速方法, 可行嗎?
« 回覆 #18 於: 十一月 01, 2006, 06:56:11 pm »
聽一個做電燈的朋友講, 佢話係報紙上有一D廣告, 係寫明
"電工A牌", 有d電器公司幫人寫上一張假的工作證明, 只要比
五百-二千蚊, 佢就幫你寫一張有五年工作證明, 又或者, 如果朋友
係電工有關行業的老闆, 你都可以叫佢幫你寫. 然後就去職業訓練局/讀那個電工備試課程, 大概半年後, 去考埋個試合格, 就寄信去機電工程署, 就羅到個牌
我想請問, 呢個方法得嗎? 有無人試過. 有人說使用這假工作證明是犯法的,但有些人話
機電工程署隻眼開隻眼閉, 只要你考試合格就是, 請問考A牌是否有這灰色地帶!(我當然知道考A牌要有5年電力工作經驗)

離線 HKEE-whatsapp技術討論精選

• 初哥
  • *
  • 文章數: 95
« 回覆 #19 於: 十一月 01, 2006, 11:33:34 pm »
其實啱既你講左,唔啱既你都講埋,乜你都講晒。 ;D
機電工程署唔係隻眼開隻眼閉,只係相信人本良善,唔預你會呃佢。
你用假工作證明,就是犯法!  :-[ 中間冇灰色地帶。

A牌要有5年電力工作經驗,對人好,對自己都有保障。因為你既工作,生死攸關,分分鐘D用家命在你手,唔好咁求其。 :laugh:
鶴一隻,九唔搭八嗰隻

離線 manchung814

• 初哥
  • *
  • 文章數: 2
« 回覆 #20 於: 十一月 06, 2006, 01:21:53 pm »
thanks your reply!